Medic stomatolog, despre necesitatea Rezidențiatului pentru a putea profesa: În facultate nu te învață nimeni ce înseamnă meseria. Dacă ai noroc și te acceptă un cabinet, înveți. Ceilalți fac practica direct pe pacienți, care mai și plătesc pentru asta
Alina Liteanu, dentist specialist endodonție, cu o experiență de 12 ani, explică, într-un mesaj transmis G4Media.ro, de ce este importaant ca medicii stomatologi să facă Rezidențiatul pentru a putea profesa și ce înseamnă dreptul de liberă practică imediat după terminarea facultății.
Alina Liteanu spune că în facultate nu te învață nimeni ce înseamnă meseria, iar după absolvire, dacă ai noroc și te acceptă un cabinet, înveți. Ceilalți fac practica direct pe pacienți, care mai și plătesc pentru asta.
Amintim că în acest an, în urma unei modificări a legislației, Ministerul Sănătății a suplimentat doar locurile la domeniul medicină pentru toți candidații care au trecut examenul. La farmacie și medicină dentară, locurile nu au fost suplimentate, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.
- Citește și Petiții ale candidaților de la farmacie și medicină dentară la Rezidențiat pentru suplimentarea locurilor: peste 2.000 de candidați care au luat examenul au fost lăsați fără locuri
- Citește și Colegiul Farmaciștilor Cluj îi cere ministrului Sănătății o decizie de urgență pentru suplimentarea locurilor la Rezidențiat pentru farmaciști, acuzând discriminarea față de domeniul medicină
Mesajul Alinei Liteanu:
„Vă scriu din partea a mii de medici dentiști români care au absolvit o facultate grea, de 6 ani și care acum sunt puși in fata unui viitor incert. Fara posibilitatea unui rezidentiat nu au prea multe oportunitati. Din pacate multi au fost tinuti in facultate pe banii unor parinti care s-au sacrificat atatia ani, din niste salarii foarte mici sa termine copiii lor facultatea, ca la finalul acesteia sa se poata bucura ca acei copii de acum se pot descurca singuri. Dar din pacate nu este deloc asa. Ca tanar absolvent, daca esti primit intr-un cabinet privat, o perioada destul de lunga trebuie doar sa asisti, sa ajuti asistentele, sa inveti ce inseamna sa fii stomatolog, pentru ca in facultate nu te invata nimeni. Te invata doar cum sa memorezi niste aspecte de mult depasite si fara aplicabilitate practica. E trist, dar de 10 ani de cand am absolvit eu facultatea, materia nu s-a schimbat aproape cu nimic. Sa nu mai spunem ca, avand in vedere vremurile pe care le traim, in ulimii doi ani, studentii nu au mai facut mai nimic practic. Asadar, dupa ce termini facultatea incepi abia sa te pregatesti pentru a profesa meseria de medic dentist, participand la cursuri nationale si internationale, dar pe bani foarte multi. Neavand acesti bani, multi tineri medici nu au alta oportunitate decat sa faca practica pe bietii pacienti care dupa ce ca nu au nicio vina si nu stiu ce tratamente primesc, mai si platesc bani multi pentru asta. Deci, cam asta inseamna ca noi dentistii avem drept de practica imediat dupa absolvire.
Un al doilea aspect important si care trebuie luat in calcul este faptul ca un singur medic nu poate profesa pe toate domeniile stomatologiei si sa aiba si rezultate bune. Sa mergi la un astfel de medic este ca si cum ai merge la medicul de familie sa te opereze de apendicita (in cel mai bun caz). Este foarte mare nevoie ca tinerii medici sa aiba posibilitatea sa se specializeze pe o ramura pe care o stapanesc sau care le place cel mai mult pentru a face medicina de calitate. Asta, daca vrem cu adevarat sa avem o tara a „lucrului bine facut”.
Un al treilea aspect, la fel de important este faptul ca pentru tinerele absolvente de medicina si farmacie, daca nu au o baza materiala stabilia cat sunt inca la varsta de a putea face copii, ajung sa faca mult prea tarziu sau niciodata. Este adevarat ca multe femei aleg sa faca copii pe perioada rezidentiatului, dar este oare de invinuit acest lucru? Nu este important sa crestem oare natalitatea acestei tari?
Din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie oblgatoriu rezidentiatul la medicina dentara, sa fie 3 ani in care tanarul medic sa aiba posibilitatea sa se specializeze in ceva anume, pentru ca mai exista si alta categorie de medici care dispun de finanate de la parinti si isi deschid propriul cabinet, unde incep sa lucreze singuri, fara nicio supraveghere a unui medic mai cu experienta si este dezastruos ce cazuri poti vedea de pe mainile lor…
Cam asta insemana sa avem drept de libera practica imediat dupa terminarea facultatii si pentru care suntem atat de blamati si injurati si ni se spune ca nu avem dreptul sa ne comparam cu cei de la medicina generala….
Va multumim pentru intelegere si am toata increderea ca lucrurile se pot schimba!
Alina Liteanu, medic dentist specialist endodonție, cu o experienta de 12 ani.”
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii