G4Media.ro

Medic: Anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc din multe zone ale…

Sursa foto: Pixabay

Medic: Anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc din multe zone ale țării / ”Sunt puţine laboratoare de cateterism cardiac în Moldova, unul e abia la Iaşi”

Profesor doctor Dan Deleanu, şeful Secţiei de Cateterism Cardiac de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”C. C. Iliescu” din Bucureşti, consideră că o problemă la nivel naţional o reprezintă faptul că anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc din multe zone, un exemplu fiind Moldova, unde există laboratoare de cateterism cardiac doar la Iaşi, relatează Agerpres.

„E o problemă la nivel naţional faptul că anumite domenii de vârf ale cardiologiei lipsesc în multe zone, care sunt descoperite. De exemplu, sunt puţine laboratoare de cateterism cardiac în Moldova, abia la Iaşi. În ziua de azi, infarctul miocardic acut, o chestie de urgenţă vitală, aş putea spune, se tratează eminamente prin stentare, prin cateter, dacă poate pacientul să ajungă la timp”, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Dan Deleanu, care a participat la Conferinţa naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI” de la Târgu Mureş.

Cardiologul le-a recomandat decidenţilor din ţara noastră să se uite la statisticile europene sau mondiale, în care România este pe ultimele locuri la numărul de laboratoare de cateterism, la numărul de doctori care fac cateterism şi la numărul de proceduri intervenţionale care se practică.

„Suntem pe ultimele locuri şi, dacă vor vedea aceste statistici, dacă vor avea bunăvoinţa şi voinţa politică oarecum ca să schimbe lucrurile, e simplu mai departe”, a subliniat dr. Dan Deleanu.

Dr. Dan Deleanu consideră că doctorii trebuie să se adapteze în permanenţă la noile tehnologii, întrucât acestea evoluează de la un an la altul.

„Dacă ne întrebaţi ce am învăţat în facultate, apropo de anumite tratamente şi cum se tratează pacienţii azi, într-un interval de 20 de ani sunt diferenţe fundamentale. În ceea ce priveşte device-urile noi, tehnologiile noi, ele trebuie învăţate, dar faptul că apar tot felul de lucruri destul de sofisticate, care presupun tehnologii înalte, face ca şi specialitatea de cardiologie să se împartă cumva în subspecialităţi, pentru că deja unor lucruri nu mai poţi să le faci faţă”, a afirmat dr. Dan Deleanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu am auzit sa iasă doctorii in stradă că nu au pacienți și aparatură!!!au salarii de neimaginat pentru unii!au indus frica ca oamenii să nu mai vina in spital sa ii deranjeze,sa stea liniștiți,cu asistentele și infirmierele!iar daca vin, totuși,in spital,sa ii deranjeze,le iau medicația,alimentele,bunurile și banii,îi descurajează sa nu mai vină! ăia care scapă de nozocomiale!asta e realitatea!!

    • Pai ce? Noi avem medici? Noi avem impostori, nesimțiti, orice numai medici nu. Pai interesul medicilor e sa rămână sistemul medical așa praf cum e, să fii nevoit să mergi in privat. Nu îl vor desființat pe cel de stat pentru că trebuie să ia niște salarii, dar îl vor in colaps. Pune umărul și dl. Ministrul că doar e din sistemul lor putred și corupt.