#MediciBuni Dr. Adriana Grivei: „Sedentarismul, mâncarea ultraprocesată, lipsa meselor luate în tihnă contribuie la apariția afecţiunilor digestive din ce în ce mai des”
Când ai un disconfort abdominal, cum ar fi senzația de greață după unele alimente sau balonări frecvente, nu prea-ți pui problema să mergi imediat la o consultație de gastroenterologie. Cu toate acestea, fie că avem simptome sau nu, recomandarea medicilor este ca, în verificările anuale de rutină, să includem şi un astfel de control. Asta pentru că, până și o banală senzație de arsură la stomac poate fi simptomul unei boli digestive. Acestora li se adaugă şi alte simptome care, atunci când apar, necesită o verificare la medicul specialist, printre care durerile abdominale, diareea, constipația persistentă, apariția sângelui în scaun sau îngălbenirea pielii și a mucoaselor ori scăderea inexplicabilă în greutate.
Am stat de vorbă cu Dr. Adriana Grivei, medic specialist gastroenterologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan, cu privire la cele mai frecvente probleme din această sferă pe care le întâlneşte la cabinet, recomandările pentru pacienţi, dar şi despre calităţile pe care un medic bun trebuie să le aibă, pentru a putea oferi cea mai bună îngrijire.
Activitatea doamnei doctor se împarte în zile cu consultații și ecografii abdominale și zile cu proceduri endoscopice. De altfel, activitatea gastroenterologului nici nu ar putea avea loc fără aceste două aparate, ecograf și endoscop, pentru că, deşi există anumite semne și simptome care pot orienta medicul către un diagnostic, aparatura performantă îi oferă confirmarea şi detaliile specifice de care are nevoie, pentru a putea oferi un tratament corect şi eficient pacienţilor săi.
Nu trebuie să ne temem de endoscopie
De endoscopie se leagă cele mai multe întrebări pe care dr. Grivei le primește de la pacienți, mulți fiind îngrijorați de modul în care se desfășoară procedura. Medicul îi liniștește însă, explicându-le că, în primul rând, endoscopia se face cu sedare, adică pacientul este anesteziat și nu va simți nimic. În al doilea rând, rata complicațiilor este extrem de mică. Iar în Hyperclinica MedLife Titan, acolo unde își desfășoară activitatea, nu a avut niciun fel de problemă de genul perforațiilor sau sângerărilor.
Ea mai adaugă faptul că, după procedură, timpul de recuperare este foarte rapid, fiind nevoie de 15-20 de minute până trece efectul anestezicului. Poate exista cel mult un ușor disconfort abdominal sau senzație de balonare, iar pacienții pot pleca acasă fără amețeli sau alte efecte secundare. Este de preferat să vină însoțiți, pentru că nu vor putea conduce în ziua procedurii. În rest, vor putea avea activitate absolut normală.
Ecografia abdominală se recomandă anual
Pe lângă ecografiile recomandate în prezența unor simptome (precum cele descrise anterior), dr. Grivei recomandă și efectuarea unei ecografii abdomniale cu rol de prevenţie. „În principiu, o ecografie abdominală ar trebui făcută o dată pe an, ca screening, chiar dacă nu există simptome. Cu atât mai mult se recomandă ecografia când pacientul acuză dureri abdominale, balonări, greață, vărsături, pentru că rezultatele vor ajuta gastroenterologul să descopere o eventuală problemă de sănătate pe traseul tubului digestiv”.
Stilul de viaţă dezechilibrat duce la tot mai multe cazuri de afecţiuni digestive
Cele mai frecvente cazuri diagnosticate în cabinet sunt cele de sindrom de intestin iritabil, boală de reflux gastroesofagian și steatoză hepatică, adică ficat gras, iar dr. Grivei pune înmulțirea acestora pe seama stilului de viață actual, care „din păcate, își pune amprenta și asupra bolilor din sfera digestivă. Sedentarismul, mâncarea de tip fast-food și ultraprocesată, graba noastră continuă și lipsa meselor luate în tihnă contribuie la apariția patologiilor digestive din ce în ce mai frecvent”.
