G4Media.ro

Maximum 4 zile de concediu medical vor putea acorda de la 1…

Sursa foto: Pixabay

Maximum 4 zile de concediu medical vor putea acorda de la 1 august medicii de familie într-o singură etapă, după care vor putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru un episod de boală

Medicii de familie vor putea acorda, de la 1 august, maximum 4 zile de concediu medical într-o singură etapă, după care vor putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru un episod de boală, anunță Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-un comunicat de presă.

Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru maximum 10 zile.

În plus, de la 1 august, concediul medical acordat într-un an de către medicul de familie nu va putea depăși 28 de zile, față de 30 de zile în prezent.

Și medicii specialiști din ambulatoriu vor fi obligați să acorde concediul medical în două etape: prima de maximum 15 zile, care poate fi prelungit în a doua etapă până la o lună. Până acum, medicul specialist putea să acorde direct maximum 30 de zile.

Noua reglementare conform căreia pacientul va fi monitorizat de medicul curant pe parcursul unui episod de boală reprezintă un efort suplimentar al medicilor, dar aduce beneficii celor aflaţi în incapacitate temporară de muncă şi ajută la gestionarea corectă şi eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, citat în comunicat.

Conform sursei citate, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii. Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia.

Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an. În situaţia în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menţionate”, se arată în comunicatul citat.

În situaţia în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluţiei bolii, precum şi în situaţia în care evoluţia stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluţiei bolii medicii curanţi nu vor mai acorda concediu medical în continuare.

Prin excepţie, medicii curanţi nu vor întocmi planul de urmărire a evoluţiei bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii şi tuberculoză), pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A şi pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum şi în situaţia în care asiguratul este internat în spital.

Concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Se menţine prevederea conform căreia după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii, mai precizează CNAS.

Începând cu data de 1 august, asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată.

De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deşi aceste condiţii erau cunoscute la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. taieri,inghetari,smecherii,sicane cat mai multe pentru omul obisnuit=pdl=pnl=usr. in 2024 votam psd!

    • Numai lichelele care vor sa omoare tara voteaza PSD. Esti un gunoi infect, dintre cei care au omorat tara asta, au pradat-o pana i-au omorat finantele.

    • Iar ai mancat la WC? Iti miroase gura.

    • Eu sunt stabilit în Germania aici poți să stai și șase luni in medical asigurarea plătește tot

    • @niko. Mda, in Germania stai 6 luni in concediu pt orice boala, viroza de exemplu? Si in Romania poti sa stai in CM 6 luni si chiar mai mult pt anumite afectiuni care necesita recuperare.

    • Toți hoții și mafioții pesedisti, deplâng „cruda soartă” a medicilor care s-au îmbogățit de pe urma concediile „medicale” !
      Cu toate că știm cu toții cum și în ce condiții se dau unele concedii medicale, mai găsim pe-aici câțiva pesedisti care cred că majoritatea cetățenilor trăitori în România, e născută dupa ultima ploaie.

    • Tu și cu mai multe personalități ale tale?? MUIE PSD!!!!

    • 2024 e aproape. penelistii si useristii nu vor sti cum sa mai ascunda din culorile si siglele actuale, ca pdl la alegerile din 2012 :))

    • 😂😂😂🤣🤣🤣

  2. Se duc banii pe pensii speciale, salarii uriase in administratie si magistratura, pensii dupa 20 de ani de munca la militieni.

    Deci pentru concediul vostru medical, al fraierilor care n-au plecat inca, nu mai sunt bani. N-aveti decat sa va recuperati dupa covid pe banii vostri, fraieri sunteti ca ati ramas in Romania.

    • Închide gura că întra șoareci.

    • Muuieee usr, votam AUR

    • Văd că articolul a fost scris de Ioana Câmpean în data de 31.07.2021, dar are comentarii din 30.07.2021. Un „jurnalist” ar trebui să precizeze în baza cărei reglementări, scrie acest articol.
      Despre conținut: păi ce plm face casa de asigurări cu banii reținuți din salarii ?
      Bani ptr. concedii medicale nu sunt, ptr spitale nu, ptr analize gratuite, medicamente compensate, ioc. Să nu ajungi în spital cu o afecțiune mai gravă, că nu mai ieși pe picioare. Acum gata, s- a rezolvat: nu mai dau medicii de familie decât 4+3 zile concediu/lună.

  3. Talcul acestei masuri aiurea e ca nu s-au mai plătit o grămadă de concedii medicale pentru ca nu mai sunt bani. Economia duduie!

  4. La munca si la groapa, nu la concediu medical

    Este nevoie de bani pentru pensii speciale si aristocratia bugetara sa cheltuie ca sa duduie economia lor personala, restul muriti drq de saraki si sklaveti

  5. Stim foarte bine ca multi oameni isi iau concediu medical doar ca sa faca altceva…

  6. Va reduce aceasta masura abuzul concediilor medicale?

  7. Foarte bine.Toti vor concedii medicale degeaba.Ei stau acasa si lucreza altceva.Sa bage lege sa se si verifice concedile medicale

  8. Adica de ai o viroza respiratorie severa si dupa ce ti-a dat amaratele de 4 zile de concediu medical, teebuie ca in timpul acestora sa fugi la cabinet sa te evalueze ca sa te imbolnavesti si mai rau…

  9. Si pana acuma la peovatbcine abuza de concediul medical era dat afara de obiceinpeate cateva luni sau nu i se prelingea contractul de munca. Nu era mai usor sa dati o lege care sa oblige concedierea celor care isi iau liber pe banii contibuabililor. Se putea rezolva prin sondaj sa ceva un supracontrol de la privat sa alt judet etc. Asa doar va pierdeti electoratul si creati o birocratie criminala. Trist si arata incompetenta si lasitatea dezgustatoare a clasei politice

    • Nu a clasei politice. A scarbelor care sunt acum la putere. Care nu știu altceva decat sa lovească in amarat

  10. O sa vina PSD la guvernare muuuult mai devreme

  11. Cred că încet, încet… Ăștia vor să aduci bani de acasă să poți merge la serviciu și să mulțumești statului că poți merge la serviciu să trăiești de la un salariu la altul…, să ieși la pensie la 70 ani, dacă apuci, interesul e să contriburi toată viața la STAT și statul să-ți tragă un șut în cur cu plăcere 😁🇦🇩👍

    • Ce vă mirați!
      Asta era sloganul PDL
      PNL a fost acaparat de PDL in frunte cu BOC si Câțu.
      Culmea, nu il suport pe Orban dar el chiar reprezintă PNL ul.

      Pe vremea lui Boc era o glumă.
      Basescu: Le-ai redus veniturile cu 40%?
      Boc : Da
      Băsescu: și cum au reacționat?
      Boc : Continuă sa vina la serviciu
      Werner către Câțu: pune-le taxă de intrare.

  12. IN TOT ACEST TIMP romania FACE MILIONARI IN EURO DIN CUMULARZI !

    CE AU FACUT SEFII DIN POLITIE PENTRU PARTID INCAT SA FIE PENSIONATI LA 40 DE ANI, SA LI SE DEA PENSII SPECIALE MARI, SA FIE FACUTI CUMULARZI, SA PREMIEASCA MULTIPLE SINECURI ?
    CA PENTRU CETATENI NU MAI INTREBAM !

  13. Am citit și comentariile.Se uita un lucru important nu toți oamenii se însănătoșesc in patru zile sau maxim 7 zile. Deseori tratamentul dat de medic nu funcționează sau chiar face rău pacientului.Deasemenea daca trebuie sa faci o analiză la un laborator rezultatul vine și după o săptămână timp in care medicul nu administrează nici un antibiotic .Deci despre ce vorbim. INCOPEtTENTA grava din partea celor care conduc .

    • E bătaie de joc pe față, tot ce de rând au de suferit, și așa nu sunt băgați în seamă prea mult și trimiși acasă să se vindece prin rugăciuni.Acum se complică birocrația sa poată crește mortalitatea.

  14. Da, Alina. Asta nu o să facă decât să crească frustrarea medicilor ( uni și asa sunt frustrați din naștere, doar uni) așa că pacienți din rândul oamenilor obișnuiți ( nu cei șpagari sau favorizați că miros a parfum scump) or sa meargă bolnavi la muncă din cauza umilinței la care sunt supuși in cabinetele medicale.

  15. Săracii pesedake ce se mai dau de ceasul morții sa comenteze și ei ceva. Javrelor a zburat puiul cu ață gata la munca.

  16. Cred ca Guvernul, casele de sanatate, comisiile abilitate, ar trebui sa schimbe legislatia pt pensionarile si pensionatii medical, aceasta in privinta incapacitatii medicale a pensionatilor . Ff multi sunt pensionati degeaba . Dar asa e legislatia actuala .