G4Media.ro

#MediciBuni dr. Ruxandra Crâșmariu, reumatolog MedLife: „Tinerii care stau zilnic 6-7 ore…

#MediciBuni dr. Ruxandra Crâșmariu, reumatolog MedLife: „Tinerii care stau zilnic 6-7 ore pe scaun sunt predispuși la boli degenerative precoce”

Deși poate părea contraintuitiv, unele dureri articulare nu apar după efort și nu repausul este soluția, ci apar chiar dimineața, când ne trezim, iar soluția este mișcarea. E vorba de durerile articulare inflamatorii, caracteristice bolilor reumatice sistemice (lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă), de care tot mai mulți tineri află că suferă. De multe ori cauzele sunt genetice, dar stilul de viață și anumiți factori de mediu pe care nu îi putem identifica cu exactitate, sunt declanșatorii.

Dr. Ruxandra Crâșmariu, medic specialist reumatolog la Hyperclinica MedLife Ploiești și Hyperclinica MedLife Floreasca, vede asfel de cazuri tot mai des în cabinet. Deși în continuare majoritatea pacienților pe care îi diagnostichează suferă de o boală degenerativă, care apare odată cu înaintarea in vârstă (boala artrozică), deloc puține sunt și cazurile de boli  autoimune, iar dintre acestea – cea mai frecventă este poliartrita reumatoidă (dureri și tumefacții apărute în general la nivelul articulațiilor mici ale mâinii – pumn și degete).

„2% din populație suferă de această boală, ceea ce nu e deloc puțin”, spune dr. Crâșmariu.

Să devină medic „a venit ca un gând”, prin clasa a XI-a, își amintește medicul. Nu a avut medici în familie și nici vreo dorință ascunsă, din copilărie; a avut doar să lucreze cu oamenii și să le aline suferința, și n-a regretat niciun moment alegerea. În plus, i-a plăcut matematica, lucru care se dovedește foarte util în specialitatea pe care a ales-o.

„Uneori facem pe detectivii ca să punem lucrurile cap la cap”, afirmă dr. Crâșmariu. „Matematica e mai pregnantă decât în alte specialități, mai ales în cazul bolilor autoimune, în care simptomele nu sunt cele mai clare și oamenii ajung după ce au trecut deja pe la mai multe specialități.”

Vin mulți pacienți cu dureri articulare cu caracter inflamator – nu e durerea aceea clasică, mecanică – explică ea. Specific pentru durerea inflamatorie e că apare după repaus prelungit și scade odată ce ne mobilizăm, iar articulația e umflată și „înțepenită” peste 30 minute (în comparație, durerea clasică apare după efort și se ameliorează odată cu repausul). Acestor dureri li se pot adăuga diferite manifestări precum febră, scădere in greutate, oboseală, dar și erupții cutanate, psoriazis, alopecie și chiar afectări ale inimii, plămânilor, rinichilor sau sistemului nervos.

Astfel de asocieri indică o boală sistemică (adică afectează tot organismul), autoimună, și îi fac pe tot mai mulți medici de alte specialități să-i îndrume pe pacienți către reumatologi, de aceea și colaborarea dintre aceștia și dermatologi, cardiologi sau pneumologi este esențială. „Sistemul nostru imunitar e conceput să producă anticorpi care să îndepărteze diverși agresori externi, cu care ne întâlnim în mod constant”, spune medicul. Din cauza unei disfuncționalități, anticorpii ajung să nu mai recunoască propriile celule și să le atace, moment în care apar leziunile structurale si inflamația – la nivelul articulațiilor sau al altor organe.

Bolile sistemice autoimune apar în special la tineri, iar fumatul este unul dintre cei mai cunoscuți declanșatori, în special pentru poliartrita reumatoidă, pe un teren genetic preexistent.

In ceea ce privește bolile degenerative, stilul de viață sedentar, supragreutatea, domeniul de activitate (statul prelungit pe scaun in fiecare zi sau, din contră, suprasolicitarea) pot precipita apariția acestora.

„Tinerii care stau zilnic 6-7 ore pe scaun sunt predispuși la boli degenerative precoce”, spune medicul Ruxandra Crâșmariu. „De aceea le spun pacienților să găsească orice formă de mișcare care le face plăcere. Recomand înotul, care e excelent pentru coloană și articulații periferice.”

Și bolile autoimune, și numărul pacienților care suferă de ele au crescut, dar și tratamentele au evoluat fantastic: „Avem foarte multe instrumente, cum ar fi noi markeri serologici care ne ajută să punem un diagnostic precoce, sau markeri care pot prezice o anumita manifestare de boală; avem progrese în imagistică – mă gândesc la ecografia musculo-scheletală în artrita psoriazică –, dar cele mai mari progrese sunt cele terapeutice, respectiv terapie biologică, anticorpii monoclonali”, spune dr. Crâșmariu.

Aceștia din urmă reprezintă structuri proteice complexe produse prin inginerie genetică, capabile să țintească exact acea moleculă crescută excesiv în boala pe care vrem să o tratăm. Provin din organisme vii și nu au multe reacții adverse, în ciuda temerilor, și foarte important, sunt disponibili și decontați integral și în România.

„Efectele sunt rapide și spectaculoase, blocând inflamația și durerea”, spune medicul. Înainte de apariția lor, pacienții primeau mult cortizon, care, pe termen lung,  avea multiple efecte nedorite: osteoporoză severă, infecții, diabet sau cataractă. „Chiar dacă nu putem vorbi de vindecare în bolile inflamatorii, în spondiloartrite, de exemplu, dacă tratăm din timp cu biologic, avem toate șansele să nu se producă leziuni structurale – adică eroziuni, formare de os și anchiloze” (coloana sau articulațiile bazinului nu se mai sudează).

Una dintre provocările pe care medicul Ruxandra Crâșmariu le mai are de depășit în cabinet este să le dea pacienților, majoritatea tineri, diagnosticul unei boli sistemice. Și cel mai greu e pentru femeile care vor să aibă copii: sarcina nu e contraindicată, dar trebuie planificată foarte atent, respectiv femeia trebuie să fie în remisiune de minimum șase luni, iar tratamentul pe care îl ia nu trebuie să producă malformații fătului.

Un medic bun e acela care îi explică pacientului toate astea cu empatie și claritate și care caută în permanent soluții, e de părere dr. Ruxandra Crâșmariu, care e „un luptător”. „Toate cazurile mă marchează, iar pacienții tineri cu boli sistemice inflamatorii mă fac să ies din zona de confort,  să caut permanent soluții”, spune ea. „Am paciente tinere cu lupus, artrită reumatoidă, spondilită cu care păstrez legătura toată viața, practic, pentru că acestea sunt boli cronice.”

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.