G4Media.ro

#MediciBuni dr. Mihaela Bodoi, medic specialist medicină internă MedLife: „De multe ori,…

#MediciBuni dr. Mihaela Bodoi, medic specialist medicină internă MedLife: „De multe ori, sunt ca un detectiv care pune cap la cap toate piesele”

Medicina internă este una dintre specialitățile pe care pacienții le cunosc și le înțeleg cel mai puțin. Nu ne e foarte clar nici cu ce se ocupă, nici când ar trebui să mergem la un internist, deși el ar putea să fie în centrul procesului de diagnosticare, mai ales atunci când cauzele unei afecțiuni nu sunt evidente. Medicina internă se ocupă de patologii din diferite arii: cardiacă, gastro-intestinală, hepatică, respiratorie, și nu de puține ori diagnosticul se pune de abia în cabinetul internistului, după ce pacienții au trecut pe alți specialiști și au fost multiplu investigați, uneori chiar supra-investigați.

Dr. Mihaela Bodoi, medic specialist de medicină internă la Hyperclinica MedLife Târgu Mureș, i s-a întâmplat asta de mai multe ori. Își amintește, de exemplu, doi pacienți tineri care s-au prezentat cu aceeași simptomatologie: prurit (iritație și mâncărime pe corp), pentru care nu găsiseră nicio cauză, iar dr. Bodoi a reușit să îi diagnosticheze: unul avea un limfom mediastinal (o formă de cancer în torace), celălalt – o reacție la medicamentele pe care le lua în mod curent. Sau o pacientă de până în 40 de ani, cu stări de amețeală și leșin, care fusese înainte și la urgență, și la neurolog. „Feelingul meu a fost să îi fac o ecografie abdominală”, spune medicul. „S-a dovedit că era o tumoră pancreatică în stadiu incipient. Acum pacienta e bine.”

„Orice analiză modificată e un motiv bun să mergi la un internist”, afirmă medicul. Pentru ea, cea mai importantă e anamneza – adică acea parte a consultației când medicul întreabă pacientul ce îl supără, de când, ce tratamente ia, care este istoricul bolilor cronice în familie și se uită la investigațiile efectuate până atunci: „Mulți pacienți ajung la mine după multe consulturi și îmi spun că nu știu ce au. De multe ori, sunt ca un detectiv care pune cap la cap toate piesele”. Pe când alte specialități tind să privească pacientul doar „pe bucățica lor”, internistul trebuie să îl privească ca pe un tot.

Nu de puține ori, dr. Bodoi a primit drept pacienți rude ale unor colegi sau prieteni, spunându-i-se: „Îl trimit la tine, tu sigur o să găsești ce are”. „Iar când nu știu, citesc”, afirmă ea. O bucură și o responsabilizează încrederea pe care o primește.

A terminat Facultatea de Medicină la Târgu Mureș în 2010, iar cu nota de la rezidențiat ar fi putut lua orice specialitate și-ar fi dorit. Sora ei geamănă a ales cardiologia, iar ea – medicina internă. „Am ales medicina internă pentru că e foarte vastă, dar sora mea și cu mine am vrut să ne și completăm”, spune dr. Bodoi. La MedLife e de aproape doi ani și, în paralel, face două-trei gărzi pe lună la un spital de stat.

Cele mai frecvente patologii pe care le întâlnește în cabinet sunt steatoza hepatică („ficatul gras”), din cauza stilului de viață și a alimentației procesate, și cele gastro-intestinale, cum ar fi infecția cu Helicobacter Pylori sau sindromul colonului iritabil – acesta din urmă mai ales la tineri. Iar cinci persoane din 10 au colesterolul mărit.

Tuturor acestora, medicul Mihaela Bodoi le recomandă în primul rând schimbarea stilului de viață: regim alimentar și mișcare. „Dacă în șase luni nu se rezolvă, trebuie inițiat tratamentul, în funcție de rezultatele de laborator și de ghidurile în vigoare”, spune ea. De exemplu, celor cu colesterolul mărit le recomandă să limiteze (dar nu le interzice) prăjelile sau grăsimile, nu mai mult de cinci ouă pe săptămână (dacă depășesc, să arunce gălbenușul), lactate cu 1% grăsime și mișcare câte o oră, de două-trei ori pe săptămână.

Și funcționează. De exemplu, are un pacient de 30 de ani care doar prin stil de viață sănătos a slăbit 20 kg în aproape doi ani și toate analizele lui s-au normalizat. În același timp, medicul atrage atenția că hipercolesterolemia (colesterolul mărit) poate fi și genetică, și atunci e nevoie de la început de tratament.

Dr. Bodoi recomandă un consult de medicină internă și o ecografie abdominală o dată la doi ani sau, dacă există deja o afectare sau istoric în familie, o dată pe an, așa cum tuturor femeilor le recomandă un consult ginecologic și o ecografie mamară anual. Pacienții pot merge la ea cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru un consult gratuit, iar dacă se impun, ea solicită pe loc un EKG sau indicele gleznă-braț – o metodă neinvazivă de diagnosticare a bolii arteriale periferice, obținută prin măsurarea tensiunii la picioare și la mâini și calcularea raportului dintre cele două valori. Dr. Bodoi poate da și bilet de trimitere pentru investigații și consultații gratuite la alte specialități.

Așa cum dialogul din anamneză este esențial, dr. Bodoi consideră că un medic bun e acela care știe să comunice cu pacientul: „Îl face să înțeleagă ce înseamnă boala lui, îi explică ce nu-i e clar și este empatic”. Uneori trebuie ea să transmită diagnostice foarte dificile, cum ar fi cancerul, pur și simplu pentru că investigațiile anterioare nu le-au fost explicate, deși diagnosticul era clar.

„Am învățat din experiență să nu folosesc cuvântul cancer, pentru că pacientul poate crede că s-a sfârșit viața pentru el, or azi sunt multe tratamente și mulți se pot vindeca. Prefer să-i spun că are o tumoră malignă sau benignă și să-i explic ce înseamnă asta.”

Dr. Bodoi are în prezent câteva puzzle-uri pe care nu le-a rezolvat încă, precum o femeie care se înroșește pe jumătate din corp când face efort fizic sau alta, cu transpirație excesivă de ani de zile, căreia nu i-a găsit nimeni nici o cauză, nici o rezolvare. Dar e încrezătoare că le va rezolva și pe acestea.

 

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.