G4Media.ro

#medicibuni – Dr. Gabriela Partene, Hyperclinica MedLife Timișoara – Eroilor: „Nu mai…

#medicibuni – Dr. Gabriela Partene, Hyperclinica MedLife Timișoara – Eroilor: „Nu mai este ceva neobișnuit să întâlnim pacienți tineri, cu o medie a vârstei între 30 și 40 ani, cu hipertensiune arterială sau infarct miocardic acut”

Boala cardiovasculară continuă să rămână principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. Iar potrivit unui raport al INSP, în anul 2021, în România, una din patru persoane se afla în evidența medicilor de familie cu o boală cardiovasculară. Conform datelor de la nivelul cabinetelor medicilor de familie, bolile cardiovasculare ocupau (împreună cu diabetul și bolile pulmonare cronice obstructive) primele cinci poziții în ierarhia bolilor cronice. Totuși, s-a dovedit faptul că, prin renunțarea la fumat, reducerea cantității de sare, consumul mai mare al fructelor și legumelor, activitatea fizică regulată și evitarea consumului excesiv de alcool se reduce riscul apariției de boli cardiovasculare.

Ca medic primar cardiolog, doamna dr. Gabriela Partene de la Hyperclinica MedLife Timișoara – Eroilor monitorizează la pacienții săi rezultatele tratamentului și spune că își exprimă aprecierea de fiecare data cand pacienții fac schimbări pozitive în stilul lor de viață: aleg o alimentație sănătoasă, fac mai multă mișcare, renunță la fumat. Acestea sunt doar câteva măsuri simple pe care le putem adopta pentru a ne reduce riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară și de a avea grijă de inima noastră.

Fascinată încă din studenție de complexitatea inimii

Preferința pentru medicină a apărut timpuriu, în copilărie, când, povestește dr. Gabriela Partene, „după fiecare vizită medicală, revenind acasă, încercam să creez scena din cabinet, cu mine evident în rolul medicului, spre amuzamentul familiei care, la acea vreme, nu își imagina că în viitor voi alege această profesie”.

Mai târziu, la finalul școlii generale, aceasta și-a dat seama că își dorește cu adevărat să devină medic, fără a fi influențată de cei din familie. „Cardiologia, cum bine se știe, este una din cele mai dificile specialități medicale, aspect sugerat chiar prin durata îndelungată a rezidențiatului (6 ani, adică cea mai mare între specialitățile medicale)”, a ținut să sublinieze medicul cardiolog de la Hyperclinica MedLife Timișoara – Eroilor).

„Personal, am fost fascinată încă din perioada studenției de complexitatea și legile riguroase ale funcționarii aparatului cardiovascular, încadrate într-o logică, aș îndrăzni să spun, perfectă. Au urmat, pe parcursul facultății, stagii de practică medicală, inclusiv în secția de cardiologie, iar la rezidențiat, alegerea acestei specialități dinamice și plină de provocări a devenit definitivă”, a subliniat dr. Gabriela Partene.

Pregătirea și experiența medicului sunt fundamentale

Am vrut să aflăm de la medicul specialist câteva date statistice despre bolile cardiovasculare în România. „În țara noastră, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate și dizabilitate, unul din patru români fiind în evidența medicilor de familie cu o patologie cardiovasculară.” Cele mai frecvente afecțiuni ale pacienților care ajung în cabinetul de cardiologie sunt: hipertensiunea arterială, dislipidemiile, boala cardiacă ischemică, valvulopatiile, aritmiile, boala cerebrovasculară.

Medicul cardiolog dorește să tragă un semnal de alarmă, constatând de mai mulți ani o creștere a frecvenței diagnosticării unor boli cardiovasculare în rândul persoanelor tinere, active: „Este îngrijorătoare scăderea vârstei de apariție a bolilor cardiovasculare. În prezent, nu mai este ceva neobișnuit să întâlnim pacienți tineri, cu o medie a vârstei între 30 și 40 ani, cu hipertensiune arterială sau infarct miocardic acut”.

Din păcate, afirmă dr. Partene, necunoașterea sau nerespectarea măsurilor de prevenție contribuie decisiv la apariția prematură a afecțiunilor cardiovasculare, tocmai de aceea acestea apar și la persoane tinere. În ceea ce privește activitatea de la cabinet, mai ales când vine vorba de diagnosticarea bolilor cardiovasculare, „aparatura de calitate aduce informații valoroase care completează actul medical, însă pregătirea și experiența medicului în ce privește efectuarea investigațiilor specifice specialității (de exemplu, ecografia cardiacă) sunt fundamentale”.

Am întrebat-o pe doamna doctor despre cele mai importante aspecte pe care le urmărește în îngrijirea pacienților săi, o verigă extrem de importantă în acest sens fiind relația dintre medic și pacient: „Precum majoritatea colegilor mei, în îngrijirea pacienților îmi propun în primul rând stabilirea unei relații bune de colaborare, de încredere între medic și pacient, aspect esențial îndeplinirii obiectivelor medicale: tratamentul bolii, controlul simptomelor și al factorilor de risc, implementarea măsurilor de schimbare a stilului de viață.”

Pacientul reprezintă un tot unitar

„Pentru mine, un medic bun este acela care deține un set de abilități profesionale cât mai complet posibil, incluzând un bun simț clinic, care este preocupat constant de evoluția sa și, în acest scop, acumulează informații de specialitate actualizate pentru ca pacienții să beneficieze de cel mai bun tratament”, este de părere dr. Gabriela Partene. Pe de altă parte, completează dânsa, un medic bun necesită calități precum: empatia, compasiunea, răbdarea, comunicare calitativă, adaptată personalității și pregătirii pacientului. „Pacientul nu înseamnă doar afecțiunea, ci un tot unitar. E o ființă care adesea ajunge în cabinet cu o încărcătură emoțională, cu un set de credințe sau experiențe care, dacă sunt ignorate sau minimizate, îi pot îngreuna drumul spre tratare sau vindecare.”

Într-o specialitate atât de solicitantă precum cardiologia, satisfacția doamnei doctor Partene vine în special din managementul cu succes al unor afecțiuni care necesită diagnostic și tratament urgent și corect, mai ales că aceste boli, de exemplu infarctul miocardic acut sau embolia pulmonară pun în pericol viața bolnavului. „Adesea am întâlnit pe parcursul călătoriei mele profesionale pacienți aflați în situații critice; pe unii îi cunosc încă din vremea rezidențiatului și m-au urmat, alegând să le fiu și în prezent medicul specialist curant”, povestește dr Partene.

Totodată, aceasta recunoaște că îi sunt tare dragi pacienții seniori, mai ales că „respectul, deschiderea și atașamentul pe care mi le arată mulți dintre dumnealor îmi fac ziua mai bună”.

„Mă bucură recunoștința exprimată de acel pacient care, la primul consult, își exprimă dorința ca eu să îi fiu medic, întrucât consideră că am salvat viața părintelui său cu mulți ani în urmă… Încrederea aceasta mă onorează în mod deosebit!”

Informare din surse demne de încredere

 Am rugat-o pe dr. Gabriela Partene să ne spună ce sfaturi sau recomandări le dă cel mai frecvent pacienților săi pentru a-i determina să fie complianți la tratament, aceasta fiind o adevărată provocare cu care se confruntă medicul cardiolog, întrucât tratamentul este de lungă durată sau chiar pe viață.

„Complianța și aderența pacientului reprezintă o provocare a medicului practician, fiind esențiale pentru succesul tratamentului oricărei afecțiuni. Personal, fac tot posibilul să simplific schema de medicamente, reducând numărul tabletelor zilnice. Ofer în cadrul vizitei medicale explicații în privința importanței complianței la tratament și caut să reduc anxietatea legată de potențiale efecte adverse; de asemenea, monitorizez la control rezultatele tratamentului și îmi exprim aprecierea pentru schimbările pozitive implementate în stilul de viață (alimentație sănătoasă, mișcare, renunțarea la fumat).”

Nu în ultimul rând, medicul cardiolog își încurajează pacienții să se informeze în privința bolii din surse demne de încredere. „Știu că mesajul meu a fost asimilat atunci când pacientul exclamă că a ajuns să înțeleagă (în sfârșit!) boala și beneficiile tratamentului recomandat.”

Angajamentul față de pacienți continuă și după program

La fel ca pentru mulți medici și colegi ai săi, activitatea profesională a doamnei doctor Gabriela Partene ajunge să se prelungească și după programul de consultații, „în special când întâlnesc cazuri complexe, care necesită documentare suplimentară prin articole de specialitate sau colaborare cu alți colegi, atunci când investigarea și/sau tratamentul trebuie continuate în cadrul unei spitalizări. De asemenea, angajamentul față de pacienți se concretizează și prin consiliere telefonică sau e-mail când sunt solicitată”.

În timpul liber, doamna doctor Partene se bucură de lectura unei cărți bune, audiază un podcast și iubeste să asculte muzică, în special de pian. În concedii se relaxează în mijlocul naturii, alături de cei dragi, departe de agitația urbană, şi, povesteste dânsa, „ocazional, desenez sau pictez, un hobby cu vechime”.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...