G4Media.ro

Medicii, îngrijorați de numărul copiilor care ajung la spital cu infecții respiratorii:…

Sursa foto: Pixabay

Medicii, îngrijorați de numărul copiilor care ajung la spital cu infecții respiratorii: ”Se îmbolnăvesc copiii foarte mici care nu și-au format imunitatea/ Copiii sunt separaţi în funcţie de diagnostic, nu mai stau împreună în camera de gardă”

Medicul Ana Maria Daviţoiu a relatat News.ro care este situaţia actuală legată de numărul copiilor care ajung la spital cu infecţii respiratorii. Sunt aproximativ 200 de prezentări la camera de gardă, din care în jur de 120-140 vin cu episod acut de boală, infecţii respiratorii. La spitalul de copii Victor Gomoiu există unul dintre cele două centre de evaluare din Capitală destinate copiilor cu viroze respiratorii, cel de-al doilea fiind la INSMC.

Medicul nu exclude ca numărul de îmbolnăviri să fie mai mare acum, după pandemie, şi din cauza faptului că cei mici nu au fost expuşi infecţiilor în perioada pandemică. În acelaşi timp Dr. Daviţoiu atrage atenţia asupra faptului că se îmbolnăvesc copii de vârstă mică şi sugari, care nu au apucat să-şi formeze imunitatea. În Centrul de Evaluare copiii sunt testaţi pentru virus respirator sinciţial, pentru COVID, gripă şi adenovirus, iar apoi, în funcţie de diagnostic, sunt direcţionaţi separat astfel încât să nu stea împreună în camera de gardă. Acest proces era realizat de medici şi înainte de existenţa Centrului de Evaluare, spune Dr. Daviţoiu. Cele mai multe cazuri sunt în această perioadă cu virus respirator sinciţial.

“Numărul de cazuri de infecţii respiratorii este foarte mare. Orice face relaţia cu pacientul mai uşoară, orice favorizează diagnosticarea lui, tratarea lui, reduce timpii de aşteptare, orice lucru este important.

Cred că prin aceste centre de evaluare se încearcă cumva asigurarea unor flow-uri, unor linii care să stabilească o etiologie, ce mi se pare mie este că nu vom face altceva decât făceam. Noi am avut centrul de evaluare covid care este cu circuit separat, cu tot ce trebuie făcut, care a mers foarte bine. Aceste centre de evaluare pentru boli respiratorii cred că îşi propun să stabilească o etiologie.

Ce putem noi la camera de gardă să facem, indiferent că-i cameră de gardă sau că-i zicem centru de evaluare, putem preciza nişte etiologii care se determină prin teste rapide. Testul rapid poate să precizeze dacă este infecţie SARS-CoV- 2, dacă este gripă, să facă diferenţa dacă este gripă A, B, pot să diferenţieze infecţia cu virus respirator sinciţial şi infecţia cu adenovirus. Pe acestea le putem determina în cadrul centrelor de evaluare prin teste rapide.

Noi le făceam oricum, în momentul în care se fac aceste determinări pacientul are obţinută imediat o etiologie, pentru aceste boli, nu pentru toate bolile din lume, că nu există teste pentru toate. Şi atunci stabilind etiologia ştii şi cum să-i cohortezi, adică cum să-i potriveşti pe etiologii ca să nu-i îmbolnăveşti pe ceilalţi şi poţi să-i tratezi corect şi repede”, a explicat Dr. Daviţoiu.

Virusul sinciţial respirator, cel mai des diagnosticat de medicii din spital. Prevalenţa acestuia creează probleme în toată lumea în această perioadă, nu numai în România, spune medicul pediatru. În general problemele legate de evoluţia bolii apar în cazul copiilor mici, explică Dr. Daviţoiu.

„Diagnosticăm virus respirator sinciţial, asta nu e ceva nou, vă spune toată Europa şi mapamondul în contextul globalizării. Americanii au fost primii care au semnalat număr neobişnuit de mare de infecţii cu virus respirator sinciţial, dificultatea sistemului de sănătate, evident că lucrurile se întâmplă şi în Europa, şi la noi, şi în spitalul nostru.

Diagnosticăm mulţi copii cu virus respirator sinciţial, ei sunt în general copii mici. Sunt copii mici şi foarte mici, avem inclusiv pacient care are zece zile şi copii mici, de 4 săptămâni, de 6 săptămâni, şi evident şi copii mai mari. Cu cât sunt mai mici boala merge mai greu”, a explicat Dr. Daviţoiu.

Încep să apară cazurile de gripă în rândul copiilor. Medicul pediatru spune că nu sunt la fel de multe ca în primăvară. Mai multe decât cazurile de gripă rămân însă cele cu virus respirator sinciţial, în timp ce cazurile de covid sunt mai puţine. Cele trei secţii de pediatrie din spital sunt pline, spune Dr. Daviţoiu, pentru că mulţi dintre copiii care ajung în gardă, în special cei cu virus respirator sinciţial, necesită internare. Medicul nu exclude ca imunitatea copiilor să fie una mai slăbită după perioada pandemică în care nu au fost expuşi la infecţii.

„Sunt şi din ce în ce mai multe cazuri de gripă, nu sunt copleşitor de multe, cum au fost în primăvară, dar nu a venit încă momentul lor cred, mi-ar plăcea să cred că este în urma vaccinării, ar fi o bucurie pentru noi toţi. Înregistrăm mult mai mult VSR decât gripă, nu foarte mult covid.

Situaţia pe secţii

Asta este particularitatea, infecţiile acestea au început mai devreme decât de obicei. Au început în forţă şi în forţă rămân. Secţiile sunt pline, noi avem trei secţii de pediatrie, sunt pline toate, avem dificultăţi pentru că sunt foarte multe prezentări la camera de gardă şi pentru că sunt mulţi copii care au nevoie de internare.

În general avem 180, 200 de prezentări la camera de gardă dar pentru tot spitalul, nu sunt toţi pentru pediatrie. Dintre ei 120, 140 sunt pentru pediatrie, avem şi zile cu 220 de prezentări, 230.

Din păcate, într-adevăr, prevalenţa, numărul de îmbolnăviri este mare, în ansamblu numărul este mare şi, într-adevăr, copiii se îmbolnăvesc mai des. Cumva trec din boală în boală. Cred că se întâmplă pentru că epidemiologic suntem într-un moment cu multe infecţii, probabil că sunt şi multe boli acum în populaţie, cu mulţi agenţi etiologici, combinaţi între ei, probabil că şi imunitatea copiilor este scăzută, cred că pentru unii imunitatea este în impas prin faptul că a fost o perioadă lungă în care ei nu au fost expuşi la infecţii, cumva e un moment de scadenţă, pe de altă parte dacă te gândeşti statistic că mulţi dintre ei sunt copii foarte mici, nou- născuţi, sugari, sugari mici în primele şase luni, aceia cumva se îmbolnăvesc pentru că agenţii etiologici sunt destul de virulenţi şi ei nu au apucat să-şi formeze imunitatea”, a detaliat Dr. Daviţoiu.

Mai puţine cazuri de COVID în rândul copiilor, spune Dr. Daviţoiu. Totuşi, în spital există cazuri cu forme severe de boală care au necesitat internare. Principalul sfat pentru părinţi, mai ales în această perioadă cu multe îmbolnăviri este ca aceştia să fie atenţi la starea copilului, la simptomele acestuia. Primul care trebuie sunat, anunţat, este medicul de familie, spune Dr. Daviţoiu. În realitate însă acest traseu medic de familie- redirecţionare către spital nu este respectat, copiii ajungând de cele mai multe ori la camera de gardă.

„Centrele de evaluare îşi propun să uşureze lucrurile dar resursa umană suntem tot noi. Este munca pe care o făceam şi înainte la camera de gardă.

Cazuri de covid

Cei care sunt internaţi în spital sunt cu forme importante. Ce constat, este o constatare personală, noi oricum îi testam pe toţi pentru covid, numeric ne dăm seama că nu sunt aşa de mulţi. Excepţia au reprezentat-o cei care au făcut forme mai severe de covid.

Primul lucru pe care ar trebui să-l facă părinţii ar trebui să-şi observe cu multă minuţie copiii, nu că nu ar face-o, să realizeze foarte repede că sunt bolnavi, să sesizeze când se modifică starea generală, când sunt obosiţi, când sunt apatici, când nu mănâncă, şi să urmărească ce tip de simptome dezvoltă. Dacă nu par bine să se adreseze medicului de familie. Teoretic cazurile vin către centrul de evaluare şi pe camera de gardă prin medicii de familie. În realitate ei se prezintă la camera de gardă ca la primul for, probabil că ţine şi de uşurinţa cu care ajung la medicul de familie.

În week-end este şi mai greu decât în celelalte zile din săptămână pentru că, nefiind medicii de familie ei se adresează direct camerei de gardă.

Circuite separate la centrul de evaluare şi teste rapide pentru patru boli diferite

Centrul presupune nişte circuite separate. Noi facem un triaj al pacienţilor, prilej cu care facem testele acestea rapide care precizează etiologiile, în funcţie de etiologii ei sunt distribuiţi către zona de COVID, către zona de virus respirator sinciţial, ce rezolvăm este că de la primire, de la triaj, îi separăm pe etiologii, pe cele care se pot preciza. Nu se pot preciza toate.

Separându-i pe aceştia care sunt cu nişte etiologii importante, testele rapide nu se fac întâmplător, sunt gândite pentru boli importante, reuşind să-i separăm ei nu mai stau împreună în camera de gardă , cei care au nevoie să fie internaţi, cum este VSR-ul sunt internaţi foarte repede, făceam şi înainte acest lucru”, a explicat pentru News.ro Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatru şi şeful secţiei pediatrie 1 la Spitalul de copii Victor Gomoiu din Capitală.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hai sa vedem cum dau fraierii vina pe vaccin (pe care bebelusii nu îl au) sau pe lockdown (pe care benelusii nu l-au prins). Este slăbirea imunității de la Covid, prin mamele gravide care au luat covid sau chiar bebeluși care au avut Covid. Covidul distruge imunitatea și devenim mult mai vulnerabili la alte Infecții. De aici valul fără precedent de Infecții (chiar fatale) la copii. Spitalele de pediatrie din Europa, Canada și SUA sunt pline. Pana și in Australia sunt pline, unde e vara. Treziți-va și voi presa și explicați lucrurile!

  2. Branza fara lapte,lapte fara lapte,carne mai mult nitrati,rosii verzi inauntru,pateu cu 5 la suta ficat,culturi hidroponice,numai chimicale de la evolutii occidentali care mananca numai bio!ce va mai mirati?plus stres fonic,gazos,foame,frig,etc!