G4Media.ro

Medicul Mihai Craiu: La copiii foarte mici COVID-19 în era Omicron poate…

sursa foto: Pexels/ Ksenia Chernaya

Medicul Mihai Craiu: La copiii foarte mici COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută / Avem un etaj plin de copii cu perfuzii, oxigen / Ceea ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună

Medicul Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a declarat marţi că la copiii cu vârste mici simptomele de infectare cu tulpina Omicron a noului coronavirus pot să debuteze ca o „gastro-enterită acută”, relatează Agerpres.

Mihai Craiu a spus că 25% din cei aproape 100 de copii care s-au prezentat în cursul serii şi nopţii trecute la institut au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

„Cifra de azi noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (…) La copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că COVID-19 în era Omicron poate să înceapă ca o gastro-enterită acută. Cei mai mulţi sugari de ieri au venit de altfel cu febră şi vărsături, nu au venit ca boală respiratorie sau nu în prim plan boală respiratorie. Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. (…) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a susţinut medicul pediatru.

În opinia sa, în zonele în care şcolile funcţionează „fără testare şi fără respectarea normelor farmacologice” este posibil să se observe „o creştere spectaculoasă”.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. (…) Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. (…) Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a mai arătat Craiu.

El recomandă evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast-food. Este bine să facem drumeţii, este bine să ne dăm cu bicicleta, să ieşim să facem mişcare, nu să stăm în faţa ecranelor şi în apartamentul în care locuim. Trebuie să evităm aglomeraţiile, să ne spălăm bine pe mâini după ce am atins tot felul de lucruri. În cazul în care apar semne de boală la noi, adulţii, care am venit în contact cu aceşti copii, să raportăm şi să ne diagnosticăm corect”, a mai spus medicul.

Mihai Craiu a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare.

Aceşti copii care aparent trec prin boli mai puţin zgomotoase decât adulţii familiei lor pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută şi au exact ceea ce au şi adulţii, adică inatenţie, minte înceţoşată, forţă mai puţină şi din păcate unii din aceşti copii pot avea şi disfuncţie cardiacă. (…) Trebuie să fim îngrijoraţi şi de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ţine de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt şi foarte vehement”, a explicat medicul.

Managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Alexandru Ulici, a afirmat că în unitatea pe care o conduce numărul copiilor internaţi în prezent „nu este de natură să îngrijoreze”, deşi numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este unul mare.

„Deşi este un număr important de cazuri noi, numărul de copii internaţi la ora aceasta nu este de natură să ne îngrijoreze, cel puţin în acest moment. Dacă în valul 4 la 16.000 de cazuri noi pe zi aveam peste 40 de copii internaţi, acum avem 16 copii şi doar 3 copii în reanimare, toţi trei fiind şi cu alte comorbidităţi. (…) Este un număr important de cazuri la nivel naţional, dar cred că nu afectează cu predilecţie copiii şi nu vor produce forme suficient de grave astfel încât să determine internarea acestora”, a arătat Ulici.

Citește și

GRAFICE Record absolut de la începutul pandemiei de cazuri de COVID la copii și adolescenți raportate într-o singură zi: 3.377 față de 2.388 în valul Delta

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. La cat de isterice si de paranoice sunt mamele romance, un haos o sa iasa. Cum o sa tuseasca un pic copilasul, gata, ochi peste cap, salvare, aoleu, Omicronul.
    Atat le-a trebuit sa auda de la Craiu, fratilor. Fiti pregatiti de haos.

    • Haos ati dori sa creati dvs, propagandistii anti occidentali deghizati in anti vaccinisti.De ce sa n-auda daca asta e realitatea, sa auda, din surse demne de incredere. Pentru dvs, medicii, cercertatorii, oamenii de stiinta, nici unul nu e bun. Si ce sa auda, aiurelile pe care le distribuiti dvs ci raguseala, guturai si alte bazaconii? Si de ce generalizati, cu o astfel de remarca misogina, de unde stiti dvs cum sunt toate mamele, o includeti aici si pe mama dvs? Isterici si paranoici imi pareti dvs, propagandistii, mereu va plangeti ba ca sunteti cenzurati, ba ca va inteapa cineva, ba ca nu stiu ce solzi o sa va creasca de la vaccin peste nu stiu cati ani, ori ca va constrange nu stiu cine. Vedeti-va de treaba si terminati cu toate balivernele astea.

    • N-ai citit cu atentie, copiii fac diaree.

  2. Vad ca a dispărut narativul cu vaccinarea la domnul Craiu, cred ca asa a primit ordin de la ministerul propagandei.
    Sau a înțeles si el ca Omicron a dat clasa serurilor.

    • Vedeti ca pana la urma va dati seama ca de fapt nu era nici un narativ si toate ordinele si connspiratiile pe care le visati dvs nu exista? Ca numai ordine vedeti, asa sunteti obisnuiti dvs, sa primiti ordine si credeti ca peste tot e la fel. Si ce gogomanie e asta, ca omicron a dat clasa vaccinului, de parca omicron ar fi o terapie. E mutatia unui virus iar vaccinul e un antidot pentru virus. Virusul e intr-o tabara, vaccinul in alta, nu sunt in competitie unul cu altul care e mai tare sa lupte cu boala, omicron e boala insasi. Pe zile ce trece veniti cu bazaconii care dintre care mai mare, nu stiu de unde le scoateti.

    • Medicul Craiu a facut si reclame TV cu vaccinarea covid, atât l-a dus capul sa-si compromită cariera academica, desi reclamele TV la medicamente sunt cam interzise.
      Altfel de fiecare data cand apărea in public bagă cate o susana cu vaccinarea covid, exemplu:
      https://alephnews.ro/liber-la-vaccin/ce-spun-medicii-din-romania-despre-imunizarea-copiilor/

  3. În anii trecuți, iarna, copiii mai făceau și gripa. Mai fac și acum? Sau a fuzionat gripa cu c0vridu’.. Nu știți cum sa mai speriați lumea.

    • De când cu măsurile Covid gripa s-a cam restrâns.

    • În anii trecuți copiii stăteau cu masca de oxigen când făceau gripă?

    • Foarte putini. Dar da, gripa duce câteodată si la afectare pulmonara.

    • Tocmai de aceea covidul e mai mult decat o gripa cum incearca unii sa bagatelizeze. Pentru ca provoca afectiuni pulmonare mai grave, in mai multe cazuri decat gripa plus sechele si riscul de deces care este mai mare.

    • Gripa afecteaza plamanii des, in cel putin o treime din cazuri.

  4. binenteles, ce ar fi un articol despre COVID, daca nu sunt si specialistii gAURiferi sosocari, care isi vor da cu parerea despre mamici, despre gripe …

    • Si ce ar fi articolele fără comentariile cobailor salivând după pentru doza a 7-a despre sosocari, aur, si orice altceva fără legătura cu articolul

  5. Ce nu stiu sigur este daca si vaccinul antigripal da miocardite, pericardite, tromboze si altele