G4Media.ro

Medicii de familie din Cluj și Mureș reclamă întârzierea plăților de către…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Medicii de familie din Cluj și Mureș reclamă întârzierea plăților de către Casa de Asigurări de Sănătate și solicită respectarea contractului / Apelul vine după ce farmaciștii au semnalat întârzieri majore la decontarea facturilor pentru medicamente

Update 14.05: Patronatul Medicilor de Familie din județul Mureș a trimis o notificare Casei de Asigurări de Sănătate în care cere explicații privind neacordarea deconturilor pentru luna trecută. Termenul limită de decont este data de 18 a fiecărei luni, dar medicii spun că nu au primit nici un fel de informare din partea CNAS.

Ei atenționează că nerespectarea clauzelor duce la rezilierea contractului cu Casa, motiv pentru care se gândesc să mai acorde consultații doar pentru urgențe, copii și gravide. Medicii de familie sunt nemulțumiți că nu-și pot achita salariile, facturile la utilități și taxele către ANAF, transmite Radio Târgu Mureș, preluat de Rador.

„Suntem deja saturați că protestul ăsta nu e un lucru foarte bun dar dacă lucrurile chiar așa merg, atunci nu avem încotro. Noi nu avem absolut niciun fel de intenții să bulversăm activitatea sau să ne neglijăm pacienții dar, totuși, lucrurile trenează de mult prea multă vreme, se ascund disfuncționalitățile de sistem care sunt de mult mai multă vreme decât se știe. Deci, adevărul nu se spune. Nu sunt sincope, nu merge de foarte, foarte multă vreme”, a declarat președintele Patronatului Medicilor de familie Mureș, dr. Iulia Băilă.

Situația de blocaj a apărut deoarece fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost epuizate pentru trimestrul trei.

Restanțele de plată sunt de 70 de milioane de lei la această dată în județul Mureș, și nu doar medicii de familie sunt afectați.

Și la noi fondurile pentru plata serviciilor medicale către medicii de familie s-au epuizat. Sunt făcute demersuri la Casa Națională și am înțeles că astăzi se va aproba prin memorandum de către Guvern, alocarea sumelor necesare urmând ca spre sfârșitul săptămânii să ne intre banii pentru a efectua plățile. Aceeași situație este și la Ambulatoriul de specialitate, la dializă, la radioterapie, la farmacii și, de asemenea, la programele naționale de sănătate”, a declarat directorul adjunct al CJAS Mureș, Manuel Butiulcă.

Patronatele Medicilor de Familie din Cluj și din alte județe au anunțat deja că pentru restul acestei săptămâni vor asigura la cabinete doar urgențele și nu vor elibera documente medicale.

Știrea inițială: Medicii de familie din Cluj reclamă întârzierea plăților de către Casa de Asigurări de Sănătate, deși termenul era 18 septembrie și solicită respectarea contractului, menționând că în data de 25 este termenul pentru plata facturilor la ANAF de către medici.

„Contractul încheiat între CAS Cluj si cabinetele medicilor de familie din județ prevede ca termen de plată al facturilor data de 18 ale lunii. Cu toate acestea CAS Cluj încă nu a efectuat transferurile bancare cu sumele aferente facturilor întocmite pentru activitatea din luna august 2023. Data de 25 ale lunii este termenul pentru plățile la ANAF. Pe lângă aceste plăți cabinetele de medicină de familie trebuie sa își plătească angajații (asistenți medicali, personal curățenie, contabili) dar și cheltuielile (softul de cabinet, utilități, deșeuri periculoase, pază și protecție..). După data de 25 ANAF percepe penalități de întârziere. După data scadentă toți furnizorii amintiți mai sus percep penalități de întârziere. Cu toate acestea furnizorii de servicii medicale nu pot cere CAS Cluj penalități de întârziere a plății, deși termenul de plată e depășit”, a reclamat Patronatul Medicilor de Familie Cluj, într-o postare pe pagina de Facebook.

Deși la negocierile din 2021 și la cele din 2023 Patronatul Medicilor de Familie Cluj a susținut necesitatea unui contract echilibrat cu drepturi și obligații de ambele părți și a solicitat includerea în contract a penalităților pentru întârzierile de plată, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a respins mereu aceste propuneri, precizează sursa citată.
„Nu înțelegem de ce, deși încă de la începutul lunii septembrie CNAS a cunoscut sumele necesare pentru plata furnizorilor de servicii medicale, de abia spre finalul lunii CNAS a solicitat Ministerului Finanțelor suplimentarea bugetului pentru a putea efectua plățile.
Nu înțelegem de ce casele județene de asigurări de sănătate nu au comunicat oficial cu furnizorii de servicii medicale despre aceste întârzieri de plată (excepție aprox 5 CJAS-uri).
Nu înțelegem de ce nu avem dreptul la penalități de întârziere a plăților atâta timp cât aceste întârzieri ne aduc prejudicii.
Solicităm respectarea prevederilor contractuale și plata la timp a facturilor”, se mai arată în postare.
Apelul medicilor de familie din Cluj vine după ce farmaciștii au reclamat întârzieri majore la decontarea facturilor pentru medicamente, inclusiv pentru cancer și diabet.
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Șeful Andrei Baciu are o mare durere la bashketz legat de solicitarea celor din Mureș. E preocupat de solitare și tik Tok, eventual cât primește PNL S3 de la Negoiță pentru aberațiile votate.