Mecanismul privind statul de drept provoacă fricțiuni la Bruxelles: Parlamentul European contestă dreptul Consiliului European de a amâna implementarea instrumentului contestat de Ungaria și Polonia
Mecanismul statului de drept se aplică fără întârziere de la 1 ianuarie 2021, susține Parlamentul European într-o rezoluție votată miercuri și care contestă direct concluziile Consiliului European (summitul șefilor de stat și de guvern din UE) din 11 decembrie, potrivit unui comunicat al instituției.
Mai precis, Parlamentul European susține că declarația Consiliului European, care prevedea intrarea în vigoare a mecanismului abia după o decizie a Curții de Justiție a UE (CJUE), nu poate fi aplicată pentru că nu are valoare juridică.
”Declarațiile politice ale Consiliului European privind mecanismul statului de drept sunt „inutile”, deoarece nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic”, arată europarlamentarii în rezoluția votată miercuri.
Reamintim că liderii statelor membre UE, reuniți în Consiliul European, au găsit o soluție de compromis pentru a debloca veto-ul Ungariei și Poloniei: au agreat ca noul mecanism care legă fondurile UE de respectarea statului de drept să intre în vigoare abia după ce justiția europeană se va pronunța asupra legalității sale.
Această amânare, de cel puțin câteva luni, a fost interpretată de mulți politicieni europeni ca o mare concesie pentru Viktor Orban, care i-ar permite să câștige timp și să evite o eventuală penalizare înainte de alegerile parlamentare din primăvara anului 2022.
Europarlamentarii nu sunt însă de acord cu soluția Consiliului European și contestă declarația Consiliului European de a suspenda mecanismul statului de drept în așteptarea hotărârii Curții de Justiție a UE.
Condiționalitatea privind statul de drept trebuie să se aplice integral de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, concluziile Consiliului European din 11 decembrie, conform cărora Comisia nu ar trebui să aplice mecanismul statului de drept până când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu a luat o decizie cu privire la legalitatea instrumentului, sunt „inutile”. Acordul dintre PE și Consiliu prevede în mod clar că acesta se va aplica de la 1 ianuarie 2021, arată comunicatul Parlamentului European.
Eurodeputații arată că, potrivit tratatelor de funcționare a UE, Consiliul European „nu exercită funcții legislative”. Prin urmare, Parlamentul European consideră că „nicio declarație politică a Consiliului European nu poate fi considerată o interpretare a legislației”. Comisia este „complet independentă”, iar concluziile Consiliului „nu pot deveni obligatorii pentru Comisie în ceea ce privește aplicarea actelor juridice”, adaugă eurodeputații.
Citește și:
- UE are buget. Polonia și Ungaria au renunțat la veto după ce mecanismul pentru statul de drept va intra în vigoare cu întârziere
- BREAKING Posibil compromis între Germania, Ungaria și Polonia pe bugetul total de 1.800 de miliarde de euro și condiționarea de statul de drept. Liderii UE negociază o declarație care interpretează mecanismul criticat de Budapesta și Varșovia
- Presa internațională: Ungaria și Polonia aruncă UE în criză din cauza veto-ului pe mecanismul care leagă statul de drept de fondurile europene
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii