Medicii și asistentele din Italia cer protecția armatei, după un val de agresiuni în spitale
Sindicatele medicilor și asistentelor din Italia au cerut autorităților să ia în considerare aducerea armatei în spitale, ca răspuns la o creștere a atacurilor din partea pacienților și a rudelor acestora, care au provocat indignare în întreaga țară, potrivit The Guardian.
Într-unul dintre cele mai recente atacuri, filmat și difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, vineri, medicii și asistentele au fost nevoiți să se baricadeze într-o cameră a spitalului Policlinico din Foggia, în regiunea sudică Puglia, după ce aproximativ 50 de rude și prieteni ai unei femei în vârstă de 23 de ani care a murit după o operație de urgență au atacat personalul medical. Unii lucrători medicali au fost răniți, pe podeaua sălii de urgență fiind vizibile pete de sânge.
Due ore fa’, il personale sanitario del Policlinico di Foggia è stato aggredito con calci e pugni dai parenti di una ragazza di 23 anni di Cerignola, deceduta durante un intervento chirurgico. pic.twitter.com/8WXOVi3epr
— Luigi Basemi 🏅 (@LBasemi) September 6, 2024
Două zile mai târziu, același spital a raportat un alt atac, un pacient lovind cu picioarele și cu pumnii trei asistente medicale de la camera de urgență. Apoi, marți, tot în Puglia, un pacient a agresat un medic la spitalul Francesco Ferra.
Alte două atacuri fizice au fost raportate săptămâna aceasta în provincia Napoli, unde lucrătorii din domeniul sănătății au declarat că pacienții și familiile acestora s-au îndreptat împotriva medicilor din camera de urgență după ce li s-a cerut să își aștepte rândul. În august, la Palermo, o rudă a unui pacient a lovit cu pumnul un voluntar de la spitalul TerminiImerese.
Antonio De Palma, președintele național al sindicatului Nursing Up, s-a declarat șocat de creșterea violenței. „În ultimii 10 ani, o astfel de escaladare a brutalității nu a fost niciodată documentată”, a spus el. „Nu am atins niciodată un asemenea nivel de pericol și agresivitate. Facem apel urgent la ministrul de interne să abordeze gravitatea acestei situații. A devenit imperativ să luăm în considerare desfășurarea armatei în unitățile sanitare. Nu mai putem aștepta”.
Federația națională a ordinelor pentru profesiile de asistent medical (Fnopi) a condamnat „acțiunile criminale” împotriva personalului medical ca fiind „intolerabile” și a solicitat protecție din partea autorităților pentru a asigura un mediu de lucru sigur.
Loreto Gesualdo, președintele Federației Italiene a Societăților Medico-Științifice (Fism), a propus o legislație care să suspende accesul liber la îngrijiri medicale timp de trei ani pentru cei care agresează personalul medical sau deteriorează unități sanitare.
Fism a raportat peste 16 000 de atacuri verbale și fizice împotriva medicilor și asistentelor din spitalele italiene numai în 2023.
Anul trecut, un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru că, în 2022, a ucis un medic cu un topor în fața spitalului Policlinico San Donato din Milano deoarece, susținea el, tratamentele pe care i le prescrisese fuseseră inutile.
Directorul spitalului Policlinico din Foggia, Giuseppe Pasqualone, a declarat pentru The Guardian că unitatea este acum pe punctul de a fi închisă. „Dacă vom continua pe această cale, există un risc real de a fi nevoiți să închidem departamentul de urgență din cauza numărului tot mai mic de medici, asistente medicale și lucrători în domeniul sănătății”, a spus el.
„În cazul închiderii departamentului de urgență, ar putea urma închiderea altor departamente. Cerem pacienților și familiilor acestora să fie răbdători și să ia în considerare faptul că medicii și asistentele noastre lucrează sub un stres imens cauzat de lipsa generalizată de cadre medicale în spitalul nostru, la fel ca multe alte spitale italiene. Dacă adăugăm la aceasta teama din rândul personalului nostru medical, riscăm să pierdem și mai mulți lucrători din domeniul sănătății dispuși să lucreze în unitatea noastră.”
Multe dintre agresiuni sunt cauzate de deficitul de personal din spital și de frustrarea membrilor familiilor din cauza timpilor lungi de așteptare pentru operații și consultații.
Potrivit sindicatului medicilor ANAAO, până în 2022 aproape jumătate din posturile din medicina de urgență erau vacante. Legislația privind plafonarea salariilor din ultimele două decenii pentru a reduce cheltuielile publice a menținut salariile la un nivel scăzut, iar programul de lucru este împovărător. Pentru multe cadre medicale italiene, pandemia Covid a fost punctul de cotitură, accelerând exodul în străinătate. Planurile de cheltuieli publicate de guvernul condus de Giorgia Meloni prevăd noi reduceri în domeniul sănătății.
În 2023, potrivit Forum delle Società Scientifiche dei Clinici Ospedalieri e Universitari Italiani, în Italia va exista un deficit de aproximativ 30 000 de medici. Între 2010 și 2020, 111 spitale și 113 camere de urgență s-au închis.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank