G4Media.ro

Mecanismul privind statul de drept provoacă fricțiuni la Bruxelles: Parlamentul European contestă…

sursa foto: Pixabay

Mecanismul privind statul de drept provoacă fricțiuni la Bruxelles: Parlamentul European contestă dreptul Consiliului European de a amâna implementarea instrumentului contestat de Ungaria și Polonia

Mecanismul statului de drept se aplică fără întârziere de la 1 ianuarie 2021, susține Parlamentul European într-o rezoluție votată miercuri și care contestă direct concluziile Consiliului European (summitul șefilor de stat și de guvern din UE) din 11 decembrie, potrivit unui comunicat al instituției.

Mai precis, Parlamentul European susține că declarația Consiliului European, care prevedea intrarea în vigoare a mecanismului abia după o decizie a Curții de Justiție a UE (CJUE), nu poate fi aplicată pentru că nu are valoare juridică.

”Declarațiile politice ale Consiliului European privind mecanismul statului de drept sunt „inutile”, deoarece nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic”, arată europarlamentarii în rezoluția votată miercuri.

Reamintim că liderii statelor membre UE, reuniți în Consiliul European, au găsit o soluție de compromis pentru a debloca veto-ul Ungariei și Poloniei: au agreat ca noul mecanism care legă fondurile UE de respectarea statului de drept să intre în vigoare abia după ce justiția europeană se va pronunța asupra legalității sale.

Această amânare, de cel puțin câteva luni, a fost interpretată de mulți politicieni europeni ca o mare concesie pentru Viktor Orban, care i-ar permite să câștige timp și să evite o eventuală penalizare înainte de alegerile parlamentare din primăvara anului 2022.

Europarlamentarii nu sunt însă de acord cu soluția Consiliului European și contestă declarația Consiliului European de a suspenda mecanismul statului de drept în așteptarea hotărârii Curții de Justiție a UE.

Condiționalitatea privind statul de drept trebuie să se aplice integral de la 1 ianuarie. Cu toate acestea, concluziile Consiliului European din 11 decembrie, conform cărora Comisia nu ar trebui să aplice mecanismul statului de drept până când Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu a luat o decizie cu privire la legalitatea instrumentului, sunt „inutile”. Acordul dintre PE și Consiliu prevede în mod clar că acesta se va aplica de la 1 ianuarie 2021, arată comunicatul Parlamentului European.

Eurodeputații arată că, potrivit tratatelor de funcționare a UE, Consiliul European „nu exercită funcții legislative”. Prin urmare, Parlamentul European consideră că „nicio declarație politică a Consiliului European nu poate fi considerată o interpretare a legislației”. Comisia este „complet independentă”, iar concluziile Consiliului „nu pot deveni obligatorii pentru Comisie în ceea ce privește aplicarea actelor juridice”, adaugă eurodeputații.

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Foarte corect!
    Sa vedem pe unde scot „solutia” dna Merkel, Macron versus Ungaria si Polonia!!
    Norocul e ca Planul de Redresare si Rezilienta al CE a fost ADOPTAT!!!

    • Cred că ăsta a fost planul: Merkel negociază amânarea aplicării, consiliul e de acord, Ungaria și Polonia nu mai blochază prin veto, după aia vine parlamentul și zice că deciziile consiliului nu sunt valide.

    • Alina M@
      Prea multa lume implicata, plus parlamentari unguri si polonezi, pentru un aranjament continental.E o situatie din acelea, cand cobora deus ex machina si restabilea adevarul.
      Reprezentantii statelor au scuzat pe doi dintre ai lor, in subtext rezulta ca fiecare e de acord ca presedintele sau PM, adica ei insisi, sa faca ce doreste, dar popoarele, natiunile au sarit.
      ” Dubla masura, da? Ei, bine, nu!”

  2. Ia uite unde erau expertele în drept european….

    Rol Consiliul European – „Tratează chestiuni complexe și sensibile care nu pot fi soluționate la niveluri mai joase de cooperare interguvernamental….”

  3. Ce anume este ,,complex si sensibil” ? O stare de beligeranta, poate, alminteri ai un veto pe care nu te obliga nimeni sa il opui, e o decizie interna.
    Nu asta e problema, daca Cons. European nu are prerogative legislative si a semnat acordul cu PE.
    E domeniul bunelor oficii.

  4. Adica i-au tras teapa lui Orban? Aww..tineti-va bine ca urmeaza show-ul. Vedeti in ce hal sunt liderii UE? Adica Merkel nu stia ca intelegerea cu Orban nu are valoare juridica si ca exista deja un acord intre Consiliu si PE? lol Crapa UE.

    • Nu e teapa. Fondurile vor acordate de luni, 21 dec. a.c., pentru toata lumea si se va tine cont de respectarea statului de drept pe parcursul derularii mecanismului. Nu sunt sanctionati beneficiarii pentru opozitia liderilor sau faptele infractorilor. Parchetul European intra in actiune.
      Nu e nevoie de compromis cu sefii de state(C.E), amanari ale aplicarii mecanismului, decizii CJUE.