G4Media.ro

Medicul Cristian Băicuș de la Spitalul Colentina: Toate spitalele trebuie să funcționeze…

Sursa foto: Facebook Cristian Băicuș

Medicul Cristian Băicuș de la Spitalul Colentina: Toate spitalele trebuie să funcționeze ca înainte de pandemie și să trateze și pacienții cu Covid care ajung la ele. Avem spitale mari cu zeci de paturi de Terapie Intensivă, dar spunem că nu sunt locuri la ATI pentru bolnavii de Covid. Ce facem, ne uităm la ei cum mor?

Toate spitalele trebuie să funcționeze ca înainte de pandemie și să trateze și pacienții cu Covid care ajung la ele, susține medicul Cristian Băicuș de la Spitalul Colentina. Acesta a declarat, pentru G4Media.ro, că în prezent nu sunt locuri la ATI pentru bolnavii de Covid, deși în România sunt spitale mari cu zeci de paturi de Terapie Intensivă.

„Trebuie să fie la fel cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană: spitalele să funcționeze ca înainte de pandemie și pacientul cu Covid să fie tratat la orice spital. Pacienții cu Covid sunt gravi doar dacă au afectare pulmonară. Restul nici nu ar trebui să stea în spital. De ce blocăm un spital întreg pentru pacienți care au nevoie de îngrijire pulmonară și la infecțioase? Deși sunt numărate ca paturi pentru Covid, de fapt nu se pot folosi paturile din anumite secții. În plus, nu ar mai fi tevatura cu transportul pacienților prin toată țara”, susține medicul Cristian Băicuș.

Medicul a povestit că a avut doi pacienți a căror stare s-a agravat, iar în spital nu mai erau locuri la ATI, pentru că aici sunt aduși pacienți Covid din toată țara.

„Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) a decis că doar ei trebuie să hotărască unde se internează pacienții la ATI. Am sunat la CNCCI. Pentru un pacient, soluția de la CNCCI a venit a doua zi. În 24 de ore putea să moară de mult. Norocul pacientului a fost că a murit un alt pacient de la ATI de la noi și imediat am ocupat locul, până să mi-l ocupe CNCCI cu altcineva adus din altă parte. Pentru cel de-al doilea nici nu au mai dat vreun semn. Noroc că am fost eu atent când s-a eliberat un pat. Dar nu mi-au oferit nicio soluție, nicăieri, nici la Botoșani, pentru că locurile în spitalele Covid sunt limitate. Și atunci ce facem, ne uităm la ei cum mor?”, a spus medicul Băicuș.

Acesta susține că autoritățile spun că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă, pentru că se limitează la locurile din spitalele Covid.

„Sunt spitalele mari care au zeci de paturi ATI, dar nu sunt spitale Covid, ca să le protejeze, pentru că probabil au avut un lobby mai puternic. Doar în fostele state sovietice este această segregare a pacienților Covid și non-Covid. Nicăieri în UE nu se întâmplă acest lucru. Este o bătaie de joc față de medici și față de pacienți, față de pacienții cu boli cronice, care nu au mai putut veni la operații, la tratamente. De ce nu au făcut spitalele militare sau ale Ministerului de Interne spitale Covid, cum este Gerota? Nu ne deranjează să tratăm Covid, dar vrem să tratăm și ceilalți pacienți”, a mai spus Cristian Băicuș.

În 15 octombrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara că toate spitalele din țară trebuie să se pregătească să trateze pacienți cu Covid, însă deocamdată nu au fost anunțate decizii în acest sens.

Sursa foto: Facebook Cristian Băicuș

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Primul lucru care-mi sare în ochi este icoana din poză. Aș evita cu orice preț medicii religioși, înseamnă doar că nu le-a plăcut la școală și nu au înțeles nimic din știință. Practic te pun în pericol.

    • De fapt tu nu ai inteles nimic din viata. Dar probabil ca esti inca la inceputul ei.
      Sa stii ca foarte multi dintre cei mai buni medici sunt si `religiosi`, cum ii etichetezi tu.
      Atunci cand imprejurarile te cheama la hotarul dintre viata si moarte, e bine sa simti ca nu esti singur in lupta, sa ai un punct de sprijin atunci cand omul isi atinge limitele.
      Nu mai fi atat de pornit impotriva credintei, ca nu iti foloseste la nimic.

    • Știința și religia se exclud doar pentru idioți.

    • Exact asta am obervat si eu! Prin orice spital in care ze duci in romania trebuie sa aiba cate un tablou d’ala!
      Sunt curios daca medicii care au plecat in vest au aceleasi obiceiuri!

    • Ar trebui sa faci o lista „de evitat” medici care au în biblioteca: icoane, Coranul, Mein Kampf, Capitalul, Confucius, etc. Astia care au si alte preocupari sunt foaarte periculosi.

    • Păi sper să vă trateze medici care au luat examenele fiindcă s-au rugat în catedrală, nu fiindcă le place știința.
      Și, da, știința și religia se exclud complet, asta dacă ai norocul să înțelegi ce e aia știință.

    • Ce bine ca sunt primul pe facultate la UMF și sunt și religios ! Nu vreau sa te jignesc, dar ești submediocru in gândire.

  2. Exact, hai sa bagam pe cei cu covid in spitalele non-covid, sa ia toti pacientii cu comorbilitati Covid si sa moara pe capete. Asa au facut in Italia si aveau mii de morti pe zi.

  3. Ex: Cum a fost pus la pamant sistemul sanitar din Romania, de politruci, timp de 30 de ani!
    „(VIDEO) Apelul disperat al unei tinere, al cărei tată așteaptă de trei zile un loc la Terapie Intensivă. „Vă rog din tot sufletul meu! Vă rog, ajutați-ne! Asta este singura lui șansă”
    Sanatate scris de Natalia Bumbac / 11 Noiembrie 2020 / 0 comentarii / 57 vizualizari
    0
    SHARES
    Share on Facebook
    Share on Twitter
    Share on Google
    Situație disperată pentru familia unui bărbat, din Gelmar, diagnosticat cu Covid-19. Toma Avrigean așteaptă de trei zile un loc la Terapie Intensivă. Însă, de la nicio unitate medicală din județ sau din țară nu a primit un răspuns favorabil.
    Bărbatul în vârstă de 67 de ani a urmat un tratament prescris de medici acasă, dar starea de sănătate i s-a înrăutățit. A fost dus cu ambulanța la Spitalul Municipal din Orăștie, ajutat să respire de o mască cu oxigen.
    „Tati, în data de 2 noiembrie, a fost la spitalul din Orăștie și a cerut să i se facă testul pentru Covid. Rezultatul a fost pozitiv, iar cei dn spital i-au prescris un tratament. Din 2 până în 6 noiembrie a urmat tratamentul acasă. În data de 6 noiembrie, starea lui de sănătate s-a înrăutățit, iar mama a chemat ambulanța pentru a-l transporta la spital. A fost internat și medicii au încercat să-l trateze. Singura problemă era că respira foarte greu. După două zile, ni s-a transmis că trebuie transferat pe Terapie Intensivă, oriunde în țară. Medicul ne-a spus că a încercat și a căutat un loc, a sunat în 9 noiembrie la București, dar i s-a spus că nu sunt locuri disponibile. Mai încearcă și astăzi. Noi am încercat zilnic să găsim un loc, dar nu am reușit. Între timp, tatălui meu i-a crescut glicemia, el neavând probleme cu așa ceva. A făcut o infecție foarte urâtă în gât. Este dependent de masca de oxigen, care a devenit insuficientă. L-au găsit cu ficatul mărit, are pete pe plămâni. A fost investigat de medici cu diverse specializări, iar starea lui de sănătate se înrăutățește de la o oră la alta”, a spus Alexandra Avrigean, fiica pacientului.
    Alexandra a contactat mai multe spitale din Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, chiar și din Reșița. Același lucru l-au făcut medicii și conducerea Spitalului Municipal Orăștie. Dar de peste tot li s-a spus că nu sunt locuri libere la Terapie Intensivă.
    De la managerul Spitalului din Orăștie, Graziela Achim, am aflat că lucrurile sunt mult mai grave, decât se prezintă în realitate. La unitatea medicală sunt, de fapt, doi pacienți care așteaptă un loc la Terapie Intensivă, respectiv Toma Avrigean și o femeie de 70 de ani. Spitalul a apelat pe toate căile oficiale pentru a-i transfera pe cei doi pacienți, dar nimeni nu a oferit o soluție.
    „Așteptăm, insistăm pe Centrul Național și cel Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor, în vederea asigurării transferului celor doi pacienți în spitale cu Terapie Intensivă. Nu sunt locuri disponibile nicăieri. În județ nu sunt, la nivel național nu s-a găsit nimic. Avem doi pacienți care necesită terapie intensivă. Domnul Avrigean este unul dintre ei, mai avem o pacientă în așteptare de vreo trei zile. Ambii sunt pe secție, numai că desaturează puțin, câte puțin. Plâmânii au un nivel de afectare foarte mare, domnul Avrigean este și cu comorbidități. Este destul de complicat să rămână la noi în spital. Noi ne străduim să facem tot ce putem, le administrăm tratament, oxigen. Așteptăm un verdict din perspectiva transferului pe terapie intensivă. Când se va putea face acest lucru, nu știu să vă spun. Și pentru noi e o mare, mare problemă și e regretabil că nu putem să facem nimic pentru a-i putea transfera cât mai repede”, a declarat Graziela Achim.
    Spitalul din Orăștie are secție de Terapie Intensivă, dar fără linie de gardă, în sensul în care, asistența medicală nu este acordată 24 de ore din 24. În ianuarie, conducerea unității medicale a solicitat Ministerului Sănătății să aprobe înființarea unei linii de gardă pe această secție, dar răspunsul a fost negativ, susține Achim. Au urmat alte demersuri către minister, dar lucrurile nu au putut fi mișcate din loc. Abia acum, când nevoia de locuri la terapie intensivă a devenit acută, Ministerul Sănătății a aporbat înființarea liniei de gardă, spitalul având sarcina de a găsi cadre medicale specializate. Ceea ce nu este deloc ușor, acum când toți medicii, dar și stagiarii sunt angrenați în spitalele din țară”.
    Spitalul Judetean de Urgenta Deva a devenit din nou cel mai mare focar iar autoritatile USL-iste (ca in judetul Hunedoara USL functioneaza perfect!) tac si incearca sa musamalizeze dezastrul.

  4. ca inainte=sa ne umplem de spaga…asa, cu covid, cum sa traim la colentina doar din salariu? colentinarii se usuca fara spaga, nu mai vad rostul vietii de cand i-au facut covid :))

  5. Pt ca organizarea la noi a fost facută de unul ca tătaru care numai dacă deschise gura îti este foarte clar câti neuroni are …arafat are vreo 4 neuroni in plus …așa că ce vrei …cine să gandească o strategie corectă?