G4Media.ro

Medic stomatolog, despre necesitatea Rezidențiatului pentru a putea profesa: În facultate nu…

Sursa foto: Pixabay

Medic stomatolog, despre necesitatea Rezidențiatului pentru a putea profesa: În facultate nu te învață nimeni ce înseamnă meseria. Dacă ai noroc și te acceptă un cabinet, înveți. Ceilalți fac practica direct pe pacienți, care mai și plătesc pentru asta

Alina Liteanu, dentist specialist endodonție, cu o experiență de 12 ani, explică, într-un mesaj transmis G4Media.ro, de ce este importaant ca medicii stomatologi să facă Rezidențiatul pentru a putea profesa și ce înseamnă dreptul de liberă practică imediat după terminarea facultății.

Alina Liteanu spune că în facultate nu te învață nimeni ce înseamnă meseria, iar după absolvire, dacă ai noroc și te acceptă un cabinet, înveți. Ceilalți fac practica direct pe pacienți, care mai și plătesc pentru asta.

Amintim că în acest an, în urma unei modificări a legislației, Ministerul Sănătății a suplimentat doar locurile la domeniul medicină pentru toți candidații care au trecut examenul. La farmacie și medicină dentară, locurile nu au fost suplimentate, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.

Mesajul Alinei Liteanu:

„Vă scriu din partea a mii de medici dentiști români care au absolvit o facultate grea, de 6 ani și care acum sunt puși in fata unui viitor incert. Fara posibilitatea unui rezidentiat nu au prea multe oportunitati. Din pacate multi au fost tinuti in facultate pe banii unor parinti care s-au sacrificat atatia ani, din niste salarii foarte mici sa termine copiii lor facultatea, ca la finalul acesteia sa se poata bucura ca acei copii de acum se pot descurca singuri. Dar din pacate nu este deloc asa. Ca tanar absolvent, daca esti primit intr-un cabinet privat, o perioada destul de lunga trebuie doar sa asisti, sa ajuti asistentele, sa inveti ce inseamna sa fii stomatolog, pentru ca in facultate nu te invata nimeni. Te invata doar cum sa memorezi niste aspecte de mult depasite si fara aplicabilitate practica. E trist, dar de 10 ani de cand am absolvit eu facultatea, materia nu s-a schimbat aproape cu nimic. Sa nu mai spunem ca, avand in vedere vremurile pe care le traim, in ulimii doi ani, studentii nu au mai facut mai nimic practic. Asadar, dupa ce termini facultatea incepi abia sa te pregatesti pentru a profesa meseria de medic dentist, participand la cursuri nationale si internationale, dar pe bani foarte multi. Neavand acesti bani, multi tineri medici nu au alta oportunitate decat sa faca practica pe bietii pacienti care dupa ce ca nu au nicio vina si nu stiu ce tratamente primesc, mai si platesc bani multi pentru asta. Deci, cam asta inseamna ca noi dentistii avem drept de practica imediat dupa absolvire.

Un al doilea aspect important si care trebuie luat in calcul este faptul ca un singur medic nu poate profesa pe toate domeniile stomatologiei si sa aiba si rezultate bune. Sa mergi la un astfel de medic este ca si cum ai merge la medicul de familie sa te opereze de apendicita (in cel mai bun caz). Este foarte mare nevoie ca tinerii medici sa aiba posibilitatea sa se specializeze pe o ramura pe care o stapanesc sau care le place cel mai mult pentru a face medicina de calitate. Asta, daca vrem cu adevarat sa avem o tara a „lucrului bine facut”.

Un al treilea aspect, la fel de important este faptul ca pentru tinerele absolvente de medicina si farmacie, daca nu au o baza materiala stabilia cat sunt inca la varsta de a putea face copii, ajung sa faca mult prea tarziu sau niciodata. Este adevarat ca multe femei aleg sa faca copii pe perioada rezidentiatului, dar este oare de invinuit acest lucru? Nu este important sa crestem oare natalitatea acestei tari?

Din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie oblgatoriu rezidentiatul la medicina dentara, sa fie 3 ani in care tanarul medic sa aiba posibilitatea sa se specializeze in ceva anume, pentru ca mai exista si alta categorie de medici care dispun de finanate de la parinti si isi deschid propriul cabinet, unde incep sa lucreze singuri, fara nicio supraveghere a unui medic mai cu experienta si este dezastruos ce cazuri poti vedea de pe mainile lor…

Cam asta insemana sa avem drept de libera practica imediat dupa terminarea facultatii si pentru care suntem atat de blamati si injurati si ni se spune ca nu avem dreptul sa ne comparam cu cei de la medicina generala….

Va multumim pentru intelegere si am toata increderea ca lucrurile se pot schimba!

Alina Liteanu, medic dentist specialist endodonție, cu o experienta de 12 ani.”

Sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Asta e vrajeala. Nici la rezidentiat nu inveti nimic la stoma sau farma,exceptie facand chirurgie omf si dento-alveolara pentru ca lucrezi in spital si iti ofera pacienti care vin pentru diverse urgente. Pentru celelalte specialitati, tot in privat trebuie sa iti gasesti ca sa inveti orto,protetica,paro etc.60% din nota maxima nu mi se pare normal pt md si farma, ci doar pentru mg. Pana acum 3 ani, erau doar 300 locuri pe stoma si nimeni nu tipa dupa suplimentare cu toate ca ultima medie varia intre 780-800/950. Cei care vor suplimentare nu vor sa invete o specialitate, o fac strict pentru a lua salariu de rezident care variaza intre 3600-4000 lei/in primul an. Datele din anii precendenti confirma asta, pana in 2016 nimeni nu se batea sa dea rezi,iar cei putini care o faceau, o faceau pentru a invata o specialitate, nu pentru salariu care era mediocru,in jur de 1700 lei. Si spun asta in cunostiinta de cauza ca viitor medic rezident medicina dentara. Asa ca dragi ziaristi, documentati va inainte de a pleda pentru o fabrica de specialitati de care Romania nu are nevoie in momentul asta. Ar trebui sa pledati pentru mai multe locuri la ATI,boli infectioase, nu pentru protetica,farmacie clinica etc .

    • As dori sa precizez ceva tuturor celor care sustin ca cei de la medicina generala merita suplimentarea,in schimb stomatologia si farmacia,nu…in domeniul medicina generala desi se spune ca ei sunt cei defavorizati ca nu pot practica fara rezidentiat,in toti anii mereu ei au avut la rezidentiat omul si locul astfel incat toti cei care termina sa prinda un loc pe ceva..au fost ani in care s-a intrat la medicina de familie si cu 450 puncte..tot respectul pt cei de la boli infectioase sau alte specializari,dar ca medic de familie in afara de faptul ca stau la un birou si scriu retete ce fac? Si ia salarii de 10000 lei pe luna…iar ei invata in timpul facultatii decat medicina generala si atat! Un medic stomatolog invata in cei 6 ani de facultate si medicina generala si stomatologie,pt ca se considera ca mai intai de toate esti medic…la fel si farmacistii! Pt ca daca farmacistii nu ar invata si medicina generala nu ar sti ce medicamente sa dea atunci cand vine unul cu o reteta scrisa aiurea de un medic(pt ca sunt multi care prescriu niste medicamente si habar nu au) iar daca farmacistii daca ar fi niste simpli vanzatori de medicamente cum.sustin unii,si ar da fix ce scrie in acele retete,ar raspunde de viata multora! In concluzie: cei de la farmacie si medicina dentara invata 2 facultati intr-una,spre deosebire fata de cei de la generala…si da ok,ei pot profesa si fara rezidentiat obligatoriu,dar majoritatea lucreaza in sistemul privat..stomatologie si farmacie de stat nu prea mai exista! In domeniul privat isi platesc singuri cartile de munca( cei de la generala care lucreaza la stat au cartea.de munca platita de stat) ,platesc chirii si o gramada de cotizatii etc..si muncesc cate 12 ore pe zi pe niste salarii mizere ca sa ramana cu ceva dupa ce isi platesc toate cele..ca sa nu mai spun ca stomatologii isi cumpara singuri absolut toata aparatura si consumabilele necesare in schimb un medic de familie care sta toata ziua la.un birou si scrie retete nu isi plateate carte de munca,nu chirie,nu materiale sau instrumentar si este platit cu niste salarii nejustificate pt munca pe care o depun..in concluzie,care sunt cei defavorizati de catre sistem? Cei de la generala care in fiecare an au fost omul si locul la rezidentiat si prind un loc pe orice specializare chiar ai cu cel mai mic punctaj,pt care statul ii plateste fara sa faca mare lucru,in detrimentul celor de la farmacie si stomatologie care invata 2 fac intr-una si concureaza mai.multi.pe loc in cadrul aceluiasi examen cu acelasi grad de dificultate si cu aceiasi ani de facultate?

    • Nu știu dacă acest comentariu vi e de la un coleg, dar sper ca nu.
      Dacă ai impresia ca toți care dau examenul o fac pentru bani, habar nu ai despre ce e vorba aici. Personal nu as trece încă o data prin acest examen nici dacă salariul ar fi dublu!!! E o bătaie de joc.

      Problema nu este punctajul obținut (da, și cu 900 și cu 500 ai dreptul la specializare! Ca e specializare, adică școala, nu altceva!). Problema este faptul ca dacă la examen nu s-ar permite înscrierea specialiștilor cu 2, 3, 5 sau toate specialitățile luate, atunci nu ar mai vrea nimeni suplimentare, pt ca nu ar avea nevoie.
      Toți ar prinde loc pt minim o specializare.

      NU E NORMAL CA UN SPEVIALIST SA DEA DIN NOU EXAMEN (de n ori) ȘI DE FIECARE DATA SA AȘTEPTE SALAR DE LA STAT, IN TIMP CE PROASPEȚII ABSOLVENȚI NU AU LOCURI PE MOTIV CA “NU SUNT FONDURI”.
      DREPTUL LA A PARCURGE REZIDENȚIATUL DIN POSTURA DE SALARIAT AR TREBUI SA EXISTA O SINGURA DATA IN VIAȚA!!! Restul, cine vrea 4 specializări, sa și le plătească.

      Așa e normal. Așa e in orice țara civilizata. Unde banul nu e TOTUL.
      Și da, eu personal fac orice, ca apoi sa ÎMI PLĂTESC specializarea pe care mi-o doresc!

  2. Asta e din ciclul „daca m-am chinuit eu aiurea lasa sa se chinuiasca si altii”. Pai problema este facultatea.

  3. Nici în alte specialități nu îți arată nimeni nimic în rezidențiat dacă nu intri undeva unde cunoști, ai recomandări etc. Totul este pe cont propriu, fiecare se descurcă cum poate. Oricum ar fi trebuie să te „lipești ” de cineva care să îți arate „secretele ” meseriei, altfel poți face și 5 ani de rezidențiat (aproape) degeaba. Iar ca și supra-specializare, este f bine venită dar dacă nu ai „cunoștințe ” în țară, din punctul meu de vedere nu se poate face bine decât în străinătate, un curs/stagiu/formare pe ceea e îți place mai mult.

    • Specializare la specializare? Absolvi Universitatea de Medicina, Facultatea de Stomatologie deci ieși medic cu specialitate stomatologie. La ce specializare???? Daa, dacă vrei alta specializare decât stomatologie generala. (chirurgie orala,ortodonție , etc)
      Cum a zis și colegul mai sus „dacă m am chinuit eu sa se chinuie și restul”
      O aberație!!!

  4. Iar noi dam jumatate din tot ce castigam pentru un astfel de sistem. Dar daca am da 5%?

  5. Asta-i școala românească! Am făcut și eu o școală de medicină și nu ne-au arătat nici măcar cum arată o seringă, decum cum se pune acul la seringă, practică 0, deci vă dați seama ce măcelari, ca să nu zic ucigași, au făcut din noi.

  6. E o bataie de joc.nici la medicina generala nu iti arata nimeni.nu va faceti griji.La stomatologie fara practica si rezidentiat esti pierdut.! 6 ani grei si cu multi bani cheltuiti….singura sansa e strainatatea….acolo esti respectat si apreciat..! Pacat …pleaca toti tinerii.LOCURILE LA AMBELE SPECIALITATI,SUNT PENTRU,COPII MEDICILOE CUNOSTINTELOR SI PILELOR!!! POATE PESTE 100 ANI SA SE SCHIMBE CEVA…..PACAT DE ACESTI ABSOLVENTI……