G4Media.ro

Măsurile luate în unele state americane ridică întrebări despre încălcarea libertăților fundamentale:…

Sursa Foto: Dan Jiman

Măsurile luate în unele state americane ridică întrebări despre încălcarea libertăților fundamentale: Rupem în bucăți Constituția din cauza virusului

Numărul vocilor din SUA care critică măsurile extreme luate de unele state americane din cauza pandemiei de coronavirus a crescut semnificativ în ultimele săptămâni, acestea criticând ceea ce ele consideră a fi încălcarea libertăților fundamentale ale cetățenilor.

De la interzicerea participării la servicii religioase organizate în parcări, la suspendarea vizitelor între membrii aceleiași familii și evacuarea cu forța dintr-un autobuz a unui călător care nu purta mască de protecție pentru față, tot mai multe state americane recurg la măsuri agresive în eforturile de a stopa răspândirea infecțiilor.

Criticii, mai ales cei conservatori, consideră însă că, prin aceste măsuri, autoritățile încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale americanilor. Care sunt însă măsurile extreme care au generat acest val de critici?

Informația pe scurt

  • Tot mai multe voci critică măsurile luate de diferite state americane împotriva coronavirusului
  • Criticii susțin că acestea încalcă libertățile americanilor
  • Unele state au interzis serviciile religioase și vizitele între rude, în timp ce altele își supraveghează cetățenii cu ajutorul dronelor

Ultimul care s-a alăturat valului de critici este fostul guvernator din Arkansas, republicanul Mike Huckabee, care a declarat luni că implementarea măsurilor de carantină împotriva coronavirusului încalcă libertățile constituționale ale americanilor.

„Trăim într-o democrație. Trăim într-o țară în care ne alegem liderii pentru a lua decizii – nu transmitem luarea acelor decizii altora, nu le delegăm și nu le cedăm oamenilor, oricât de deștepți ar fi; nu le dăm oamenilor care nu au fost aleși de noi, poporul,” a declarat Huckabee pentru emisiunea „Fox & Friends” a postului de televiziune FoxNews.

Comentariile lui Huckabee au fost făcute după ce dr. Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases și expertul în boli infecțioase care conduce echipa guvernamentală americană în lupta cu pandemia de coronavirus, a spus duminică într-un interviu că, din cauza coronavirusului, „nu vă pot garanta” că va fi sigur ca americanii să voteze în persoană la alegerile generale și prezidențiale din luna noiembrie a acestui an.

„Sper că da, Jake,” a spus Fauci într-un interviu cu ziaristul Jake Tapper de la CNN. „Nu o pot însă garanta.”

Președintele Donald Trump s-a pronunțat împotriva votării cu buletine de vot transmise prin poștă.

Huckabee a spus că, în final, deciziile vor fi luate de „funcționari aleși” din ramura executivă a guvernului Statelor Unite, așa cum sunt guvernantorii și liderul de la Casa Albă. În acest context, Mike Huckabee a afirmat că anumite măsuri de carantină puse în aplicare de unele state amenință „libertățile civile” ale americanilor.

„Este o preocupare pentru mine că nu aud destul de multe despre cum facem bucăți Constituția în timp ce spunem oamenilor lucruri precum că nu poți sta într-o mașină de unul singur, că vei ajunge să fii arestat, că nu poți să te deplasezi până la o biserică în propria voastră mașină și cel mai apropiat contact pe care îl ai este cu ofițerul de poliție care vine și îți spune că nu o puteți face. Există unele lucruri care ar trebui să ne sperie de moarte,” a spus Huckabee.

Fostul guvernator de Arkansas nu este însă singurul care a tras un semnal de alarmă legat de adoptarea unor măsuri extreme în plină pandemie. „Coronavirusul ar putea afecta intimitatea și libertățile civile pentru totdeauna,” a scris revista Forbes.

„Coronavirusul a infectat mai mult decât doar indivizii și corpul lor. A infectat, de asemenea, societatea, care se adaptează drastic pentru a reduce numărul de vieți luate de pandemia de COVID-19. Nu numai că guvernele adoptă noi măsuri economice și de sănătate publică pentru a combate coronavirusul și impactul acestuia, dar ele folosesc Big Data în moduri care, în timp ce pot salva vieți, ne vor reduce intimitatea și libertățile civile.”

The Guardian a afirmat că noile măsuri adoptate de statele americane „amenință drepturile civile pe fondul pandemiei de coronavirus.

Politicile guvernamentale, care includ reținerea cetățenilor, deportarea imigranților și interzicerea avorturilor, ar putea avea un impact permanent asupra societății,” în timp ce Financial Times s-a referit la faptul că „monitorizarea coronavirusului reprezintă un pericol pentru libertățile civile,” iar „restricțiile temporare asupra libertății pot deveni în mod periculoas permanente”.

La rîndul său, Cato Institute – o organizație libertariană de tip think-tank de la Washington – a susținut că trebuie să prevenim ca „libertatea să devină o victimă a coronavirusului”.

Până luni după-amiază, Statele Unite au raportat 558.999 de persoane testate pozitiv pentru COVID-19 și 22.154 de decese, conform statisticii ținute de către Center for Systems Science and Engineering (CSSE) de la John Hopkins University. Americanii au efectuat până în prezent 2.821.149 de teste.

Măsuri considerate extreme

Sursa: Dan Jiman

Comentariile lui Mike Huckabee și ale altor comentatori americani, conservatori și liberali deopotrivă, au fost făcute în contextul în care unele state au implementat măsuri considerate “extreme,” criticate că reprezintă o încălcare a liberăților și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Potrivit comentatorilor, schimbările la care sunt martori americani în acest moment sunt cele mai cuprinzătoare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În timp ce majoritatea autorităților statale au îmbrățișat tactici precum închiderea completă a statului și distanțarea socială, alți guvernatori și oficiali locali au adoptat măsuri mai agresive.

Interzicerea slujbei ținută pentru credincioșii aflați în mașini (Kentucky). Vinerea trecută, guvernatorul din Kentucky, democratul Andy Beshear, a avertizat că oricine participă la o slujbă a bisericii On Fire va trebui să intre în carantină pentru încă 14 zile.

Conștient că nu toată lumea va respecta avertismentul său, Beshear a ordonat poliției să meargă prin parcarea bisericii și să colecteze numerele de pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor pentru fiecare participant. Ulterior, poliția trebuia să furnizeze aceste informații departamentelor de sănătate, care să pună în aplicare carantina credincioșilor care au încălcat ordinul.

După doar o zi, judecătorul districtual Justin Walker a dat însă dreptate bisericii, spunând că cel mai mare oraș din Kentucky nu poate opri serviciul religios ținut în timp ce oamenii se află în mașini, în parcare .

Magistratul a spus că orașului i se interzice „executarea; încercarea de executare; amenințarea cu executarea; sau să solicite respectarea în vreun fel a oricărei interdicții de a conduce serviciile din mașină ale bisericii On Fire.”

„În Joia Sfântă, un primar american a criminalizat sărbătoarea colectivă a Paștilor,” a scris Walker în motivația sa de 20 de pagini. „Această propoziție este una pe care tribunalul nu s-a așteptat să o vadă niciodată în afara paginilor unui roman distopic sau, probabil, a paginilor din The Onion,” faimoasa publicație de satiră și umor.

Amendarea participanților la slujbe ținute în parcări (Mississippi). Autoritățile din statul Mississippi au decis amendarea cu 500 de dolari a tuturor participanților la o slujbă ținută pentru credincioșii aflați în mașini, cu geamurile lăsate. Temple Baptist a dat în judecată orașul Greenville, contestând amenzile date enoriașilor săi .

„Guvernul își depășește în mod clar autoritatea atunci când alege bisericile pentru a le pedepsi, în special într-o manieră ridicolă ca aceasta,” a declarat Ryan Tucker, avocat senior în cadrul Alliance Defending Freedom.

Interzicerea accesului în stat a rezidenților din alte regiuni (Carolina de Nord, Rhode Island). Marțea trecută, proprietarii de case din zona Outer Banks din Carolina de Nord au depus o plângere în instanță după ce oficialii locali le-au blocat accesul la casele de vacanță.

Outer Banks este un loc popular de vacanță, iar mulți rezidenți din afara statului dețin o a doua casă pe plajele din regiune. Oficialii locali au permisul accesul în zonă doar celor care dețin un permis de conducere emis de Carolina de Nord sau o dovadă a reședinței permanente.

Grupul de proprietari care a dat în judecată Primăria locală susține însă că astfel de restricții încalcă drepturile lor constituționale de a fi tratați ca cetățeni ai statului, invocând clauza „Privileges and Immunities” din Constituția Statelor Unite.

O situație similară are loc în Rhode Island, unde guvernatoarea democrată Gina Raimondo a trimis polițiști din ușa în ușă pentru a forța intrarea în carantină a locuitorilor din New York ajunși în statul său. „Vreau să fiu limpede în acest sens. Dacă veniți în Rhode Island din New York, aveți ordinul de a vă izola. Motivul pentru asta este că mai mult de jumătate din cazurile de coronavirus din America sunt în New York.”

Guvernatorul de New York, democratul Andrew Cuomo, a criticat măsura adoptată de Rhode Island, amenințând cu darea în juedecată. „Am înțeles obiectivul … dar există un punct al absurdului și cred că ceea ce a făcut Rhode Island a fost să atingă acel punct al absurdului,” a spus Cuomo. „Trebuie să păstrăm pozitive ideile și politicile pe care le punem în aplicare, mai degrabă decât ca ele să fie reacționare și emoționale.”

Folosirea de drone pentru a împrăștia grupurile de persoane (Florida, New Jersey). La începutul săptămânii trecute, autoritățile din Florida și New Jersey au anunțat că vor folosi drone pentru localizarea și împăștierea oricărei adunări care încalcă ordinele de distanțare socială. Anunțul a provocat, în mod previzibil, un val de critici ale celor care susțin că folosirea acestor aparate încalcă dreptul la intimitate al cetățenilor, deși poliția a reiterat că „încearcă doar să salveze vieți, nu încearcă să fie Big Brother.”

În Elizabeth (New Jersey), poliția a precizat că dronele au o funcție unică și nu vor fi în măsură să înregistreze sau să facă fotografii: aparatele vor putea doar să difuzeze un mesaj pre-înregistrat în care solicită oamenilor aflați în zonă să se disperseze.

La rândul lor, polițiștii din Daytona (Florida) au explicat că dronele sunt menite să ajute poliția să fie în siguranță. „Avem nevoie de ceva cu care putem să înlăturăm un pic decalajul … venind față în față cu voi, ca să îți trimit mesajul de la distanță,” a afirmat sergentul Tim Ehrenkaufer. Dronele folosite de poliția din Daytona sunt echipate cu un sistem FLIR care poate detecta temperatura ridicată a celor bolnavi.

 

Interzicerea vizitelor între prieteni și între membri aceleiași familii (Michigan). Deoarece Michigan a devenit unul dintre statele cu cel mai mare număr de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer a prelungit atât starea de închidere completă a statului, cât și condițiile acesteia. Potrivit ordinului, care va rămâne în vigoare până la 1 mai, se interzic „toate adunările publice și private de orice dimensiune”.

Unele excepții de la ordin se referă la îngrijirea medicală a unei rude sau a animalului de companie, a unui copil, a unei persoane în vârstă sau a persoanelor cu dizabilități, vizitarea unei persoane într-o unitate de îngrijire a sănătății sau participarea la o înmormântare cu mai puțin de 10 persoane.

Interzicerea călătoriei cu transportul în comun în lipsa purtării unei măști (Pennsylvania). Vineri, un videoclip care arăta polițiști evacuând cu forța un bărbat dintr-un autobuz din Philadelphia a devenit viral.

https://twitter.com/phillyTRU/status/1248656214642262016

Bărbatul a fost îndepărtat pentru că nu purta o mască, încălcând ordinelel celor din Southeastern Philadelphia Transportation Authority (SEPTA), autoritatea locală de transport. După numeroase critici, polițiștii s-au apărat afirmând că ofițerii au răspuns la sesizare doar după ce pasagerul a fost rugat în repetate rânduri să plece și a refuzat. Cei care au criticat intervenția în forță a poliției susțin că situația se putea rezolva foarte ușor dacă pasagerului cu pricina i se oferea pur și simplu o mască de protecție.

Raportarea la poliție a adreselor celor infectați cu COVID-19 (Alabama, Massachusetts). Potrivit unui material din Vice News, personalul medical din Alabama a început să raporteze la poliție informațiile pacienților cu coronavirus la sfârșitul lunii martie.

Aceștia oferă adresele – dar nu și numele – persoanelor care au fost testate pozitiv pentru virus. Leah Missildine, director executiv al Consiliului de Administrație 911 din Alabama, a spus că „motivul din spatele acestui lucru este protejarea primilor respondenți, deoarece 911 primește informațiile și coordonează răspunsul acestora. Acesta a fost considerat cel mai eficient mod de a împărtăși aceste informații.”

La rîndul lor, autoritățile din Massachusetts au emis ordinul privind informațiile pacienților la 18 martie, precizând că informațiile nu pot fi păstrate mai mult de perioada în care durează starea de urgență. La fel ca și în Alabama, personalul medical din Massachusetts oferă polițiștilor adresele, dar nu și numele, persoanelor pozitive.

Grupurile de protecție ale drepturilor la intimitate susțin că măsura adoptată de Massachusetts este învechită și încalcă confidențialitatea oamenilor. „Ordinul se bazează pe o idee timpurie și greșită că boala a fost răspândită doar de către persoane care erau evident simptomatice,” a declarat doctorița Deborah Peel, fondatoarea Patient Privacy Rights.

„Știm acum că acest lucru este greșit, deci ordinul nu are sens. Toată lumea ar trebui să acționeze într-un mod atent și cu distanțare socială pentru a interacționa cu orice persoană la ușa căreia trebuie să bată.”

Surse: FoxNews, CNN, Forbes, The Guardian, Financial Times, NBC News, Washington Post, Washington Examiner, Bloomberg, CBS News, Vice, Twitter, YouTube

Credit Foto: Dan Jiman

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Republicanii de azi sunt cel mai antidemocratic partid din istoria SUA.

    Mitch McConnell blocheaza legile de protectie a SUA impotriva hackerilor rusi, precum si orice masura de control a armelor, guvernatorii republicani se dedau la suprimarea votului, Trump insusi a zis ca nu permite votul prin posta fiindca nu ar mai fi ales un republican vreodata.

    Republicanii stiu foarte bine ca daca ar fi democratie reala in SUA, ei nu ar mai exista ca partid, ar pierde totul, nu doar presedintia, fiindca ei sunt blocati in trecut, iar America a mers mai departe si i-a lasat in urma.

    • Ultima ta fraza e caraghioasa. De unde republicani blocati in trecut si democrati avangardisti in comunism. Esti rusofil?

    • Despre ce republicani vorbesti, bre? Toate statele alea care incalca libertatile fundamentale ale cetatenilor americani sunt conduse de catre guvernatori democrati. Democratii sunt aia care nu dau doi bani pe Constitutie, amaratule!

    • Amice… pe zi ce trece dovedești ca n-ai absolut nicio treaba cu politica sau modul de viața american. Scrii doar pentru ca așa trebuie sau așa ai ordin. Mai trist e ca va înmulțiți.

  2. Cea mai buna ordine publica este in SUA-nesimtitii, infractorii o simt pe pielea lor-mai tare ca-n Rusia!Cumul aritmetic este cel mai bun sistem de sanctionare:pentru fiecare infractiune se aplica o pedeapsa(violare de domiciu+furt=2+4=6 ani), la noi cumul juridic-se aplica pedeapsa cea mai grea, eventual un spor(delapidare+abuz in serviciu+instigare+trafic de influenta=3 ani cu suspendare-in SUA=30 ani)

  3. US = cea mai veche democrație ! relax, instituțiile democratice te pot apăra de violență / ,,obiceiurile pământului,, /corupție / lideri autocrați / alegeri fantasmagorice ..etc 🙂