G4Media.ro

Medic din Constanța, în linia întâi COVID-19: E atât de multă moarte…

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Medic din Constanța, în linia întâi COVID-19: E atât de multă moarte și anxietate încât nu mai putem dormi, apelăm la psihologi/ Îmi doresc foarte mult ca negaționiștii să vadă secțiile ATI. De ce nu vor să vină?/ Presa poartă o mare responsabilitate pentru ce se întâmplă

Județul Constanța a înregistrat cel mai mare număr de morți raportați în urma infectării cu COVID-19 din ultima săptămână, conform raportului INSP. 

Irina Dumitru, șefa Secției de Adulți II a Spitalului de Boli Infecțioase din municipiu, unde sunt tratate cele mai grave cazuri de infectări cu coronavirus, a vorbit pentru G4Media despre viața în spital, mai ales în contextul creșterii numărului deceselor și al pacienților care ajung în stare critică.

Medicul susține că este din ce în ce mai greu pentru cadrele medicale să trateze pacienții care se internează în stare gravă cu COVID-19 pentru că aceștia sunt tot mai tineri, iar corpul medical se simte adesea neputincios în fața bolii:

  • ”Boala este foarte parșivă, pentru că am avut pacienți pe care i-am tratat din timp și la care nu a mers nimic, nu au răspuns la niciun tratament. Pur și simplu boala a avansat și ne-am luptat cu ei pe Reanimare și este groaznic când nu știi ce să mai faci, ca să îl salvezi”, povestește Irina Dumitru.

Aceasta susține că un punct de cotitură în ultimul an a fost reprezentat de momentul în care medicii au început să își piardă colegii și rudele. Dumitru spune că moartea asistentelor, doctorilor și părinților sau bunicilor infectați cu COVID-19 ”a îngenuncheat” corpul medical de la Boli Infecțioase. 

Nu puține sunt cadrele medicale cărora le-a fost greu să se întoarcă în saloanele unde și-au tratat în zadar persoanele dragi și în locul cărora se aflau, ulterior decesului acestora, alți pacienți. Pe de altă parte, de teamă că nu va mai avea cine să îngrijească pacienții care veneau în număr tot mai mare, cadrele medicale ajunseseră să spere că se vor îmbolnăvi pe rând:

  • ”Ne era teamă să nu ne îmbolnăvim toți, pentru că nu ar fi avut cine să mai aibă grijă de pacienți. Am fost conștienți că suntem puțini și că trebuia să avem mare grijă ce facem. Ne doream ca, dacă era să ne îmbolnăvim, măcar să ne îmbolnăvim pe rând (…) Ne-am tratat și colegi, nu numai din SBIC, ci și din SJC. Unii dintre colegi au pierdut bătălia, iar acest lucru ne-a îngenuncheat. Când vezi că un coleg se duce și nu poți să faci nimic pentru ei este îngrozitor. E foarte greu să mai intri după aceea pe secție, când știi că într-un salon a fost tatăl unei colege, dincolo a fost fratele și tot așa. Ai o reținere pentru că permanent te gândești ce ai fi putut face mai mult. Ne-am pierdut colegi, rude, prieteni, o rezidentă a noastră și-a pierdut amândoi bunicii”.

După mai bine de un an de pandemie, îmbrăcatul echipamentului, restricțiile impuse de acesta și lucrul propriu-zis cu pacienții au devenit o rutină, deși disconfortul persistă. Medicii nu se mai plâng de căldură, ci sunt copleșiți de suferința bolnavilor pe care le este tot mai greu să îi salveze. Dumitru povestește cum, în momentul în care medicii ies din saloanele de Terapie Intensivă au nevoie de timp ca să își revină din cauza suferinței pacienților internați cu forme severe:

  • „Chestia cu echipamentul a trecut de mult, eram speriați la început să nu ne contaminăm. Acum, îmbrăcatul a devenit o rutină, chiar și lucrul în acel echipament, ne-am obișnuit. Astă vară a fost foarte greu pentru că era cumplit de cald, nu puteam să ne hidratăm, să mergem la toaletă, nu puteam să deschidem aerul condiționat (…). Cel mai greu este să vezi suferința oamenilor, oamenii care se chinuie să respire în tuburile de oxigen. Iar după ce venim din Reanimare trebuie să ne reculegem pentru că este un contact extrem de greu de suportat. Și le vedem și pe colegele de pe Reanimare că sunt din ce în ce mai abătute și mai triste pentru că pe ATI vin oameni din ce în ce mai tineri”.  

Șefa secției Adulți II din cadrul SBIC își amintește cum era prima perioadă din pandemie, atunci când specialiștii credeau că totul se va sfârși în 3 luni: Erau optimiști, veneau veseli la muncă și determinați să încheie cât mai rapid toată povestea. Un an mai târziu:

  • ”La început, zilele noastre erau la fel. Plecam de acasă foarte de dimineață, cu foarte mare chef de muncă, făceam echipă, încercam să facem circuite pentru că eram la început. Atunci era mult mai simplu pentru că noi speram ca pandemia să se termine foarte repede. Ne spuneam hai că trei luni trec repede, hai că încă trei luni nu înseamnă nimic. Așa a trecut peste un an. Valul doi a fost foarte obositor, tot personalul a început să intre, pe rând, în burnout (epuizare fizică și psihică excesivă, n.red.). Pentru că am început să vedem foarte mulți pacienți murind, iar asta ne-a marcat foarte rău pe toți. Să vedem atâția oameni murind într-un timp atât de scurt a fost îngrozitor. Poveștile de pe Terapie Intensivă erau din ce în ce mai urâte. În decembrie am văzut o luminiță de speranță pentru că a început vaccinarea și am sperat că s-a terminat cu pandemia. Dar uite că a început valul trei și, sincer, acum când plec de acasă spun Doamne ajută să nu mai avem niciun deces, să fim cu toții bine. Ne întâlnim cu toții la spital, vorbim, discutăm despre cazurile grave, dar nu mai zâmbim și nu prea mai avem aceeași speranță”, povestește Irina Dumitru.

Medicul infecționist susține că acest val al treilea este ”cel mai greu” pentru că rezistența psihică și fizică a cadrelor medicale e aproape epuizată complet, iar valul de ură și neîncredere promovat pe diverse canale media îi lovește din plin

Cadrele medicale ezită să-și mai pună speranța că ”se termină la toamnă” și sunt descurajate și de apariția tulpinilor noi. Dar n-au încotro și continuă să își facă datoria, spune Dumitru:

  • ”Lucrurile s-au schimbat pentru că suntem extrem de obosiți, simțim că nu se mai termină și mai e atât de mult până la toamnă. Mereu ni se spune ”hai, că se termină la toamnă”. Dar dacă nu se termină nici la toamnă? Noi ne facem meseria în continuare, indiferent de ce se întâmplă, doar că de multe ori ne simțim foarte, foarte singuri (…) Ne descurajează cumva și apariția noilor tulpini. Acum, noi ne facem datoria și chiar dacă ne-am vaccinat, trebuie să purtăm mască în continuare, nu ne putem relaxa pentru că nu știm ce se întâmplă. Când ai un ritm foarte mare de vaccinare, cum a fost în Israel, riscul de mutație este foarte mic (…) Al treilea val e cel mai greu. E la fel de extenuant și dezolant numai că de data aceasta, dacă în noiembrie vedeam pe ATI mulți oameni în vârstă, acum sunt mulți tineri cu forme severe, mulți fără comorbidități. Se pare că tulpina britanică este mult mai agresivă și deteriorarea se face mult mai rapid, evoluția e foarte rapidă”.

Peste epuizarea cruntă a medicilor, asistentelor și infirmierelor s-a așezat conspirația. Valurile de ”tratamente revoluționare”, instigarea pacienților împotriva medicilor și ”pseudo-vedetele” fără legătură cu medicina promovate de anumite televiziuni pentru ”leacurile” împotriva COVID aproape că au pus capac eforturilor medicilor în lupta cu coronavirusul:

  • ”Am fost ca pompierii care intrau în foc. Nu ne mai întâlnisem cu genul acesta de pandemie. Încă nu se știa mortalitatea, contagiozitatea. Ne-a fost frică, dar a trebuit să o facem. Era război. La început a fost o foarte mare empatie din partea autorităților locale, a foștilor pacienți, din partea comunității. Am fost ajutați, au fost donații, mai ales din partea ONG-urilor, acum lucrurile s-au schimbat. Au apărut toate prostiile în spațiul public, mai ales toate curentele conspiraționiște. Sunt colegi de-ai noștri care au discreditat toată munca noastră și au venit cu tot felul de teorii în media. Mă refer și la colega noastră din Oradea care are niște teorii aberante, nu înțeleg ce a tratat dumneaei acolo, nu cred că a văzut cazuri severe sau care să necesite Terapie Intensivă. Cine merge în stare gravă la privat? Și toți acei pseudo-artiști și toate pseudo-VIP-urile care au negat această poveste. Și oamenii au început să nu mai creadă. Dar să ajungi de la eroi la criminali?”.

Șefa secției Adulți II de la SBIC îi invită pe conspiraționiști și negaționiști în secția de Terapie Intensivă, dacă oricum ”virusul nu există” sau se tratează ușor, pe Facebook. Dumitru povestește cum au murit pacienți care inițial au refuzat tratamentul și internarea și s-au întors în spital sufocându-se, dar când era deja prea târziu. 

Medicul condamnă o parte a presei pentru situația în care s-a ajuns pentru că exploatează și promovează persoane care nu au studii medicale, dar care dau sfaturi medicale pentru tratarea COVID:  

  • ”Au fost pacienți care au refuzat tratamentul. Inițial spun că nu vor nici masca de oxigen, dar ulterior intervine senzația de sufocare și acceptă masca. Alții cer alte ”scheme de tratament” din ce aud la televizor și din ce se recomandă pe Facebook. Cine nu dorește tratamentul pe care noi îl aplicăm în secție semnează pe propria răspundere că refuză terapia. Sunt foarte mulți care refuză internarea și revin ulterior în stare gravă și mor. Sunt multe familii care își pierd părinții sau alte rude și nu cred că erau infectați cu COVID. Ei spun: ”Lasă, că tata a avut și alte probleme, i-ați pus voi diagnostic de COVID”, dar nu se întreabă de ce era internat la Infecțioase. Din cauza reacțiilor la TV oamenii au început să fie mai neîncrezători și recalcitranți. Prea apare în media orice și prea sunt lăsați să vorbească oameni care nu au nicio legătură cu medicina. Și vorbesc despre medicină și ce ar trebui să se întâmple fără niciun filtru responsabil (…) Sunt posturi de televiziune care numai asta propagă de 2-3 săptămâni încoace. Sunt atât de mulți pacienți în stare gravă, iar noi la capătul puterilor și chiar nu înțeleg ce urmăresc? Eu n-am văzut în nicio țară ca pseudo-vedetele să știe mai mult decât medicii, iar medicii să fie considerați criminali. E un paradox. Poate este și neîncrederea în sistemul medical care a fost mereu subfinanțat și pandemia ne-a prins și cu o infrastructură șubredă, cu vulnerabilități (…) Vrem doar să ne lase să ne facem treaba, să nu ne jignească și să ne umilească. Se spun tot felul de tâmpenii, că luăm bani să modificăm diagnostice. Ce nu înțeleg este de ce nimeni din cei care protestează nu vine la noi să vadă ce înseamnă un spital COVID? De ce nu vin să vadă? Îmi doresc foarte tare să vină, să vadă ce este în spital (…)”.

Cu toate acestea, susține Irina Dumitru, medicii nu fac discriminări între pacienții care le urmează schemele terapeutice și cei care îi critică sau agresează, refuzând tratamentul și numindu-i ”criminali”. Uneori apelează și la psiholog pentru a-și liniști pacienții:

  • „Noi ne facem datoria. De obicei apelăm și la psiholog, și la familie, trebuie comunicare, trebuie să lămurim pacienții care sunt recalcitranți. Și COVID dă manifestări psihiatrice și neurologice. Nu facem discriminări ale pacienților în funcție de ce crede fiecare. Avem o durere în sufletul nostru, dar îi tratăm pe toți la fel”. 

La psiholog vor apela și cadrele medicale, după ce pandemia va lua sfârșit, susține Irina Dumitru. Medicul povestește cum, din cauza extenuării excesive și a anxietății și a morții perpetue din jur, multe cadre medicale au probleme cu somnul și fac deja consiliere psihologică. Nu se compară cu nimic din ce am trăit până acum, rostește apăsat medicul Irina Dumitru, aflat în linia întâi de la începutul pandemiei:

  • ”De psihoterapie cred că avem cu toții nevoie chiar și în momentul de față. Am făcut chestionare și s-a constatat că majoritatea cadrelor medicale din spitale au forme medii sau severe de burnout. Dar ce să facem? Suntem puțini, ăștia suntem. În fiecare zi ne spunem hai că trebuie să trecem și peste ziua de azi. Da, avem nevoie de consiliere psihologică. Și pacienții au nevoie. Noi avem psihologi în spital, inclusiv pacienții beneficiază de aceste consultații psihologice. De multe ori apelăm și noi la sfaturile psihologilor în special când e vorba de somn. E atâta anxietate și atâta moarte încât ne este foarte greu să dormim, avem probleme cu somnul, nu reușim să ne odihnim cum trebuie, deși suntem foarte obosiți. Probabil va exista o recuperare care va dura o perioadă de timp. Indiferent ce s-ar zice, cu genul acesta de boală nu ne-am confruntat până acum. Am mai participat la epidemii, cum a fost și cea porcină, dar au fost mai scurte, nu erau atât de severe și nu s-au soldat cu atâția morți. Ce este acum nu seamănă cu nimic. De-aici și marea noastră dezamăgire, că unii nici măcar nu cred”. 

Până s-a vaccinat, medicul a purtat mască inclusiv în casă, pentru a-și proteja rudele vârstnice alături de care locuiește. Copilul, medic rezident, s-a mutat temporar tot pentru a diminua riscul infectării: ”Lucrul ăsta ne-a costat emoțional foarte mult”, spune medicul. ”E îngrozitor să nu-ți poți îmbrățișa copilul”, adaugă Irina Dumitru. De concedii nici nu s-a pus problema în ultimul an. Într-o familie de medici ca cea din care provine Dumitru, momentan nu există noțiunea de concediu: 

  • ”Soțul meu este gastroenterolog la Spitalul Județean Constanța, iar băiatul tot acolo. Nu am mai petrecut timp împreună de foarte mult timp, nici concediu nu ne-am luat de peste un an. Toți veneam seara acasă, inclusiv sâmbăta și duminica pentru că medicul de gardă nu făcea față (…) Avem mai multe persoane vârstnice în îngrijire și ne-am gândit că nu are cine să îi ajute. Trebuia să venim acasă, apoi mergeam și aprovizionam pe fiecare. Până ne-am vaccinat, vreun an și ceva, am purtat mască, și eu, și soțul meu, în continuu. Ne era frică să nu ne infectăm și să le transmitem soacrei și părinților cu care locuim. Băiatul nostru a locuit în altă parte, din același motiv. Asta ne-a costat emoțional foarte mult, e foarte greu să nu-ți poți îmbrățișa copilul”. 

O problemă asupra căreia a atras atenția șefa Secției Adulți II din SBIC a fost cea a studenților din ultimul an de Medicină care nu au putut face practică anul trecut și nici anul acesta: 

  • ”În tot anul ăsta nimeni n-a mai putut să aibă o viață normală. Viața mea normală de medic infecționist și de conferențiar universitar era să îmi țin cursurile cu studenții, să îmi văd pacienții, să merg la conferințe. Lucrurile s-au modificat total, e foarte greu să faci medicină online. Mai ales pentru studenții de anul 6, unde predau eu, cum să explic eu studentului cum e să palpezi ficatul și ce simți când palpezi? (…) Studenții mergeau cu mine la vizita medicală de dimineață, examinam pacientul și îi puneam și pe ei să examineze. Ascultau pulmonar, palpau. Acum le facem prezentări de cazuri, le arătăm poze, cum arată o amigdalită, cum arată alte afecțiuni, dar totul este teoretic. Ei nu fac practică. Cum faci o puncție lombară? Nu au cum să facă manevre terapeutice (…) Studenții din anul 6 de acum sau care au fost anul 6 anul trecut nu au făcut practică. Le vor recupera abia în spital, când vor deveni rezidenți. S-au trezit medici rezidenți fără să aibă practica pe care o căpătau în ultimul an de facultate. Pentru că e imposibil să faci practică online. Studenții sunt dezamăgiți și de acest lucru, dar nu avem încotro”. 

Studenții sunt însă cei cărora Irina Dumitru le este recunoscătoare pentru degrevarea unor sarcini de pe umerii cadrelor medicale. Voluntariatul lor, care durează de un an de zile, i-a ajutat enorm, susține medicul:

  • ”Am avut și ajutor, am avut persoane detașate de la sanatorii, studenți voluntari de la Facultatea de Medicină a Universității ”Ovidius”, care ne ajută și acum. Studenții au însemnat foarte mult și le mulțumesc, ne ajută și acum”. 

Irina Dumitru încheie dialogul rugând populația să se vaccineze ”ca să revenim la normal” mai repede. Medicul roagă persoanele care se confruntă cu probleme medicale să nu deschidă Facebook-ul sau televizorul, ci să sune un medic. Referitor la protestatari și cei care îi instigă, medicul nu este 100% sigură că aceștia cred ce fac și spun, ci, mai probabil, manipulează

  • ”Iar pentru toți cei care neagă și referitor la proteste, cred că este și o conjunctură politică nefavorabilă. Nu este posibil să ne jucăm cu sănătatea oamenilor. Toate aceste proteste reprezintă o manipulare foarte mare. Întreg contextul pandemic este exploatat politic. Și eu îmi doresc să ies, să mă duc, să colind, îmi lipsesc concediile și călătoriile, tuturor ne lipsesc. Dar până nu revenim la normalitate nu putem face acest lucru. Nu suntem suficienți vaccinați cu două doze. Dacă ne relaxăm prea mult acum, infectările vor fi colmatate și vor avea de suferit și bolnavii cronici pe care noi medicii i-am lăsat cumva deoparte pentru a trata COVID (…) Oamenii care nu au argumente sunt foarte vocali, ei țipă, întotdeauna acoperă vocea celorlalți, cu argumente. Medicii nu au timp să iasă la televizor să îi combată. Ce să le spui când vezi ce argumente puerile au? Nu sunt convinsă că ei cred lucrurile pe care le spun sau sunt doar niște manipulatori?”

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. PSD/AUR trebuie sa atace medici si pe toata lumea, fiindca sunt trimisi de Rusia sa creeze haos.

    • Spitalele sunt arhipline si cimitirile se vor umple si mai mult pt ca NU SE TRATEAZA GRIPA IN PRIMELE ZILE cu medicamentele pe care alti medici din alte tari le administreaza

      La noi se.intervine abia in stadiile grave

    • Cu tine se mândrește Idioțenia!

    • @ gh barbu

      Cred ca te ai uitat in oglinda

      Bre, citeste si alte pagini web

      Early treatment of COVID-19 patients with hydroxychloroquine and azithromycin:
      A retrospective analysis of 1061 cases in Marseille, France

      Conclusion

      Administration of the HCQ+AZ combination before COVID-19 complications occur is safe and associated with a very low fatality rate in patients

      www[.]sciencedirect[.]com/science/article/abs/pii/S1477893920302179

    • @ gh barbu

      Cred ca te ai uitat in oglinda

      Bre, citeste si alte pagini web

      Early treatment of COVID-19 patients with hydroxychloroquine and azithromycin: A retrospective analysis of 1061 cases in Marseille, France

      Conclusion

      Administration of the HCQ+AZ combination before COVID-19 complications occur is safe and associated with a very low fatality rate in patients

    • @ gh barbu

      Cred ca te ai uitat in oglinda

      Bre, citeste si alte pagini web

      Introduction: the COVID-19 medical controversy in France

      Big pharma’s influence on medical knowledge production

      The price of influence, the cost of treatment

      Demonizing Raoult, supporting Gilead: the small world governing the crisis

      Behind the French controversy over the medical treatment of Covid-19:

      The role of the drug industry

      https://doi[.]org/10.1177/1440783320936740

      This article explores the stakes of the very intense controversy that has developed in France around the medical treatment of Covid-19 (which finds some parallels in the United States of America).

      It centres on the therapeutic proposal of a Marseilles doctor, who has become a very divisive ‘star’ in public debates over the efficacy of treatment.

      The author shows that competition between this doctor’s proposal and the commercial hopes of a major pharmaceutical company plays an important role.

      This company has managed to create links of interest with many other major doctors, some of whom are at the heart of the decision-making process concerning the management of the health crisis.

      The interdependence between health authorities and the pharmaceutical industry is anything but healthy.

      Raoult offers a treatment based on old, off-patent drugs, which cost almost nothing.

      He is thus subjecting to terrible competition a patented drug (Remdesivir), manufactured by the American pharmaceutical giant Gilead Sciences, for whom the Covid crisis is a potential financial godsend.

      However, over the last 10 years or so, this corporation has developed a strong strategy of influence peddling and many members of the public authorities are in a potential conflict of interest situation.

      Research undertaken by investigative journalists and citizens’ initiatives (whistle-blowers) makes it possible to understand this.

    • @Xilofon,
      Din ce galaxii apar ăștia ca tine?

    • ”Boala este foarte parșivă, pentru că am avut pacienți pe care i-am tratat din timp și la care nu a mers nimic, nu au răspuns la niciun tratament. Pur și simplu boala a avansat și ne-am luptat cu ei pe Reanimare și este groaznic când nu știi ce să mai faci, ca să îl salvezi”, povestește Irina Dumitru.

    • G4MEDIA STERGETI POSTARILE X-link. Este un act firesc de igiena.

  2. Ce se mai vaita “eroii” ăștia pe salarii de zeci de mii. Lăsați băieți ca mai evacuează ministresul un spital doua și atunci puteți sta liniștiti cu destu’ n coor. In afara de faptul ca intubați niște pacienți la Ati și ii deintubati când mor cam ce faceți altceva? Operații, scheme de tratament? Cafele, gărzi și plicuri. Mai scutiți-ne.

    • Vorbesti cu lipsa de constiinta caracteristica unui gunoi PSD/AUR.

    • Probabil te referi la canalia securistă dan voiculescu, șeful vostru, al postacilor mizerabili. Mi-e scârbă de cei ca tine 🤮

  3. Ce bah spagarurile, nu iti mai poti umple buzunarele la fel ca inainte cu ultimii bani munciti de niste amariti si acum te plangi si de vaiti.

  4. Atata bataie de joc la adresa medicilor care trateaza bolnavii de Covid nu exista in lumea asta.. dovada suprema de lipsa de civilizatie…
    Cu sosoace si specimene asemenea unde va ajunge Romania?!

    • atâta dispreț față de pacient, si nu vorbesc doar in acest context. Medicii daca nu sunt platiti pe un sistem de performanță ca in privat, nu vor avea niciun interes vs pacient. Acum te duci la stat cu programare, programare care se întinde pe 3-4luni, ca ei oricum își iau salariu, indiferent câți pacienți trateaza/ consulta. Păi e normal? Am avut nevoie sa merg cu un copil la un control de rutină la cardiologie si in martie m-a programat pt luna august, ca nu au loc. Medicul respectiv l-am gasit in privat, unde am plătit 450ron pt un control….despre ce vorbim?

    • @lili, Pocnitoare mică și nesătulă, niște mumu unde putem să-ți dăm?

    • Perfect de acord, eu am vorbit exclusiv despre medicii care trateaza Covid, am scris in mod explicit!
      In rest, sunt de acord cu comentariul dvs, vedeti postarea mea de azi de la ora 9:50, la Articolul „Ministerul Sanatatii: Reprezentantii DSP au fost in spital inca de la Ora 11:00…”…
      Si eu am spus asta de multe ori: fiul meu, desi plateste degeaba sume uriase la CASS, nu merge niciodata la Spitale de stat de frica infectiilor si a medicilor care nu se uita la tine, preferand Spitalele private unde plateste si acolo sume uriase, dar acolo are incredere!
      La stat, pe Salarii uriase medicii isi bat joc de pacienti, cum vad ca fac si politrucii care conduc Tara si isi bat joc de romani de 30 si ceva de ANI!

    • @Barbu Gh
      Sper din suflet ca esti trol platit, refuz sa cred ca exista persoane care fac asemenea comentarii pe gratis.

    • @Ciprian,
      La tine nu se știe. Idioțenia ia multe forme….

    • @Barbu Gh
      Comportament de gradinita. Cand nu ai argumente, incepi sa jignesti.
      Inca o data sper ca nu ai atitudinea asta in viata reala. Sau macar ca nu sunt multi ca tine.

  5. Uitam cam repede bătaia de joc a sistemului medical la adresa multor pacienți, timp de decenii: șpagă, cazurile de malpraxis, hrana oribila, mizeria, medicamente cumpărate de bine lnavi… Decădere la care medicii au fost părtași și, unii dintre ei, contributori. Toată înțelegerea pentru epuizarea medicilor, dar le mureau pacienți și înainte. Virusul exista, trebuie să fim precauți, să ne vaccinam dacă putem, dar presiunea psihologică, socială, economică la care a fost supusă populația este de neiertat.

  6. Doar presa poarta o mare responsabilitate? Cretinul vesel cimpeanu, nu? Din dorinta de a multumi electoratul care nu-si mai suporta copiii acasa si de a face economii cu salariile parintilor de copii U12 a decis sa tina scolile deschise in Bucuresti indiferent de indice. Am exemple intre cunoscuti care s-au imbonavit de la copii. Intre care si persoane care au facut forme mai urate, unii sunt deja la al doilea antibiotic pentru ca , de, „nu merg la spital ca ma omoara”.
    Voiculescu e cel mai mare pacalici cu iq de nevertebrata. Au fost destule voci care au zis ca e o mare greseala sa accepte deschiderea scolilor fara masuri adecvate in clasele unde e aglomeratie. Degeaba are atatia consilieri. Na, cine e azi in prim-plan cu cartoful fierbinte in maini? El sau cimpeanu? Nu mai zic de toate victimele colaterale azi decedate sau la ATI. Victimele rafuielii politice a clanurilor.

  7. atâta dispreț față de pacient, si nu vorbesc doar in acest context. Medicii daca nu sunt platiti pe un criteriu de performanță ca in privat, nu vor avea niciun interes vs pacient. Acum te duci la stat cu programare, programare care se întinde pe 3-4luni, ca ei oricum își iau salariu, indiferent câți pacienți trateaza/ consulta. Păi e normal? Am avut nevoie sa merg cu un copil la un control de rutină la cardiologie si in martie m-a programat pt luna august, ca nu au loc. Medicul respectiv l-am gasit in privat, unde am plătit 450ron pt un control….despre ce vorbim?

    • Performanta in privat e câti bani aduc. Ăsta e singurul criteriu. Mi-e arhicunoscută povestea asta cu programările și unde îl găsești pe medic. Aici e o mare problema. Opinia mea e că medicii trebuie puși să aleagă unde vor sa lucreze: stat sau privat. Părerea mea e că salariile la stat sunt acum mai mari decât în privat. Nu vor pleca de la stat.

  8. Care ,,presa” cheri?
    de la presedinte, ministrii sau contopisti fuduli, toti, inclusiv puhoiul de posti gramada, sarlatani, impostori, se exprima si autodemonstreaza pe renumitele retele de socializare, dle. aka: facebook, instagram twitter etc.

  9. Doar medicii sunt in linia întâi ? De când și până când ? Dar vânzătorii de la magazine sau cei care lucrează la salubritate , ăștia cum sunt ? Hai marș că în spital te îmbolnăvești și fără să fie covrig , daca nu bagi mulți bani în buzunarul medicilor .

    • Draga doamna Mirela de la impins vagoane, daca dumneata nu faci diferenta intre a TRATA un pacient in stare grava si a da restul unuia „racit” la o bodega, atunci e foarte grav.

      Sper ca doar te prefaci ca nu stii, altfel e de plans.

  10. Afara ploua cu bulbuci! „Negationistii” sunt de vina ca n-ai ieșit „soarili”.

  11. Medicii plâng că în sfârșit sunt tratați cum suntem și noi in fiecare zi. Cu dispreț, lipsă de empatie, favoritism, manevre. Bine ați venit în viața reală. Nu era super dacă nu era pandemia asta și munca voastră era din nou supraapreciată? Poate nu am fi ajuns in halul asta dacă medicina modernă nu era în principal o glumă proastă de afacere omniprezenta care vrea sa fie 24/7 in corpul tau de când te naști până mori, cu sau fără motiv bun. Dacă medicina ar reprezenta pentru om și altceva decât marketing farmaceutic, populația ar reacționa probabil diferit.

  12. E epuizant sa numeri lunar 50.000 lei… mai ales daca tii da in bacnote de 10 sau 50 lei. Domnilor medici, cred ca majoritatea stim cazuri concrete care au trecut prin sectii ATI, nu trebuie sa ne luam dupa presa …. o bataie mai mare de joc nu stiu daca este posibila…. lasati lamentarile penibile… ati devenit niste vanatori de recompense… Este mai sanatos sa te tratezi de covid acasa, cu posibilitatile personale… in sectiile pe care le coordonati pacientul are cea mai mare sansa sa se intalneasca cu „viata de apoi” Ati transformat aceasta „pandemie” intr-o oportunitate de inavutire rapida. Si, nu stiu cat de eroic este sa faci scandal ca nu mai intri in spital sau pleci in afara, daca cineva se atinge de veniturile voastre pandemice superumflate. Tot faceti pe suparatii, pe stresatii, pe oropsitii soartei…. pacientul nu mai este important, acum s-a anulat si malpraxisul in perioada „pendemiei”, deci nu mai aveti a va teme de o eventuala tragere la raspundere.

  13. Sa va spun un secret: majoritatea negationistilor au avut covid sau cunosc o persoana apropiata care a avut, a fost o forma usoara, de acolo le-a venit aceasta poveste cu ‘nu exista’, ‘nu exista’ de fapt inseamna ‘nu patesti nimic’, dar ei spun ca nu exista sa isi poata justifica toate actele antisociale care le realizeaza. E drept ca mai sunt 2-3 bolnavi psihici, gen protestatarul Iliescu din Bucuresti, sau Stegarul Dac, dar majoritatea asa au aflat ca nu exista.

    De venit nu o sa vina la ATI, ca nu sunt interesati de altii, o alta trasatura dominanta in aceste specimene, de fapt daca am sumariza ar fi asa:

    – egoisti
    – nesimtiti
    – inculti/ignoranti/a. functionali
    – paranoici (catre sistem)
    – fricosi (de vaccin, de virus nu le v-am spus de ce, cred ca nu patesti nimic, dar de vaccin le e, deci sunt foarte fricosi)
    – antisociali

    Ma rog, sunt multe de spus, dar nu e timp de pierdut pentru acesti oameni… din pacate sunt multi in Romania, mult mai multi ca in alte tari, de asta aici exista astfel de persoane si in Parlament, 8% mai bine zis din populatie a votat cu acesti oameni, care au raspandit si inainte de alegeri tot aceleasi mesaje.

    Inca ceva, lumea se tot fereste de USR la putere, ca sunt neomarxisti, astia a lui Sosoaca, daca ar prinde puterea ar face ce-au facut Ana Pauker si Gheorghiu Dej, i-ar bate bine si i-ar baga la puscarie pe toti intelectualii, s-ar organiza mini-mineriade de suporteri, fosti puscariasi sau oameni fara scoala care s-ar duce sa impuna opiniile AUR,

    S-a mai intamplat asta in 45, au venit si toti care nu erau de acord mergeau la puscarie, iar apoi la canal, toti care aveau o scoala, niste bani erau imediat elimintari, tradatori de neam si tara, ascultati ce zice Sosoaca pe la televizor, cu acelasi discurs incepe, ca guvernul trimite mieii la sacrificiu, ca isi vinde tara, ca Niels nu stiu care jurnalist are de fapt doua cetatenii, ca Fritz din Timisoara nu e de fapt roman si asa mai departe, asa au facut comunistii in 45, exact aceleasi sloganuri au fost folosite pentru a elimina oponentii politici, binenteles prin forta proletara, care acum e reprezentata si acum de aceiasi oameni fara educatie, asa am ajuns cu arhitecti cu facultati terminate in 6 luni, ca aia adevarati au devenit dulgheri, asa am ajuns cu colonei si generali analfabeti, si cu un presedinte cu 4 clase, Nicolae Ceausescu, oameni ca Sosoaca si Simion l-au pus acolo, sa fie ei cei mai destepti dintre prosti, asta e filozofia comunista.

    • Bun postul. L-am salvat.

    • Hahahaha, dar înainte s-au apucat useristii sa lupte cu „fascismul” și „dușmanii de clasa”, ca să nu rămână în urma. Hai ba ne lași, mai e unul de 100 de ani care tot #rezista, slujitorul Anei Pauker, care baga texte d-astea.

  14. Ptr ca lumea prefera sa pupe oase, sa o dea pe o tuica si un catel de usturoi decit sa vada realitatea. E timpul sa va pensionati. Poporul asta nu merita.

    • Pensionați-va, f tu-va in gura de șpăgari. Platim impozite ca prostii și “asigurari de sănătate” obligatorii și când ai nevoie de un set de analize te programează peste șase luni ca “nu mai sunt fonduri”. Pai n-avem loc de asistați sociali și pile. Ne ducem in privat ca sa mai platim o data. Intri in spital pentru o operație la genunchi și ieși cu hepatita. Javrelor!

  15. Sunt multe lucruri care trebuie facute in sistemul medical, cum ar fi:
    – separarea medicilor de la stat de medicii de la privat (cand s-a incercat au sarit interesele in sus ca bombele – daca ar face asta Vladut ar fi chiar tare)
    – medicii de la stat ar trebui sa primeasca un salariu fix, nu prea mare (intre 1500-3000 lei) iar restul ca plata suplimentara in baza serviciilor prestate (adio cafele si spagi, nu esti bun pleci singur)
    – cardul de sanatate ar trebui sa prevada un plafon pentru fiecare cetatean in baza contributiilor. Actul medical costa si nu te poti intinde tu prea mult peste contributia altui cetatean. Daca este nevoie de mai multi bani poti sa iei din cardul sotului, fiului, vecinului, etc., dar asa, fara limita nu are sens.

    • Asa e, asteptam toate astea de la mareata coalitie, Vlad Voiculescu ca Minsitru al sanatatii trebuie sa propuna o Reforma a Sistemului medical, fix cum promite Programul de guvenrare al aliantei 2020-2024!
      Asteptam!!!!!!!!!!!
      Asteptam ca in cei 4 ANI sa fie CONSTRUITE 10 Spitale NOI, inclusiv maternitati, noi noute, GATA pana in 2024, asa scrie la Pagina 166/269 in maretul Program de guvenrare al aliantei!!!

  16. Despre mass media
    De regula mass media vrea scandal ca sa vanda. Drept urmare orice creeaza scandal e bun.
    Vizitarea unui spital cu bolnavi COVID nu creeaza scandal si nu vinde.
    In schimb improscarea cu noroi a medicilor, a oamenilor de stiinta , promovarea teoriilor conspiratiei vinde. Creste audienta. Cu cat promovezi bannere cu stire soc, breaknews despre unul sau despre altul o sa ai o gramada de gura casca care oricum nu inteleg ce se intampla.
    Vaccinul care omoara, Bruxel-ul care ne da ordine, politicianul prieten cu bancile, cu corporatiile, cu evreii sunt stiri care vand bine. Asta e . E prost cine nu foloseste gandirea critica. Or sa iasa iar la putere in Europa populistii, nationalistii, extremistii. O sa iasa AUR cu 20 %.

    • Da vaccinațiva ba nene că nu va tine nimeni sa nu o faceți . Daca sunteți atât de disperați , va dai și vaccinul meu.

  17. Aceasta marturie cutremuratoare se complementeaza cu cealalata marturie, la fel de infioratoare, ale pacientului.

    https://www.g4media.ro/salut-sunt-sorina-si-am-22-de-ani-27-de-zile-am-stat-intr-o-camera-de-spital-si-inca-14-intr-un-apartament-pentru-un-virus-despre-care-foarte-multa-lume-am-vazut-ca-spune-ca-nu-exista-ex.html

    Sunt studentă la Cluj și tocmai ce-mi scriu o lucrare la master. Râdeam de coronavirus, vedeam fel și fel de memeuri pe net și mă distram cu prietenii mei: <> Pe 20 Martie m-am întors din Anglia după un proiect Erasmus derulat la facultate. Am aterizat pe aeroportul din Cluj și am aflat că am avut contact direct cu una dintre persoanele din cadrul proiectului care a fost confirmată cu coronavirus. Coronavirus. Ce cuvânt amuzant, nu? Așa îmi părea la început, când a început să devină viral pe facebook. Ne râdeam: „Ce e asta? E berea Corona. Cum să se infecteze lumea de la bere?”

    La aeroport mi s-a luat temperatura. Nu aveam febră, dar i-am anunțat pe cei de acolo că am avut contact direct cu o persoană care e pozitivă. Imediat după ce am aterizat, am fost sunați din Anglia să ni se spună că suntem contacți cu cazuri pozitive. Le-am transmis celor din aeroport din Cluj și mi-au spus să mă duc acasă, iar în cazul în care îmi apar simptome, să merg la spital. Am ajuns la casa unei prietene care a fost cu mine în proiect cu ideea că o să stăm la ea 2 săptămâni, să ne treacă mai repede timpul.

    Am ajuns la spital vrând să fac testul și să știu dacă am sau nu Covid, iar când rezultatul testului a venit pozitiv nu m-am gândit că aveam să stau închisă atât de mult timp, 27 de zile în spital, plus încă 14 zile în autoizolare.

    Veneau ambulanțe în fiecare zi și e terifiant. Apoi îi auzeam pe vecinii noștri – așa le spuneam – cum tușeau și nu se mai opreau din tușit. Erau cei din saloanele alăturate. Tuse convulsivă, ca și cum îți dai pe gât tot sufletul. Fără oprire. Ore în șir să tușești…. Încontinuu. Ne puneam căștile pe urechi. Cam două săptămâni nu am avut gust și miros și timp de câteva zile am avut o ușoară durere de gât. Mâncam și niciun gust. Miroseam o floare, nimic, niciun miros. Un mare gol. Nimic. Virusul există!

  18. sa dea Dumnezeu ca toti postacii astia care dau in doctori sa ajunga pe miinile lor apoi sa ne spuna impresiile

  19. Va ajuta Teodosie Petrescu sa fiti pe primul loc la decese!!!

  20. …dar mi-e cam frică, pentru că deocamdată, după numai un anișor, încă nu se știe cât e de periculos. N-am mai făcut cercetare în ultima vreme, așa că nu știu: s-a dat drumul la autopsii? Mă gândesc că primii care trebuiau să se vaccineze ar fi fost exact medicii care fac necropsii, nu de alta, dar să vedem cum stăm, să terminăm o dată cu chestia „de covid sau cu covid”. Am văzut că numerele sunt la fel ca acum un an, gen „au murit 148 de pacienți, dintre care 140 cu comorbidități, 3 fără comorbidități și 5 care nu prezentau comorbidități” (ce-o mai însemna și aia — oricum, ideea e clară: încă nu știm cât de periculos e virusul ăsta, știm numai că vaccinul e eficient).