G4Media.ro

Medic de familie: Nu suntem decât nişte anexe la o ştampilă cu…

sursa foto: Pexels

Medic de familie: Nu suntem decât nişte anexe la o ştampilă cu rază scurtă de acţiune pentru a trimite un pacient la specialist / Pacientul dă cu pumnul în masă: ”Vreau acolo, vreau acolo!” / Deficit de cel puţin 4000 de medici de familie

În peste 400 de localităţi din mediul rural nu există medic, iar în contract cu CNAS sunt în jur de 9700 de medici de familie. Dr. Raluca Zoiţanu, vicepreşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti susține că ar fi nevoie însă de încă cel puţin 4000 de medici în acest moment în sistem, transmite News.ro.

„Ce i-aş spune eu unui tânăr medic de familie absolvent de facultate acum ar fi să aleagă medicina de familie pentru că şi dacă inteligenţa artificială poate va înlocui profesioniştii din diverse speciaităţi în următorii 10, 20 de ani, cu siguranţă de medici de familie vom avea nevoie.

Pe termen scurt, putem să-i ţinem pe medicii care încă mai lucrează în sistem şi pe cei 1000 de medici de familie din Bucureşti care au ales să nu intre în contract cu Casa de Asigurări, ei ar putea să se ducă de exemplu în jurul Bucureştiului să lucreze în contract cu Casa, flexibilizând Contractul care acum nu este un contract de prestări servicii în realul sens al cuvântului, ci un fel de contract de muncă al medicului cu Casa de Asigurări, am putea să flexibilizăm sau să aducem în normalitate ceea ce poate să facă medicul de familie, fie că ne referim de prescriere de medicamente, de investigaţii, de o îngrijire mai completă a pacientului fără să-l trimită în sistem la alte specialităţi.

Pe termen mediu şi lung, trebuie să ne uităm la cine vine din urmă. Pentru a avea medici de familie în zonele rurale, cel mai bine este să găsim copii din acele zone care au legături trainice cu satele, pe care să-i ajutăm să urmeze o carieră chiar în medicină de familie şi apoi să se întoarcă cu drag în locurile natale după acei 10 ani de pregătire, atât durează de când termini liceul până când ajungi medic de familie în toată lumea, nu numai în România. Pentru asta ar trebui poate să ne gândim la burse de studiu ţintite pentru cariera medicală, pentru că nu vorbim doar de o atractivitate scăzută a anumitor specialităţi, ci cred că vorbim de o lipsă de atractivitate în general pentru cariera medicală. Durează foarte mult să te pregăteşti, să lucrezi pe banii tăi”, susține medicul Raluca Zoițanu.

Dr. Adriana Mihălaş, secretarul Consiliului Municipal al Colegiului Medicilor din Bucureşti a explicat care este în acest moment statutul medicului de familie în România, pornind de la povestea personală.

„Sunt medic de familie de peste 23 de ani, nu regret că am avut naivitatea de a alege această specialitate, atunci am crezut că o să ajung acasă, eu sunt din provincie, în ultimii ani de Rezidenţiat m-a luat cu frison, ce-o să mă fac eu într-un sat dacă o să cadă o căruţă cu nişte saci, ce-o să mă fac dacă, aveam un sentiment de neputinţă, ce mă fac dacă sunt singură şi nu sunt în spital alături de colegi specialişti, de asistenţi. M-am hotărât să fac un voluntariat care a devenit a doua specialitate, medicină de urgenţă, norocul m-a adus să lucrez în Bucureşti. Pacienţii mei sunt responsabili, majoritatea sunt intelectuali, lucrez în centrul Bucureştiului”, spune medicul.

Ea spune că statutul medicului de familie este undeva la un nivel periferic, întreţinut de legislaţia în vigoare.

”Nu suntem decât nişte anexe la o ştampilă cu rază scurtă de acţiune pentru a trimite un pacient la specialist, pacientul vine şi dă cu pumnul în masă, ”Vreau acolo, acolo, acolo!”, am în cabinet două imprimante, un scanner şi două calculatoare, o imprimantă e matricială pentru bilete de trimitere care ţăcăne toată ziua şi nu aud nimic în stetoscop, o altă imprimantă este destinată reţetelor care e scrisă în alt sistem, iar ce e mai important pentru mine, scrisorile medicale cu care vin pacienţii de la spital nu sunt opozabile Casei, sunt nişte hârtii care trebuie să respecte nişte reguli, anexe, ştampile, contracte, semnături, dar ele nu mă acoperă dacă prescriu o medicaţie anumită, pentru că legislaţia mă împiedică să-l ajut pe bolnav”, a transmis dr. Mihălaș.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Tocmai de-aia sunt de părere ca medicina de familie să fie înlocuită de AI. Să nu mai aibă bizonul cum să bată cu pumnul in masă că vrea antibiotic. Bine, pe termen foarte lung vorbim.
    De cate ori n am auzit: „Ăsta -i tâmpit? Eu i-am cerut antibiotice si el mi-a dat de febră!”(tunete si fulgere). Pacientul se întorsese cu o falcă-n cer si una-n pământ la cabinet să muștruluiască medicul.
    Iar cine vrea cu medic uman, consultație de minim 100 lei/pacient, fără decontare de la sistemul de asigurări.

    • Pai si taxele lunare care se duc catre sistemul de sanatate pentru ce sunt ?
      De ce as mai plati odata sa ma vada un medic de familie…cand oricum dau luna de luna…indiferent daca ai sau nu ai nevoie de doctori ?

  2. Si cand m-a tratat medicul insistent sa ma faca el bine pentru nerv intercostal si eu aveam pleurezie? Si imi refuza cererile de a consulta un specialist? Sau macar o raza? Incompetenti 90 %.

  3. A rezolvat ministerul cu Rafilosul in frunte deficitul de 4000 medici familie…. a scos la concurs la rezidentiat 21 locuri…..

  4. Real, întâmplarea mea: Bună ziua domnule doctor mi-a căzut ceva pe picior și s-a umflat! Să vă arăt?
    – Nu e nevoie! Ia trimitere la ortoped! Când ieși plătești 80 de lei consultația!

  5. vedeti ca se poate imprima un tipizat si cu imprimanta laser, nu e nevoie de matriciala.

  6. Daca ma duc la urgenta ma cearta ca de ce nu ma duc la medicul de familie. Daca vreau sa ma duc la medicul de familie cu febra, varsaturi etc. imi spune: nu veni aici vrei sa-mi dai si mie sau : programare ai ???? Sunt suspect de melanom, ca sa ma operez am asteptat o luna. Ce medicina este asta ?? La cosciuge nu astepti 🙁