G4Media.ro

#Medicibuni – Prof. dr. Dan Lucian Dumitrașcu , gastroenterolog MedLife: „Eliminarea infecției…

#Medicibuni – Prof. dr. Dan Lucian Dumitrașcu , gastroenterolog MedLife: „Eliminarea infecției cu Helicobacter Pylori ar putea reduce numărul deceselor de cancer gastric cu până la 40%”

Nu există nicio metodă eficientă de screening a cancerului gastric în Europa! Este mesajul alarmant cu care începe descrierea programului TOGAS al Comisiei Europene, de cercetare a unor metode capabile să stopeze creșterea numărului de cancere gastrointestinale la persoanele tinere, de 30-34 de ani, din ce în ce mai afectate de această maladie.

Una dintre direcțiile pe care cercetătorii europeni le iau în calcul este eliminarea cazurilor de infecție cu Helicobacter Pylori, bacterie care populează stomacul multor persoane și care este asociată cu numeroase cazuri de cancer gastric. Acest lucru ar putea reduce numărul deceselor de cancer gastric cu până la 40%. Dintre medicii care participă la proiect face parte și profesorul Dan Lucian Dumitrașcu, somitate de nivel internațional care acordă consultații în cadrul Clinicii Badea Medlife din Cluj-Napoca.

Prof. dr. Dan Dumitrașcu spune că a decis să consulte pacienți și în mediu privat la invitația prietenului său, profesorul Radu Badea, dar și influențat de către unul dintre mentorii săi, prof. dr. Nicolae Hâncu, cel care i-a explicat că „și asta este una dintre datoriile unui profesor”.

Pentru pacienți, contează experiența clinică a medicului

„La mine vin de obicei pacienți cu suferințe severe,”, spune prestigiosul medic și explică de ce preferă bolnavii să-l caute la cabinetul de la Medlife:„Pentru pacienți contează experiența mea clinică, accentul pus pe comunicare, pregătirea mea în psihosomatică, reputația -fără modestie spus, internațională- în neurogastroenterologie.”

Această expertiză de top îl ajută inclusiv în cazul pacienților mai anxioși sau cu teamă de anumite proceduri, cum ar fi endoscopia, colonoscopia ori intervențiile chirurgicale, pe care îi liniștește cu ușurință, ba chiar glumește cu ei, reamintindu-le că predă psihosomatică studenților.

Pentru tratarea cu succes a pacienților săi, profesorul Dumitrașcu menționează importanța echipamentelor performante, dar și a echipei de medici buni, foarte bine pregătiți, din cadrul Medlife.

Cine sunt persoanele cu cel mai mare risc de a face cancer de stomac?

Cancerul gastric afectează cu predilecție persoanele de sex masculin. Boala poate apărea la orice vârstă, dar riscul crește odată cu vârsta, cei mai numeroși fiind bărbații de peste 60 de ani. Ca răspândire geografică, europenii sunt pe locul al doilea, după asiatici. Dintre factorii de stil de viață, abuzul de alcool și fumatul se află printre cele mai riscante comportamente asociate cu cancerul gastric. De asemenea, dieta bogată în alimete afumate și sărate, prăjeli, dar săracă în legume și fructe crește riscul de boală, ca și obezitatea. Sunt însă și anumite afecțiuni sau condiții medicale asociate cu riscul de apariție a acestui tip de cancer, cum ar fi anemia pernicioasă, polipii gastrici, procedurile chirurgicale la stomac sau istoricul familial de cancer gastric.

Indiferent de existența unor factori predispozanți pentru bolile gastrointestinale, familiali sau de comportament, profesorul Dumitrașcu le recomandă pacienților săi „să fie atenți la stilul de masă, să își individualizeze dieta și să nu dea bani pe analize inutile, frecvent autoindicate”. Cel mai util ar fi ca regulat pacientul să meargă la medic, pentru a discuta în amănunt toate problemele sale și pentru a primi recomandări individualizate de screening în funcție de vârstă, sex și alți factori de risc individuali. Tot ceea ce medicul descoperă prin examen fizic și prin analize și proceduri trebuie însă să fie comunicat clar, pe înțelesul persoanei: „Decizia medicală trebuie împărtășită cu pacientul, pacientul trebuie urmărit și înțeles; el are nevoie de explicații care trebuie acordate amical, fără aroganță”, detaliază dr. Dumitrașcu.

Persoanele tinere ar trebui să se testeze pentru H. Pylori

De exemplu, în cazul persoanelor tinere, active, în jurul vârstei de 30 de ani, medicul recomandă detectarea prezenței Helicobacter Pylori, mai ales pentru faptul că adesea nu există niciun semn sau simptom clar privind vreo suferință gastrointestinală, dar prezența bacteriei este adesea asociată cu apariția cancerului gastric. Dacă vorbim de persoanele de peste 50 de ani, „atenție la cancerul de colon și la bolile metabolice, mai ales la ficatul gras”, subliniază specialistul gastroenterolog. Pentru depistarea acestor probleme de sănătate medicii buni recomandă efectuarea periodică a unor analize de sânge și a colonoscopiei.

 

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează