G4Media.ro

Medicii de familie susțin că pacienții cu probleme urgente vor avea de…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Medicii de familie susțin că pacienții cu probleme urgente vor avea de așteptat zile sau săptămâni din cauza celor care vor veni să-și ia iodura de potasiu, cum a recomandat Alexandru Rafila

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atenţia că cei care vor merge la medicul de familie cu diferite probleme de sănătate vor avea de aşteptat câteva zile sau chiar săptămâni, până când vor obţine o programare, deoarece cabinetele vor fi aglomerate de cei care vor veni să ridice reţetele pentru iodura de potasiu, aşa cum a îndemnat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atenţia, într-un comunicat de presă, de luni, că la medicii de familie au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi mai nou cei care vor să îşi ridice reţeta pentru iodura de potasiu.

”Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, transmite Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Federaţia mai arată că reţetele vor fi ridicate fizic de la medicul de familie şi nu vor fi transmise electronic.

”Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezenţa fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcţionează cu întreruperi de astăzi dimineaţă, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situaţia în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este „perfect funcţional”. Alexandru Rafila a făcut apel la populaţia eligibilă să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Stam in Suedia si acum o luna s-au distribuit pastilele. Am primit in posta cate o cutie. Chiar trebuie sa punem oamenii pe drumuri pentru eventualitatea in care vor necesare? Tocmai s-a facut un recensamant, folositi datele alea la ceva util!

  2. Puteau sa faca sa obtinii rețeta printr-o aplicație online ca cea pentru programare vaccin covid.
    Da’ Rafila e omul sistemului si stie cum sa tina oamenii sub papuk.
    De fapt nu le pasa: ne dau de treaba ca sa aiba si ei de treaba cu nimicuri.

  3. Cum le dai de muncit cum sar loazele astea.

    Dureaza 10 minute sa faci reteta, si daca te anunta omul telefonic doar vine si i-o dai, dar e greu cand esti obisnuit sa o fr3ci.

    • Unde mai pui ca pot sa o trimita si pe email.
      Ca doar nu mai e cu ștampillă daca e inregistrata pe serverul cnas…

    • Daca spuneți că o rețetă se poate face în 10 minute, înmulțiți vă rog cu, să zicem, 1200 de pacienți eligibili de pe lista unui medic de familie. Rezultă că ar fi nevoie de circa 12000 de minute= 600 de ore= 120 de zile de program de 5 ore pe zi la cabinet, sau 24 de săptămâni!

    • Ar ajunge să-ți introducă farmacistul CNP-ul într-o aplicație care să-i afișeze instantaneu că eşti eligibil și că n-ai luat deja din altă farmacie. Introducerea nu trebuie să fie nici ea manuală, o poate face aparatul foto ca la alegeri.

  4. Ăștia iau salariul de la stat, dar se cred stat în stat. Să nu cumva sa lucreze prea mult când oricum stau 5-6 ore la cabinet și asta de 3-4 ori pe săptămână, in rest sunt pe teren, acasă.

    • Daca pot elibera rețete gratuite au rolul lor important in sistem

    • da-le proștilor paine și circ în timp ce furi până nu mai poți, dale și puțină frică la pachet rețeta perfectă să poți fura în liniște

      tot ne luam de politicieni că sunt prostii, etc cand defapt proastă e nația asta

  5. Sincer la cât NU fac, se agită cam mult medicii ăștia de familie. Am fost de curand fizic „sa ma programez” ca nu prea trec pe la doamna, altfel o fată dulce, cumsecade, desi cam expeditivă. Nu era nici dracu, nicio babă, nimic, zice veniti poimâine dar nu veniti la 12,00 (cum arăta programul pe usa) veniți dupa ora 13,00. M-a rezolvat dar expeditiv. Cam așa sunt cei sunt eligibili pt pastilă sa stea linistite doamnele ca nu va napusti nimeni. Primii poate vor fi doar paranoicii, ipohondrii cam cei care-i vedeti si zilele astea caniculare bandajati pe față cu masca, pe stradă singuri. Majoritatea o lălăie, au treburi mai importante