G4Media.ro

Medici din întreaga lume investighează dacă boala COVID-19 poate provoca diabet, în…

sursa foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Medici din întreaga lume investighează dacă boala COVID-19 poate provoca diabet, în urma cazurilor în creştere de acest fel

Numeroşi experţi din întreaga lume sunt convinşi că boala Covid-19 poate provoca diabet, chiar şi la adulţi şi copii care nu prezintă factorii de risc tradiţionali, în urma mai multor cazuri care au amplificat îngrijorarea provocată de relaţia periculoasă dintre cele două afecţiuni, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Un tată tânăr din Statele Unite, Mario Buelna, în vârstă de 28 de ani, a făcut febră şi a avut probleme de respiraţie în luna iunie şi a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Câteva săptămâni mai târziu, după ce părea să se fi recuperat, a avut o stare de slăbiciune şi a început să verse. Ulterior, acesta a leşinat în locuinţa sa din Mesa, Arizona.

Paramedicii l-au transportat la un spital din apropiere, unde medicii l-au tratat la terapie intensivă, după ce l-au salvat din comă. Aceştia i-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a uimit şi înspăimântat. El nu suferea anterior de această boală.

Medicii i-au spus că diabetul a fost declanşat de Covid-19.

Acest caz, precum şi alte cazuri similare, reflectă în prezent o nouă îngrijorare legată de relaţia periculoasă dintre diabet şi Covid-19, care este studiată de urgenţă de medici şi cercetători din întreaga lume.

Mulţi experţi sunt convinşi că boala Covid-19 poate declanşa instalarea diabetului, chiar şi la adulţi şi copii care nu au factori de risc tradiţionali.

Se ştie deja că oamenii care au diabet prezintă riscuri mult mai ridicate să facă forme grave de Covid-19 şi să moară din acest motiv. În luna iulie, oficiali americani din domeniul sănătăţii au constatat că aproape 40% dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19 aveau diabet. În prezent, cazuri precum cel al lui Buelna sugerează că legătura dintre cele două boli este în ambele sensuri.

”Covid-10 poate provoca diabet”, a declarat dr. Francesco Rubino, cercetător în domeniul diabetului zaharat şi preşedinte pentru chirurgie bariatrică şi metabolică la King’s College London.

Rubino conduce o echipă internaţională care colectează cazuri ale pacienţilor la nivel mondial pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Iniţial, a spus el, peste 300 de medici au solicitat să prezinte cazuri spre analiză, un număr despre care acesta se aşteaptă să crească odată cu revenirea la creşterea infecţiilor.

”Aceste cazuri vin din fiecare colţ al lumii şi de pe fiecare continent”, a spus Rubino.

În plus, Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA finanţează cercetări pentru a vedea cum ar putea noul coronavirus să provoace creşterea glicemiei şi diabet.

În aceste situaţii, simptomele pot escalada rapid şi pune viaţa în pericol. Aceste cazuri pot apărea după luni de zile de la expunerea la Covid-19, aşa că amploarea completă a problemei şi ramificaţiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute înainte de anul viitor.

Sunt necesare cercetări mai intense pentru a dovedi cu certitudine, dincolo de dovezile empirice în creştere, că boala Covid-19 declanşează diabet pe scară largă.

“În prezent avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Am putea avea de-a face cu o formă cu totul nouă de diabet”, a declarat dr. Robert Eckel, preşedinte pentru medicină şi ştiinţă la Asociaţia Americană pentru Diabet.

Sursa: News.ro

Foto: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Si copiii sanatosi fac diabet? Inseamna ca este mai grav decat se credea. Intrebarea este, cati maitrebuie sa moara sau sa faca forme grave de diabet pana se va declara oficial ca aceasta boala provoaca asa ceva. Cat vor mai functiona scolile avand in vedere aceasta situatie?

  2. Nu este nicio alta forma de diabet. Doar un alt mod de declansare. (Iar niste medici (MD) care nu inteleg biologie …). Sistemul imunitar si metabolismul (plus sistemul neuro-endocrin) sunt strans legate intre ele. Orice perturbare metabolica serioasa (precum diabetul) poate agrava impactul infectiei SARS-CoV-2 in cazul in care sistemul imunitar este slabit, si orice perturbare a sistemului imunitar (pre-existenta sau agravata de SARS-CoV-2) poate dezechilibra metabolismul, UNUL din efecte putand fiind diabetul.

    • Am o ruda internata in spital de doua saptamani. 60 de ani sanatate f buna pentru varsta asta, analize la zi din aproximativ 6 in 6 luni etc. Covidul i-a declansat diabet, au gasit-o cu 340, zile intregi nu au reusit sa-i coboare glicemia sub 250, acum a scazut sub 200.

    • @Ioan:
      1. ești absolut sigur că știi tu mai bine decât un endocrinolog, profesor universitar de fiziologie și biofizică, ce și cum e cu diabetul ăsta?
      2. în contextul ăsta, ce se alege de argumentația ta că școlile trebuie să rămână deschise pe motiv că tinerii nu fac forme grave de Covid-19, argumentație bazată pe articolul din „Science”? Îți asumi o generație tânără dependentă de medicamente și cu o sănătate făcută praf pentru toată viața lor?

    • Strato, sunt doua lucruri diferite. In cazul scolilor vorbim de masuri de Sanatate Publica, bazate pe frecventa infectarilor (etc) pe categorii de populatie (plus implicatiile sociale si economice – aici intra si educatia, psihologia, referintele culturale, etc). In cazul de aici vorbim de existenta, in UNELE CAZURI (rare) a unor interactiuni care par (unora) surprinzatoare, probabil pentru ca sunt neobisnuite.
      Eu spun doar ca se stie deja ca infectia cu SARS-CoV-2 are efecte sistemice – acolo unde are – iar dintre aceste efecte, unele sunt ce se pomeneste in acest articol. Si pentru medicii endocrinologi si pentru oricine, realitatea este aceeasi: cele doua sisteme sunt interconectate (metabolic si imun). Pe urma, ce spune omul ala ca poate este „un nou tip de diabet”, este o chestiune de clasificare (si asta are o componenta de arbitrariu – adica se decide sau nu sa se considere prin conventie ca este un tip nou sau nu. Dar clasificarile dintr-un domeniu nu sunt neaparat acceptate in altul. Mai departe, medicii au tendinta sa viseze mereu ca descopera noi tipuri de boala, ca sa-si pune si ei numele pe ceva (asa cum unii biologi viseaza permanent sa descopere noi specii, ca sa fie ei retinuti ca descoperitori – de exemplu in entomologie si in microbiologie se descopera specii noi permanent, doar ca putzinor oameni le pasa – si pe drept).

      In rezumat, ce am spus eu este ca medicii ar trebui sa-si mai scoata capul din kour si sa vada lucrurile in context, sau sa inceteze sa pretinda ca nu stiu ca lucrurile sunt legate doar ca sa se dea surprinsi de propria „descoperire epocala”. Pe urma, unii mai fac si speculatii „de lucru” de genul „o fi un alt tip de diabet, de ce nu, nu stiu, vom vedea” (cu sutele pe saptamana — iar presa ia asta ca fiind ipoteza spectaculoasa.

  3. Rog medicii si specialistii din sanatate sa ma corecteze, nu sunt de specialitate, dar doresc sa aflu aceasta informatie: exista zvonuri ca unele din medicamentele folosite in tratamentul bolnavilor de Covid ar ridica insulinei la un nivel extrem de ridicat, fara ca pacientul sa aiba diabet pre-existent. Nivelul insulinei ar trebui sa revina la normal la o perioada de la incetarea tratamentului.
    Daca este asa, cum sunt tratate aceste cazuri in cadrul studiului descris in articol? Au fost eliminati din studiu pacientii tratati cu medicamentele care ridica nivelul insulinei?
    Voi urmari pagina de comentarii a acestui articol, in speranta ca voi primi raspunsuri pertinente de la specialisti in domeniul medical.

    • N-o sa vezi raspuns la intrebarea ta. Nu in Romania.
      1 – majoritatea doctorilor nu sunt suficient de pregatiti sa isi dea seama si lucreaza robotic, asa cum li se spune, indiferent de rezultate
      2 – la fel cum da Cercel Kaletra de la sponsorii lui chiar si in prezent, chiar daca n-are efect la covid si are efecte secundare, asa fac si alti medici cu alte medicamente.
      3 – nu tre’ sa crezi orice articol , mai ales cele bazate doar pe statistici. exista multi care sunt la limita diabetului si habar nu au pentru ca nu isi fac analize. daca fac gripa sezoniera, apoi descopera ca au diabet, e corect sa zici ca gripa da diabet?

    • Statisticile sunt cele mai bune, daca sunt folosite cum trebuie. Decat sa imi aleaga un urolog, pe spranceana, trei mosi cu covid, si sa pretinda ca covidul mareste prostata, mai bine ne uitam la sute si mii de mosi, si aflam care e sansa. Probailitatea aceea iti spune ceva si despre tine cand vei fi mos, pe cand povestea a trei mosi iti spune doar ce e in capul urologului.

    • Ai punctat foarte corect: tratamentul administrat (dexametazona, medrol) are efect hiperglicemiant (cresc glicemia). Efectul nu este permanent, necesitand monitorizare si atenție (in Romania, echivalent cu baubau si prescriere de antidiabetice orale pe viata).
      De asemenea, o stare infecțioasă datorata in principal bacteriilor (pentru care in covid se administrează antibiotic) poate induce hiperglicemie (dar nu prin scăderea producției de insulina) care, in lipsa pregătirii din facultate si experienței de dupa, va fi diagnosticata ca diabet. Trebuie urmarita pana dupa ce trece infecția si apoi pus diagnosticul.
      Singurul mecanism prin care ar putea induce diabet ar fi unul celular, la nivelul celulelor beta pancreatice, insa AUTOPSIILE (alea interzise) efectuate de acesti monstri sacri ai medicinei nu au mentionat ABSOLUT NIMIC referitor la acest aspect (au „identificat” ceva renal, ceva cardiac, dar cam atat – splina era „curata”). Iar valorile glicemiei ar ajunge progresiv la 400-500-600 mg/dl si ar necesita insulina pe viata (ca la copiii cu diabet de tip 1 insulinodependenti). Repet, nu am citit absolut nimic in sensul asta (urmaresc articole publicate in lume, de reviste „consacrate” – unde „ai noștri” nu publica ca nu știu nici cercetare, nici engleza de nivel mediu).

    • Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
      Cred ca am scris o aberatie mai sus, in loc de glicemie am scris insulina peste tot. Ma scuzati 🙂 Mesajul este acelasi si a fost inteles din cate vad in raspunsuri.

  4. cu virusul hepatitei C face ravagii, omoara omul in 2 saptamani.