Dr. Grivei mărturisește cu tristețe că, din păcate, în ultimul timp diagnostichează tot mai multe cancere colorectale si cancere de stomac. În ciuda faptului că are de dat veşti proaste, nu-și minte niciodată pacienții când vede semne de cancer la ecografie ori endoscopie și nu încearcă să „împacheteze frumos” un diagnostic diagnostic grav. Scopul este „să ne mobilizăm și să facem mai departe ceea ce este de făcut”, respectiv investigații amănunțite în vederea stadializării bolii, a unei intervenții chirurgicale și a unui tratament chimio sau radioterapic, în funcție de ce va decide echipa medicală implicată în tratarea pacientului respectiv. Dar, pe de altă parte, nici nu folosește cuvinte mari. Nu le spune în față: „Aveți cancer”. Ci le explică: „este o tumoră, trebuie să așteptăm rezultatul histopatologic, dar, cel mai probabil, va fi de operat”, considerând că o relaţie bună cu pacientul începe cu un dialog deschis şi onest.
Cazurile acestea sunt și cele care o impresionează cel mai mult. După ce pacienții „reușesc să treacă peste șocul inițial, se operează și urmează sau nu tratament chimioterapic, ei revin la colonoscopia de control peste 6-12 luni după operație complet schimbați și zâmbitori, ducând o viață absolut normală și bucurându-se mai intens de ceea ce au frumos în viață”.
Dr. Adriana Grivei se bucură de reușita pacienților ei și e conștientă că succesul se datorează muncii în echipă, pe care o desfășoară la MedLife alături de chirurgi, oncologi și medici de laborator. Despre această colaborare spune că este una rodnică și în beneficiul pacientului. Crede că un medic bun „trebuie să aibă în primul rând răbdare, pe care să o dubleze cu o continuă informare în domeniul de activitate pe care l-a ales”.
Mâncatul pe îndelete și mișcarea, cele mai utile obiceiuri pentru sănătatea tubului digestiv
Când vine vorba de prevenţie şi atenţia pentru sănătatea noastră, în special a sistemului digestiv, dr. Grivei ne recomandă să acordăm fiecare „măcar 20 de minute pentru a lua masa în liniște, nu pe fugă, nu ronțăind în fața unui monitor sau discutând cu un coleg”. În plus, ne sfătuiește să ne mișcăm cât mai des posibil şi să mâncăm cât mai variat, cu multe fibre alimentare, dar şi să ne hidratăm. Toate acestea sunt lucruri elementare pentru o funcţionare optimă şi sănătoasă a tubului nostru digestiv.
Dr. Adriana Grivei este fascinată de specialitatea medicală pe care a ales să o practice, fiind de părere că gastroenterologia „este foarte complexă, se ocupă de mai multe organe din corp, dar și de buna «comunicare» dintre ele”. Dar cel mai mult a atras-o pentru că, pe lângă partea „teoretică” a medicinei, în care stai de vorbă cu pacientul, ceri și interpretezi analize, faci mental scheme de diagnostic diferențial, are și o parte „practică”, și anume endoscopia digestivă. Iar când faci endoscopie, „îți descoperi pacientul pe interior, la propriu!”, spune dr. Grivei. Profesional vorbind, este pasionată de toate noutățile științifice legate de microbiomul intestinal, miliardele de bacterii care trăiesc în interiorul nostru și care au legături multiple cu sănătatea întregului organism.
După orele de program, dr. Adriana Grivei este un om la fel de activ și implicat. Până să devină mamă, a mers pe motocicletă alături de soțul ei și a făcut voluntariat la o asociație care se ocupa de copiii aflați în case de tip familial: „Mergeam săptămânal la ei, făceam diverse activități împreună, eram un fel de frați mai mari pentru ei. Când va mai crește băiețelul meu, ne gândim să reluăm împreună aceste activități”. Acum, aproape tot timpul liber și-l dedică băiețelului ei de doi ani și, în momentele de liniște, grădinărește în balconul ei plin de flori. E locul în care se manifestă și cealaltă pasiune a sa, lectura. Iar când are timp de citit o carte înconjurată de florile ei, se simte ca și cum ar fi mai aproape de rai.
***
Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.
Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank