Doctoriță suedeză stabilită în România: „Alegeți campingurile, luați o rulotă și nu vă înghesuiți, rămâneți sănătoși. Nu mai plecați în Grecia, aveți o țară nemaipomenită. Am făcut asta recent și vă spun că la voi e senzațional!”
E perioada concediilor și vreți să evitați aglomerațiile? Cu siguranță că ați văzut în ultimele zile imagini de pe litoral sau de pe valea Prahovei, cu mii de români care s-au înghesuit, luând cu asalt locurile de cazare pentru a se relaxa. Sau cozile cu mașini întinse pe kilometri întregi la intrarea în Grecia.
Recomandările specialiștilor în sănătate publică sunt clare: evitați aglomerațiile, respectați măsurile de protecție. Una dintre cele mai la îndemână soluții de vacanță pe timp de pandemie poate fi campingul, fie cu cortul, fie cu rulota. Deși ocolite de români în ultimii ani, campingurile îți pot oferi siguranță, distracție și aventură, toate la un loc.
Doctorița Khaledi Nastaran (34 de ani) s-a născut în Iran, după care părinții s-au mutat în Suedia, unde a trăit și ea peste 20 de ani. E cetățean suedez. A venit la studii în România și tot aici a și rămas, după ce-a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca. Recent, medicul și-a petrecut primul concediu într-o rulotă, pe care a închiriat-o cu soțul său Mihai.
Ea spune că „n-aș da experiența asta pe nimic. O mare surpriză pentru mine. Noi am călătorit și obișnuiam să călătorim foarte mult în străinătate, iar acum, din cauza pandemiei, am ales să rămânem în țară. Bun, am spus, dar unde și ce facem? Am închiriat o rulotă din Cluj și-am zis să facem un tur al României, de la Nord la Sud. Hai să mergem, suntem safe, mergem unde ne duce drumul, nu stăm în aeroporturi, nu facem check-in-uri, nu ne plimbăm cu autobuzul aglomerat. M-am uitat, recunosc, pe net, puțin. Unde sunt campinguri organizate în România? Am tot căutat un traseu și-am ajuns la Colibița, pe malul lacului. Se numește „Camping Lac Colibița”, povestește medicul pentru G4Media.ro.
Foto: Stațiunea Colibița
Surprinzător pentru cei doi a fost că atunci când au ajuns în camping și-au dat seama că sunt singuri. „Nu era absolut nimeni, în afară de o gazdă foarte primitoare. Totul despre camping era tradus în limba engleză fiindcă – spre surprinderea mea – cei mai mulți turiști care merg acolo sunt din străinătate. Am parcat rulota lângă lac. Sublim, absolut. Era campingul gol. Eram doar noi și-am zis că nu e posibil așa ceva. Locul acela e atât de frumos, ai natura aceea acolo, ai lacul, gazda noastră era atât de primitoare. De ce nu merg oamenii acolo? Ne-am trezit la răsărit pe malul lacului, unde erau vreo 30 de gâște libere, auzeai păsările, aveai soarele proaspăt și natura. Fabulos. Era pentru prima dată când făceam asta, să merg cu rulota într-un camping.”
De la Colibița, tinerii au luat-o spre Bran, unde sperau să rămână o zi sau două, după care să pornească spre Marea Neagră.
Planurile, însă, și le-au schimbat odată ce au ajuns la „Vampire Camping Bran”, în județul Brașov. „În camping erau rulote cu spațiu însemnat între ele. Am vizitat aici și castelul Bran în condiții de maximă siguranță. Erau 10 oameni, cred, toți purtând mască, respectând și distanțare fizică. Se fac excursii. E aer curat, liniște, siguranță. Ne-am plimbat, am admirat peisajul absolut senzațional, ne-am bucurat de natură. Am zis că stăm o zi-două, după care ne continuăm drumul spre mare. Apoi am văzut imagini cu plajele acelea pline și-am rămas aproape o săptămână.”
Dacă alegeți Vampire Camping Bran, e bine de știut că aveți mai multe obiective turistice în zonă. Se fac tururi la castelele Bran, Râșnov, Făgăraș sau Peleș. Puteți vizita bisericile fortificate din Viscri, Prejmer, Harman sau Vulcan.
Tot de aici se fac excursii și în Parcul Natural Bucegi, în Parcul Natural Făgăraș sau la Peștera Dâmbovicioara.
De ce am alege să stăm departe de civilizație, de confortul unui hotel, de exemplu?, am întrebat-o pe doctoriță.
„Să nu uităm că suntem în pandemie și trebuie să fim precauți. Să nu pierdem vremea prin aeroporturi, în aglomerații urbane. În plus, România e o țară nemaipomenit de frumoasă și e păcat să nu fie susținută și economia locală. Am văzut că s-a deschis Grecia și foarte mulți români pleacă acolo și se blochează punctul de intrare în Grecia. De ce să faci asta când ai o țară atât de frumoasă? După cum se știe, Suedia e singurul stat care nu a impus măsuri restrictive și a mers pe recomandări. Ei bine, în Suedia a înflorit în toată această perioadă turismul local prin camping. Se susține economia locală, ceea ce e foarte bine. E o terapie să te rupi așa de lume și e sigur, dacă ținem cont de contextul pandemiei. Te urci într-o mașină, te duci și stai în natură, te bucuri de apă, de pădure, de frumusețea locală. Le recomand tuturor să facă asta. E păcat să tot plecăm în alte locuri, când avem o țară atât de frumoasă care are nevoie de noi toți.”
Khaledi Nastaran, cetățean suedez, are 34 de ani și nu are de gând să plece din România.
Foto: Khaledi Nastaran în camping la Bran – Arhiva personală
„Dacă vrei un trai confortabil, relaxat, confort sporit, te duci în Suedia. De exemplu, sora mea este suedeză, deși a stat trei ani în România, unde a studiat la stomatologie. Apoi s-a dus la Madrid pentru studii, iar acum e stabilită în Suedia. Ea preferă asta, eu prefer România, unde e mult mai intens. În Suedia oamenii sunt ca și vremea – destul de reci- or, în România sunt atât de primitori! M-am născut în Iran, apoi ne-am mutat toată familia în Suedia și ne întorceam în vacanțe în Iran, la bunici. România îmi amintește mereu prin oamenii săi, de căldura celor din Iran. Oameni faini, primitori, dar care cred prea puțin în ei înșiși. E cea mai mare problemă a României, de altfel. Faptul că oamenii săi cred prea puțin în ceea ce pot face, în ceea ce pot realiza. Se îndoiesc mult prea mult de forța pe care o au”, crede medicul.
Sejurul său a ținut o săptămână, dar îl va repeta în perioada următoare.
„Sunt atâtea locuri faine de vizitat. Când vom avea din nou timp, vom continua să descoperim România.”
Maramureșul e o altă destinație care își așteaptă turiștii. În satul Breb puteți campa cu cortul la „Babou, Campsite and Hostel”, o gospodărie din lemn cu o șură transformată-n loc de cazare. În spate e un loc de campat, iar vara e plin de străini. Belgieni, olandezi, francezi, nemți, de prin toată Europa. Proprietarii sunt Matthijs și Eveline , doi tineri olandezi care s-au îndrăgostit de loc. Matthijs a sosit prima dată în România în 1992, iar apoi a continuat să vină să viziteze. Ulterior, cei doi s-au mutat în Cluj, dar , după cum spune Eveline, “munca de birou nu era pentru noi”.
Astfel au cumpărat un teren și-o gospodărie în Breb, de la o femeie în vârstă care a pus o singură condiție ca să-și vândă spațiul: să fie lăsată în continuare să locuiască aici până la finalul vieții. Olandezii au acceptat imediat și, în plus, numele locului de cazare e și o reverență pentru „bunica noastră româncă.” “I-am zis Babou pentru că este locul ei, aici a trăit toată viața. E și simplu de reținut, așa ne-am gândit noi. Cum am ajuns aici? Lucram în Cluj într-un birou, apoi am venit în Breb și-am decis să ne mutăm. ”
Marius, graphic designer din Cluj, a fost cu cortul în Breb împreună cu alți trei prieteni, unde au descoperit „minunatele tradiții locale”.
„Sunt oameni dintr-o altă lume. Am văzut mori de apă de 200 de ani, sunt ustensile pe care le găsești doar în muzee. Aerul e curat, nu e aglomerat, iar mâncarea e senzațională. Plus că pe unde mergi, îți dau toți horincă și se supără dacă nu bei. La ora 12:00, după ce vizitezi mai mulți localnici, te ia somnul deja.”
Locul de campare la Babou e 30 de lei /noapte pentru adulți și 10 lei pentru copii. În Breb și în satele învecinate s-au păstrat tradițiile în familie, dar dacă vreți și aventură, atunci puteți lua în calcul un traseu alpin spre Creasta Cocoșului, o rezervație naturală protejată, care oferă o sumedenie de peisaje spectaculoase. E un drum de șase ore dus-întors, de la Pasul Gutâi , de lângă Hanul lui Pintea, spre Creastă.
Dacă preferați luxul și aveți suficienți bani, puteți opta pentru un altfel de camping. Suntem în Azuga, la poalele munților Bucegi. Aici s-a amenajat un camping de lux – Wegloo – cu corturi care dispun de grupuri sanitare, paturi imense, o sobă sau un Smart TV cu acces la Netflix și Wi-fi. Fiecare cort are acoperișul transparent, astfel că poți vedea cerul înstelat pe toată durata nopții. Pe lângă asta, corturile au terase cu jacuzzi, șezlonguri și balansoare. Noaptea de cazare pornește de la 410 lei, cu mic dejun inclus.
Foto: Khaledi Nastaran și soțul său la Colibița (Arhiva personală)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii