G4Media.ro

Medic român care tratează pacienți COVID-19 în Marea Britanie: ”Noile antivirale aprobate…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Medic român care tratează pacienți COVID-19 în Marea Britanie: ”Noile antivirale aprobate sau în curs de aprobare nu sunt un leac minune împotriva COVID-19”

Două medicamente anti-virale, testate recent în mai multe țări occidentale, au sporit speranțele unui tratament eficient împotriva bolii Covid. Dar aceste medicamente nu reprezintă un leac minune, după cum a explicat un medic pneumolog într-un interviu la RFI.

Primul medicament anti-Covid, Molnupiravir produs de concernul Merck, a fost aprobat pentru folosință în Marea Britanie, iar testele pe bolnavi au arătat că poate preveni spitalizarea și decesul în 50% din cazurile de Covid. Al doilea anti-viral este un medicament nou produs de Pfizer are o eficiență de 89%, potrivit rezultatelor testelor.

Medicul pneumolog Tudor Toma, care lucrează la un spital universitar din Londra și are o experiență cu mii de pacienți bolnavi de Covid, explică mecanismul de funcționare a celor două medicamente, într-un interviu la RFI.

Tudor Toma: Unul dintre ele este un anti-viral nou care a fost descoperit în timpul cercetării pentru a găsi un medicament împotriva bolii Ebola. Acesta introduce niște erori în procesul de fabrica a proteinelor indus de virus.

Virusul Sars-cov intră în celulă și folosește mecanismul acesteia pentru a produce niște proteine care în final ajung ele însele o particulă virală. Medicamentul acesta anti-viral introduce erori în procesul de fabricație intra-celulară al proteinelor respective și atunci nu mai apar particule virale care pot să fie eliminate și să infecteze alte celule.

Mecanismul celui de-al doilea anti-viral care este deja aprobat în Marea Britanie are o acțiune pe procesul de împachetare și de realizare efectivă a proteinelor și deci la rândul său împiedică producerea proteinelor virale.

Citește interviul integral pe RFI.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Depinde.
    Molnupiravir chiar nu mi se pare un leac minune.
    1. Nu este decat vreo 60% eficient in evitarea spitalizării si morții.
    2. Modul de acțiune este prin producerea de mutatii in ARN viral. Stim sigur ca nu interferează si cu ARN uman? Si daca interferează ce dă pe termen lung? Cancere? Nu știm.
    3. Pretul va fi pe măsură.
    Paxlovidul insa, încă neaprobat in SUA probabil va avea doar dezavantajul pretului. El este inhibitor de protează, medicamente care se folosesc sigur din anii ’90. Eficiența lui pare a fi 90% in prevenirea spitalizării si deceselor.
    Clar însă, intre Ritonavir, Molnupiravir si un vaccin, muuuuult mai sigur este un vaccin.

  2. omoara si ultima speranta a sosocarilor, nu are deloc inima

  3. Daca medicamentele erau leacuri minune, traiam toti pana la 130 de ani.