
Medicii de pe ambulanțele din Milano se pregătesc de grevă: „Nu mai salvăm vieți pentru doar 34 de euro pe oră / Anunță că nu mai vor să facă gărzi în lunile mai și iunie
Cristina Mascheroni, un medic de reanimare în vârstă de 57 de ani, la fel ca mulți colegi din Milano, acoperă ture suplimentare pe ambulanțe. Salariul este ridicol, spune ea, mai ales în comparație cu cel oferit celor care fac ture suplimentare în spital. Sindicatul propune o grevă în lunile mai și iunie și s-au strâns deja 200 de adeziuni, scrie Corriere della Sera.
„Salvăm vieți pentru 34 de euro pe oră: noaptea, ziua, când izbucnește furtuna sau sunt 30 de grade, riscând agresiuni și insulte. Dar acum spunem gata: aceste tarife sunt nedrepte”, spune medicul.
Cristina Mascheroni, un medic de resuscitare în vârstă de 57 de ani, la fel ca mulți dintre colegii ei din spital, acoperă ture pe Areu, agenția regională de urgență.
Când se declanșează un cod „roșu” sau „galben”, ea aleargă cât mai repede pentru a acorda primul ajutor răniților sau celor care se simt rău. O asistentă medicală și un șofer salvator formează împreună cu ea echipa: în Lombardia sunt aproximativ 40 de echipaje active. Serviciul se numește „sistem de recompensă” și îi plătește pe medici cu 60 de euro brut pe oră (pentru ture de 6 sau 12 ore, minimum două pe lună), impozitați cu 43%.
„Fac această muncă pentru că îmi place și cred că este importantă, dar în acest fel se deprofesionalizează”, spune Mascheroni, care este și președintele pentru Lombardia al Aaroi-Emac, asociația anesteziștilor de urgență italieni.
Există două soluții preconizează Mascheroni: fie ajustarea tarifelor, fie eliminarea „sistemului de recompense” și aplicarea acelorași reguli pentru serviciile suplimentare cel puțin managerilor medicali.
În prezent, nu s-a ajuns la nicio soluție. De aici, decizia Aaroi-Emac de a le forța mâna. Cum? Solicitându-le colegilor să renunțe la turele 118 pentru lunile mai și iunie. Cu riscul de a lăsa serviciul de ambulanță neacoperit și de a pune în criză sistemul de salvare Areu.
Medicii își comunică în prezent disponibilitatea: 200 s-au înscris deja.
„Am amânat întotdeauna o astfel de acțiune. Dar acum este necesar să discutăm serios problema”, spune medicul.
De altă părere este Cisl medici și Funzione pubblica, care amintește că aceeași problemă se pune și în cazul asistentelor medicale (plătite cu 30 de euro pe oră) și al tehnicienilor (15 euro).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank