
Mathias Corvinus Collegium, organizație asociată guvernului Orban, cu activități și în România, nu operează ca parte a sistemului național de învățământ sau ca furnizoare de educație după sisteme străine, precizează Ministerul Educației
Mathias Corvinus Collegium (MCC), organizație educațională din Ungaria apropiată guvernului Viktor Orban și care desfășoară și în România o serie de activități care îi vizează pe elevi și studenți, nu operează aici ca parte a sistemului național de învățământ și nici ca organizație furnizoare de educație corespunzătoare unor sisteme educaționale străine, arată Ministerul Educației Naționale într-o serie de răspunsuri transmise Edupedu.ro.
Edupedu.ro a solicitat MEC să ofere o serie de lămuriri cu privire la activitățile Mathias Corvinus Collegium în România, în contextul unui concurs de istorie pentru elevi, aflat deja la a 10-a ediție, promovat de această instituție în ultima lună. Potrivit MEC, nici acest concurs, nici alte concursuri organizate de MCC nu sunt recunoscute, aprobate sau susținute de minister.
Mathias Corvinus Collegium este o organizație fondată în anii ’90, care, în ultimii ani, a obținut, potrivit presei internaționale, o susținere financiară masivă din partea guvernului Fidesz de la Budapesta și care este privită drept vehicul pentru promovarea agendei iliberale a acestuia – vezi, între altele, relatări pe această temă ale Balkan Insight sau Politico. Iar organizația a fost prezentată în The Guardian prin prisma acțiunilor sale de propagandă pentru politicile guvernului Orban, cu susținerea unei finanțări de peste 1,3 miliarde de lire sterline obținute de la stat în 2000.
- Cel mai recent, VSquare, citat de G4Media.ro, a relatat că MCC, alături de un institut din Polonia, se numără printre organizațiile care au oferit „contribuții-cheie” celui mai influent think-tank al administrației Trump, The Heritage Foundation, inclusiv pe teme precum desființarea Comisiei Europene.
În România, MCC își prezintă activitățile sub titlul de „program de excelență cu o educație de calitate la nivel internațional”. Organizația, care nu oferă detalii precise referitoare la statutul activităților sale, arată că „oferă sprijin tinerilor talentați: traininguri gratuite, utile, care completează studiile școlare. În România, de acestea beneficiază peste 2.000 de tineri entuziaști din opt orașe : Cluj-Napoca, Arad, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Oradea, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc și Satu Mare.” Adresa de contact a MCC în România este cea a unui hotel din Cluj-Napoca.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank