G4Media.ro

Medicii din Marea Britanie au utilizat o tehnică minim invazivă pentru îndepărtarea…

sursa foto: Unsplash/ JAFAR AHMED

Medicii din Marea Britanie au utilizat o tehnică minim invazivă pentru îndepărtarea unei tumori cerebrale anterior inoperabilă

Medicii din Marea Britanie au efectuat o operaţie în premieră în această ţară pentru îndepărtarea unei forme de cancer cerebral folosind o procedură chirurgicală laparoscopică prin orbita ochiului pacientei, relatează luni agenția de știri DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Pacientei, Ruvimbo Kaviya, mamă a trei copii, i-a fost îndepărtat un meningiom cerebral din spaţiul situat sub creier şi spatele ochilor.

Multe dintre astfel de tipuri de tumori ar fi fost considerate anterior inoperabile din cauza locului în care sunt situate, într-o zonă numită sinus cavernos.

Iar cele care au fost îndepărtate au necesitat o intervenţie chirurgicală complexă care implică îndepărtarea unei mari părţi a craniului şi o deplasare a creierului pentru a avea acces la tumoare – ceea ce în sine poate conduce la complicaţii grave, inclusiv convulsii.

Însă chirurgii de la Leeds Teaching Hospitals NHS Trust au reuşit să îndepărteze o astfel de tumoare folosind chirurgia laparoscopică, prin ochiul pacientei – prima operaţie de acest gen efectuată în Marea Britanie.

Specialiştii de la acest spital au exersat operaţia de mai multe ori – mai întâi utilizând modele 3D ale capului pacientei, apoi într-un laborator, pe cadavre.

Procedura, cunoscută sub numele de intervenţie endoscopică trans-orbitală, a durat doar trei ore, iar Ruvimbo Kaviya, asistentă medicală din Leeds, s-a putut ridica şi chiar a mers mai târziu în aceeaşi zi. Ea a rămas cu o mică cicatrice lângă ochiul stâng.

Chirurgii au mai efectuat operaţii similare, oferind o speranţă pacienţilor din Marea Britanie ale căror tumori erau considerate anterior inoperabile.

„A existat o tendinţă către tehnicile minim invazive în ultimii câţiva ani datorită progreselor în tehnologie, instrumente şi inovaţie 3D, iar acum este posibil să se efectueze proceduri cu o mai mică morbiditate, ceea ce înseamnă că pacienţii se recuperează mai repede şi mai bine”, a declarat pentru agenţia de presă PA neurochirurgul Asim Sheikh referindu-se la riscul de deces.

El a precizat că metodele tradiţionale de a ajunge la locul unde este situată tumoarea necesită „o presiune destul de considerabilă asupra creierului”, însă, „dacă se presează prea mult pe el, dacă este retras sau dacă se încearcă mişcarea lui, pacienţii pot avea ulterior convulsii”.

„În acest fel, nici măcar nu atingem creierul. Este o zonă greu accesibilă, iar această tehnică permite un acces direct fără niciun compromis în ceea ce priveşte presiunea asupra creierului. Aşa că se ajunge în zone despre care se credea odată că sunt inoperabile, dar care acum sunt accesibile”, a spus Asim Sheikh.

Colegul său, Jiten Parmar, chirurg maxilofacial, a conceput o tehnică care presupune tăierea unei mici părţi a peretelui exterior al orbitei pentru a permite accesul endoscopului. „Am conceput o tehnică nouă, care cred că este unică pentru Leeds, pentru uşura mult mai mult operaţia”, a declarat Parmar.

Această procedură „reduce morbiditatea pentru pacient”, a precizat el.

În ceea ce priveşte utilizarea noii proceduri, exersată anterior pe modele 3D şi în laborator, Parmar a adăugat: „A fost atât de bine repetată, încât am simţit că am făcut-o de o sută de ori înainte – şi aşa ar trebui să se întâmple atunci când se foloseşte o tehnică nouă”.

Kaviya a declarat că nici nu s-a putut gândi că ar putea fi primul pacient din Marea Britanie supus la o astfel de procedură deoarece tumoarea îi provoca dureri de cap severe. „Am avut nişte dureri de cap care semănau cu un şoc electric pe faţa mea”, a declarat ea pentru PA. „Nici măcar nu puteam să-mi ating pielea de pe faţă, nu puteam mânca, nu mă puteam spăla pe dinţi, a fost groaznic”, a adăugat pacienta.

Ea a fost în cele din urmă diagnosticată cu meningiom, în 2023, iar medicii i-au spus că îi vor monitoriza tumoarea.

În timpul monitorizării, a fost descoperit un al doilea meningiom, în luna octombrie a aceluiaşi an.

Medicii din Leeds au consultat experţi din Spania care au spus că ea ar fi o bună candidată pentru această nouă intervenţie chirurgicală, iar operaţia a fost efectuată în februarie 2024.

Asistenta în vârstă de 40 de ani a avut nevoie de trei luni de concediu după operaţie, apoi a revenit la activitatea sa de îngrijire a pacienţilor din Leeds care au nevoie de reabilitare după un accident vascular cerebral.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.