G4Media.ro

Medic oftalmolog din Mureș: Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu sindromul…

Foto: Pexels.com

Medic oftalmolog din Mureș: Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu sindromul stresului ocular digital după învăţământul online și izolarea în case, unde nu este lumină naturală suficientă

Tot mai mulţi copii ajung, în ultima perioadă, la Oftalmologie din cauza ochilor înroşiţi şi iritaţi, care lăcrimează, cu vedere blurată şi dureri de cap, majoritatea fiind diagnosticaţi cu sindromul stresului ocular digital, din cauza statului în faţa dispozitivelor electronice pentru orele online şi a izolării în case, relatează Agerpres.

„Asistăm la o schimbare de paradigmă în consultaţiile oftalmologice. Dacă până acum îşi aduceau părinţii copiii la consult, fiindcă ştiau că este necesar, în ultimul an, copiii îi determină pe părinţi să îi aducă la control pentru că pentru tot ce s-a întâmplat în online, ochişorii lor nu au fost pregătiţi să facă faţă. Se plâng că au ochişorii roşii, că sunt iritaţi, că lăcrimează sau că au vedere blurată şi dureri de cap. Nu s-au plâns până acum fiindcă viaţa lor obişnuită era şcoala, afară şi joaca, iar acum, fiind obligaţi să stea mai mult în interior, au apărut afecţiuni diferite care, de la săptămână la săptămână, s-au acumulat şi i-au determinat pe părinţi să îi aducă. Nu au fost pregătiţi pentru tot ce înseamnă online, dispozitivele, în afară de laptop, tabletă şi PC care sunt în regulă, foarte mulţi copii lucrează pe telefon. Telefoanele sunt foarte aproape, au ecrane mici şi le solicită extraordinar de mult ochii. Toată această solicitare, adunată timp de săptămâni, de luni, duce la un sindrom de stres ocular”, a declarat presei medicul primar oftalmolog Meda Neagoe.

Doctorul susţine că această afecţiune este numită stres ocular digital, care dă simptome subiective, înroşirea ochilor, iritaţie, lăcrimare, mâncărime, vedere înceţoşată, după care duce şi la simptome obiective, durere de cap, contractură musculară, adoptarea de poziţii vicioase.

„Acest sindrom de stres ocular digital nu se datorează online-ului, ci şi faptului că online presupune să stai foarte mult în casă, nu e atâta lumină naturală cât este necesar şi totul se întâmplă la o distanţă foarte mică. Şi atunci copiii care sunt în creştere şi au ochişorii în creştere, la această creştere naturală contribuie toată contractura musculaturii oculare, care se focusează în aproape şi care, pe lângă creşterea anatomică, trage efectiv de ochi, îl lungeşte şi duce la aşa-numita miopie funcţională, datorită statului aproape de dispozitiv. Stresul ocular digital duce în final la sindromul viziopostular, în care, pe lângă afecţiunea oftalmologică, apar diferite contracturi, care duc la dureri de cap, de senzaţii de ameţeală”, susţine medicul.

Meda Neagoe a arătat că un consult oftalmologic presupune întotdeauna a le determina copiilor dioptriile cu ajutorul refractrometrului, pentru a se vedea dacă există o afecţiune de pol anterior, adică părţile vizibile ale ochiului, şi apoi pentru a stabili corecţia corespunzătoare şi apoi de a intra în profunzimea consultaţiei cu un fund de ochi şi cu teste de vedere stereo şi binoculari.

„Trebuie examinat foarte bine din punct de vedere oftalmologic, astfel încât să elimini alte posibile afecţiuni”, a subliniat doctorul.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu stiu cu ce medic oftalmolog ati vb, dar sunt multe chestiuni false in acest articol. Sa le luam pe rand, tocmai ptr a combate fake-news-ul sau nevoia parintilor sa mearga la acest medic oftalmolog:
    1) ochii sunt singurele organe care nu mai cresc 🙂 / chestiunea asta se stie din manualele de clasa a 11-a (just google it!)
    2) o alta prostie, e ca lumina solara e benefica luminii artificiale. Lumina, e o radiatie electromagnetica pe mai multe spectre, iar „afara”, pe langa lumina din spectrul vizibil ai si lumina din spectrul UV , care la fel, dupa cum stim din manualele de fizica (clasa a 11), e radiatie ionizanta (adica pot excita electroni din diverse molecule, facandu-le instabile), si prin urmare celulele ochilor, inclusiv cele din retina pot sa sufere mutatii. Printre bolile de ochi cauzate de uv, numaram degenerarea maculara dar si melanomul ocular.
    A, ca din pc de vedere psihic ne simtim bine afara, e o chestiune, dar n-are absolut nicio treaba cu sanatatea vederii 🙂

    • @Bogdan Ar trebui să citești din nou ce a zis doctorul.

    • Din ce am inteles eu principalul factor ar fi faptul ca stau cu ochii in ecranele alea toata ziua(in special al telefoanelor)……si eu zic sa mai citesti inca o data:)

    • @bogdan

      Wilk

      The eyeball grows rapidly, increasing from

      about 16–17 mm (0.63–0.67 in) diameter at birth

      to 22.5–23 mm (0.89–0.91 in) by three years of age.

      By age 12, the eye attains its full size.

      The sagittal vertical (height) of a human adult eye is approximately 23.7 mm (0.93 in),

      the transverse horizontal diameter (width) is 24.2 mm (0.95 in)

      and the axial anteroposterior size (depth) averages 22.0–24.8 mm (0.87–0.98 in) with no significant difference between sexes and age groups.[