Medic de familie din Alba Iulia: ”De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat, că s-au depășit cazurile când se mai putea face ceva. Noi, medicii de familie, dar și DSP-ul, vom claca în curând”
Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia, a postat pe contul ei de Facebook o serie de recomandări pentru pacienții bolnavi de COVID și a tras totodată câteva semnale de alarmă în privința epidemiei de coronavirus și a modului în care a fost și este gestionată de autorități.
Medicul de familie spune că ”guvernul nu a fructificat starea de urgență” prin modificări legislative care să asigure un circuit mai puțin birocratic pentru pacienți și afirmă că în prezent medicii triază cazurile pentru a nu supraaglomera spitalele.
Triajul funcționează și în cazul testării: ”Nu mai trimitem la teste decât simptomaticii”.
”De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat, că s-au depășit cazurile când se mai putea face ceva (…) Noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa” – Mădălina Vesa, medic de familie, Alba Iulia.
Aceasta le cere pacienților să țină legătura cu medicii de familie și să anunțe din timp dacă au simptome pentru a nu risca agravarea lor.
Postarea acesteia:
”Dragi pacienți! Vă rog să respectați și să luați toate măsurile de protecție. În fiecare zi am pacienți simptomatici. Vă rog să ne dați mesaj în cazul în care aveți simptome, indiferent care ar fi acestea.
Nu stați acasă de frica spitalului, că putem regreta mai târziu. Nu vă trimitem la internare dacă simptomele nu sunt serioase.
Știm să gestionăm cazurile ușoare și medii la domiciliu și în funcție de patologia pacientului nostru și evoluția zilnică, vom putea să vă dăm cel mai bun sfat referitor la momentul internării.
În acest moment sunt pline spitalele, așa că vom face triajul cât se poate de serios. Pun accent pe acest lucru pt că astăzi am aflat că o cunoștință de-a mea a murit (acum 2 săpt) de covid pt că a refuzat să meargă la spital și când s-a dus era deja muribundă (într-o insuficiență respiratorie extrem de mare încât trebuia intubată, cred că a decedat în ziua când a fost dusă la spital).
Nu mai trimitem la testare decât simptomaticii. Pt. cazurile ușoare, medii, sincer nici nu aș mai avea nevoie de testare (semnele sunt foarte sugestive), dar din cauza faptului că am nevoie de deciziile de izolare de la DSP pt eliberarea concediilor medicale (de fapt nu doar pt concediu medical se dă aceasta izolare), am nevoie de această testare.
În Occident, orice medic de familie poate să elibereze concediul medical fără nici un act adițional. Ei nici măcar nu au formulare speciale așa cum avem noi. Este suficent o foaie A4 în care medicul specifică durata concediului – durata unde nu exista limită de zile așa cum avem noi.
Din cauza legislației extrem de proaste, medicul de familie din România este constrâns. Sperăm ca cei din MS/CNAS să facă modificarile necesare în legislație (din martie până în august au avut suficient timp) astfel încât să pregătească acest val de îmbolnăviri și să putem prelua noi , medicii de familie, fără probleme, cazurile ușoare și medii. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru.
În consecință, noi, medicii de familie, dar și DSP-ul vom claca curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa.
Alba a ajuns la peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, fiind pe locul 1 pe țară. Curând vom ajunge la 1 la mie… Pt că nu se va mai putea testa (nici nu mai conteaza motivul).
Și vom fi în situația când știu că pacientul x are covid, dar nu îi pot elibera concediul medical necesar pt că nu am o hârtie, care hârtie se eliberează doar în urma testării. Suntem într-un cerc vicios.
Dacă în martie felicitam guvernul și DSP-ul pt deciziile cât se poate de bune luate la acea vreme… sperăm ca și MS și CNAS să continuie cu modificări legislative astfel încât să ne facem meseria la adevărata ei valoare și să ne ajutăm pacienții (pt că era evident că nu putem trăi prea mult în stare de urgență – dar, din pacate, acea perioadă de urgență nu a fost fructificată deloc, nu au făcut modificările cerute de noi, medicii de familie, ca să existe un circuit mai facil pt pacient).
N-am nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla. Dar insist asupra mesajelor către noi. Vă vom răspunde în funcție de gravitatea cazului. Vorbim la telefon tot timpul, scriem tot timpul, la cabinete consultăm.
Per total, suntem pe baricade 12 ore/zi sau și mai mult, inclusiv sâmbăta și duminica. Doar să ne înțelegeți că trebuie să prioritizăm cazurile, că nu vă vom putea răspunde în timpul dorit de d-voastră.
Dacă vă răspundem sec, enumerăm ce trebuie făcut fără prea multă vorbărie, să nu considerați că nu avem chef… ci pur și simplu nu mai avem voce sau nu mai avem timp de scris. Folosec pluralul pt că știu că scriu și în numele unor colegi de-ai mei, medici de familie.
De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aștepta nimic de la stat, că s-au depășit cazurile când se mai putea face ceva.
PS: măcar în al 12-lea ceas, dorim din partea autoritaților respect. O vorbă bună. Că mai mult, se pare că nu merităm. Sper să nu ajungem să fim “vinovații de serviciu” (avem o istorie în spate… de aceea și scriu aceste rânduri, pt a le reciti peste o lună sau peste un an). Această frază doar cunoscătorii o înțeleg.”
Foto: Facebook Madalina Vesa
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii