Medic pneumolog: „Utilizarea țigării electronice menține dependența de nicotină sau chiar o amplifică” / Proiect de lege pentru interzicerea țigărilor electronice în spații publice închise
Dr. Ioan Drăghilă, medic pneumolog, șef Secția Pneumologie II din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu susține că țigările electronice sunt la fel de nocive pentru sănătate, la fel ca cele clasice, transmite Turnul Sfatului.
”Ambele tipuri de țigări electronice, prin faptul că au în conținut nicotină, creează dependență, nicotina fiind un drog. În prezent se afirmă că dependența de nicotină este la fel de dificil de tratat, fiind comparabilă cu cea dată de heroină din punctul de vedere al dificultăților de sevraj”, spune medicul.
”Chiar dacă se susține că există substanțe cu arome fructate, fără nicotină, care pot fi folosite de către tineri, există totuși două riscuri: substanțale vapate pot antrena un efect dăunător asupra plămânului, mai ales dacă acestea conțin derivați de vitamina E (despre care se afirmă că au fost retrase). În al doilea rând, acest tip de fumat, deschide anticamera utilizării preparatelor cu conținut de nicotină, care ulterior antrenează dependență. Dependența odată instalată menține statutul de fumător, cu toate consecințele acestuia pe termen scurt sau lung.
Deși initial țigara electronică a fost concepută pentru a face sevrajul tabacic mai facil, ulterior s-a constatat că această ipoteză nu și-a atins țelul. Utilizarea țigării electronice menține dependența de nicotină sau chiar o amplifică și în plus menține gestica legată de fumat și tabieturile conexe fumatului. De exemplu, o cafea nu merge dacă nu este însoțită și de o „pipă””, mai precizează medicul.
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel şi de senatorul neafiliat Ion-Dragoş Popescu se dorește interzicea folosirii țigărilor electronice în spații publice, la fel ca în cazul țigărilor clasice.
Propunerea legislativă doreşte completarea şi modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel, la articolul potrivit căruia prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigări, ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe se adaugă un nou articol, cu următorul cuprins: se asimilează fumatului inhalarea voluntară a emisiei rezultate în urma utilizării unui produs din tutun încălzit şi a vaporilor emişi de o ţigaretă electronică, astfel cum acestea au fost definite în două noi alineate care completează Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii