
Medic, despre posibilitatea ca pacienţii să facă donaţii spitalelor unde au fost îngrijiţi: ”Din această cauză, pacienţii fără resurse financiare sau fără «relaţii» ajung adesea să fie trataţi diferit faţă de cei cu bani şi influenţă”
Medicul Bogdan Timar, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş şi preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, afirmă că pacientul care ajunge într-un spital din sistemul public trebuie să aibă convingerea fermă că va primi cele mai bune îngrijiri medicale, indiferent de situaţia sa materială. De asemenea, medicul consideră că accesul la îngrijire medicală de calitate nu trebuie să depindă de situaţia financiară a pacientului. Declaraţia medicului a fost făcută în contextul recentei reglementări care oferă pacienţilor posibilitatea de a face donaţii unităţilor sanitare în care au fost îngrijiţi, transmite News.ro.
„Pacientul care ajunge într-un spital din sistemul public trebuie să aibă convingerea fermă că va primi cele mai bune îngrijiri medicale, indiferent de situaţia sa materială. Actul medical este datoria noastră, ca profesionişti dedicaţi, construit pe competenţă, etică şi respectul faţă de pacient. Este esenţial, înainte de toate, să protejăm, să întărim şi să dezvoltăm relaţia dintre medic şi pacient – o relaţie care trebuie să se bazeze exclusiv pe profesionalismul medicului, încredere şi respect reciproc”, afirmă medicul Timar într-o postare pe o reţea de socializare.
Medicul consideră că mesajul pe care trebuie să-l transmită cadrele medicale este clar, şi anume, că accesul la îngrijire medicală de calitate în sistemul public „nu trebuie să depindă de situaţia financiară a pacientului”.
„Medicul este acolo pentru a-şi face datoria, iar fiecare persoană are dreptul la tratament corect, empatic şi profesionist”, afirmă medicul.
Bogdan Timar arată că nu este o „poziţionare” faţă de noua reglementare, ci o „nuanţare necesară” despre ceea ce înseamnă „cu adevărat” relaţia medic–pacient: profesionalism, comunicare, empatie.
„Înţeleg intenţia legiuitorului de a clarifica subiectul delicat al aşa-numitelor „plăţi informale” oferite personalului medical şi de a asigura un cadru transparent care permite pacienţilor să facă donaţii unităţilor medicale. Este important ca, în sistemul public de sănătate, să înlăturăm percepţia că «dacă ai bani, eşti tratat bine, dacă nu, nu mergi la spital». Este o mentalitate pe care trebuie să o depăşim, prin reguli clare şi comportamente asumate, deoarece imaginea medicului în societate depinde şi de schimbarea acestei percepţii, dar şi de înţelegerea faptului că nu toate disfuncţionalităţile sistemului pot fi puse în seama medicului”, mai afirmă medicul Bogdan Timar.
Aprecierile la postarea mediului timişean nu au întârziat să apară. Astel, un internaut consideră că, dacă ar mai fi alţi colegi care să gândească la fel ca Bogdan Timar, sistemul medical din România ar deveni „extraordinar de performant”.
„Ai perfectă dreptate, Bogdan. Dacă ar mai fi şi alţi colegi care să gândească la fel ca tine, sistemul medical din România ar putea deveni unul extraordinar de performant. Avem mulţi medici foarte bine pregătiţi, însă, din păcate, empatia, corectitudinea şi etica profesională sunt uneori umbrite de dorinţa de îmbogăţire rapidă sau de crearea de relaţii cu persoane influente. Din această cauză, pacienţii fără resurse financiare sau fără «relaţii» ajung adesea să fie trataţi diferit faţă de cei cu bani şi influenţă. E trist şi dureros, pentru că toţi pacienţii merită acelaşi respect şi aceeaşi grijă. Apreciez poziţia ta şi modul în care pui accentul pe profesionalism, empatie şi comunicare, este comentariul internautului la postarea medicului Bogdan Timar.
În 24 martie 2025, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legislativ care elimină plăţile informale către medici, dar în schimb reglementează că spitalele vor putea primi donaţii din partea pacienţilor, gestionate transparent şi incluse în bugetul public al unităţii medicale.
„Pacienţii nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă, însă dacă doresc să sprijine un spital, o pot face doar legal şi transparent. Toate donaţiile primite vor fi incluse în bugetul unităţii şi vor fi raportate public”, afirma, într-o postare pe Facebook, Alexandru Rogobete, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.
Potrivit acestuia, obiectivul principal al noilor reglementări este „eliminarea plăţilor informale şi consolidarea transparenţei financiare în sistemul sanitar”.
„Medicii nu ar trebui să fie puşi în situaţia de a accepta «atenţii», iar pacienţii trebuie să beneficieze de servicii medicale fără presiunea unor plăţi neoficiale. În schimb, spitalele vor putea primi sprijin financiar legal, ceea ce va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor din unităţile medicale.”, mai spunea Rogobete.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii