G4Media.ro

Medic endocrinolog: Patologia s-a schimbat foarte mult faţă de ce învăţam noi…

Sursa foto: Pixabay

Medic endocrinolog: Patologia s-a schimbat foarte mult faţă de ce învăţam noi acum 20-30 de ani / Analizele genetice şi screening-ul neonatal, importante

Medicul Diana Loreta Păun, şeful Secţiei endocrinologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a declarat, luni seară, că patologia s-a schimbat foarte mult faţă de acum 20-30 de ani, iar boli care atunci ajungeau să fie depistate doar în stadii grave sunt depistate la timp şi pot duce la vindecare. În acest proces sunt importante analizele, dar şi testele genetice şi screening-ul neonatal, transmite News.ro.

”Observ o creştere a incidenţei patologiei endocrine în general, a patologiei endocrine la bărbaţi şi a cazurilor severe. De fapt, patologia s-a schimbat foarte mult faţă de ce învăţam noi acum 20-30 de ani. De exemplu, hiperparatiroidismul primar este o afecţiune pe care eu când eram rezident am văzut-o extrem de rar, erau forme care ajungeau la tumori de dimensiuni mari, cu patologie severă (…) Astăzi, hiperparatiroidismul este foarte uşor de diagnosticat. Noi cred că avem deja o selecţie de cel puţin 10 cazuri diagnosticate în acest an. De ce? Pentru că avem posibilitatea să le diagnosticăm mai repede (…) Deci hiperparatiroidismul primar nu mai este o boală rară. E o boalę cu care ne întâlnim frecvent”, a declarant, luni seară, la Medika TV, medicul Diana Loreta Păun.

Şeful Secţiei de endocrinologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a explicat că şi aparatura s-a dezvoltat, fiind de mare ajutor specialiştilor.

Diana Loreta Păun a subliniat importanţa prevenţiei şi a testelor, inclusiv genetice.

”Viitorul este astăzi (…) Mă refer şi la analizele genetice care deja se fac în România. Da, într-adevăr, sunt destul de costisitoare şi, din păcate,  statul român, bugetul Ministerului, al Casei Naţionale, nu pot suporta complet analizele genetice, dar eu sper că în viitorul apropiat decidenţii noştri vor înţelege cât de important este să prevină o boală făcând o simplă analiză genetică. Pare că vorbesc SF, dar asta este ceea ce se întâmplă în alte ţări”, a explicat medicul.

Diana Loreta Păun s-a referit şi la screening-ul neonatal.

”Din păcate, România nu a dezvoltat această paletă de investigaţii, de screening, care ar fi atât de utile unor bori rare, unor boli ciudate, pe care le putem nu neapărat preîntâmpina cu o boală genetică, nu ai cum să o previi, dar poţi să previi o evoluţie nefastă, fatală a unei boli, ştiind din vreme despre ce-i vorba”, a mai declarat medicul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.