G4Media.ro

Medicul nutriționst Mihaela Bilic, dată în judecată pentru că i-a cerut unei…

Medicul nutriționst Mihaela Bilic, dată în judecată pentru că i-a cerut unei chimiste să nu își mai aroge titlul de medic specialist în nutriție

Medicul Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din țară, a anunțat pe Facebook că a fost dată în judecată de Lygia Alexandrescu, o nutriționistă licențiată în chimie, criticată de Bilic pentru că și-a arogat incorect titlul de medic.

”Cine este pretinsa victimă a comentariilor mele, pretins calomnioase? Nimeni alta decât Lygia Alexandrescu, nutriționista care ani la rând s-a afișat cu/ s-a bucurat de titulatura de “doctor/medic nutriționist”. Sau a evitat cu abilitate să corecteze percepția publică și a reprezentanților mass-media cu privire la calitatea profesională pe care (nu) o deține”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Controversa vine pe fondul înmulțirii numărului de pseudo-specialiști care activează pe o piața în creștere, cea a nutriționismului.

Mihaela Bilic a continuat să o critice pe Lygia Alexandrescu, spunând că licența în chimie nu o califică pentru acordarea de consultații copiilor, femeilor gravide și bolnavilor: ”Este o chestiune total distinctă să vă bucurați și să profitați de percepția deformată (creată și întreținută cu bună știință) a oamenilor care vă cred medic și care au încredere în dvs. pentru că v-au văzut la televizor (unde, ca din întâmplare, sunteți numită medic nutriționist). Acest fals mi se pare intolerabil. Desigur, nefiind medic, nu ați depus jurământul lui Hipocrate și nici nu știți cât de mare responsabilitate îți revine atunci când ai grijă de viața și sănătatea oamenilor… Conform documentelor atașate la plângerea făcută împotriva mea, sunteți licențiată în chimie și fizică la Facultatea de Chimie a Universității București, cu master în Științe Inginerești la Universitatea din Western Ontario și doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică București, fapt ce nu vă califică la acordarea de CONSULTAȚII, mai ales când e vorba de copii, femei gravide și persoane cu patologii diferite”.

Postarea integrală a Mihaelei Bilic

Puține sunt momentele din viața mea când rămân fără cuvinte, iar ăsta e unul dintre ele. Tot o premieră este și situația în care mă aflu: am fost dată în judecată pentru, citez, “publicarea unor comentarii defăimătoare” pe pagina personală de Facebook în datele de 26 și 28 februarie 2019. Cine este pretinsa victimă a comentariilor mele, pretins calomnioase? Nimeni alta decât Lygia Alexandrescu, nutriționista care ani la rând s-a afișat cu/ s-a bucurat de titulatura de “doctor/medic nutriționist”. Sau a evitat cu abilitate să corecteze percepția publică și a reprezentanților mass-media cu privire la calitatea profesională pe care (nu) o deține.

Ce amendam eu în respectivele postări? Faptul că doamna în cauză a lăsat să se înțeleagă că este medic, atât în ochii mass-mediei, care o prezenta ca atare în mod constant, cât și în ochii opiniei publice și ai posibililor pacienți/clienți. Acolo unde Colegiul Medicilor și Protecția Consumatorilor nu au avut autoritatea să intervină, am considerat că e de datoria mea să fac lumină în această poveste. Elementul declanșator al postării mele au fost declarațiile aberante făcute la Digi TV cu privire la pâine, aliment sfânt în concepția mea.

Ei bine, se pare că “doamnei doctor”, cum îi place să i se spună, aceste lămuriri i-au adus un prejudiciu nu atât de imagine, cât unul financiar. Pentru că nu o să vă vină să credeți, doamna doctor inginer chimist nutriționist sportiv îmi cere și despăgubiri financiare consistente. Asta pe lângă obligația pe care dorește să mi-o impună instanța de a retrage toate comentariile pretins defăimătoare și de a face, pe cheltuiala mea, o campanie în presă de “curățare” a imaginii sale.
Mă folosesc tot de această cale să-i răspund, citez, “singurei nutriționiste din țară acreditată de Comitetul Internațional Olimpic(?!?!)”:

Stimată doamnă doctor inginer chimist,

Activitatea dvs. în domeniul nutriției nu mă privește, atâta timp cât cei care vă trec pragul, fie oamenii care apelează la serviciile dvs., fie mass-media știu cu cine stau de vorbă, care vă sunt pregătirea și profesia reale. De asemenea, am recunoscut/admis mereu că sfaturi de nutriție poate să dea oricine, de la antrenorul sportiv până la bunica (care apropo, chiar știe multe despre mâncare).
Este însă o chestiune total distinctă să vă bucurați și să profitați de percepția deformată (creată și întreținută cu bună știință) a oamenilor care vă cred medic și care au încredere în dvs. pentru că v-au văzut la televizor (unde, ca din întâmplare, sunteți numită medic nutriționist). Acest fals mi se pare intolerabil.
Desigur, nefiind medic, nu ați depus jurământul lui Hipocrate și nici nu știți cât de mare responsabilitate îți revine atunci când ai grijă de viața și sănătatea oamenilor. Și apropo de medici, halatul alb, doamnă doctor inginer chimist, este prin definiție “uniforma” pe care o poartă absolvenții de medicină. Cei care fac Facultatea de Chimie pot purta halatul alb în laborator, unde se lucrează cu prafuri și substanțe, nicidecum cu oameni.
Conform documentelor atașate la plângerea făcută împotriva mea, sunteți licențiată în chimie și fizică la Facultatea de Chimie a Universității București, cu master în Științe Inginerești la Universitatea din Western Ontario și doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică București, fapt ce nu vă califică la acordarea de CONSULTAȚII, mai ales când e vorba de copii, femei gravide și persoane cu patologii diferite.
Nu, doamnă doctor inginer chimist, nu aveți dreptul să lăsați să se înțeleagă că sunteți medic sau să tolerați cu bună știință și satisfacție să fiți confundată cu un medic! Aveți bunul simț și decența de a vă recunoaște și afirma public, clar și limpede profesia. Sunt o mulțime de nutriționiști ne-medici care își fac treaba cu seriozitate și demnitate, asumându-și calitatea profesională și informându-și transparent și cu bună-credință clienții ce pregătire au.
Cât despre pretențiile dvs. de a vă reabilita imaginea în presă, o să vă dezamăgesc: eu nu-mi fac reclamă nici măcar mie, personal. Îmi pare rău că postările mele au determinat scăderea încasărilor dvs., probabil pacienții, care au aflat că nu sunteți medic, au renunțat să vă mai asculte sfaturile. Pardon, trebuie să spun “clienți”, pacienți au doar cei care prestează activitate medicală, deci nu e cazul dvs. Însă dacă ați fi fost medic ați fi știut că relația dintre pacient și medic se bazează, mai presus de toate, pe încredere. Or, în cazul dumneavoastră, înșelarea încrederii oamenilor este cea care v-a condus la pierderea clienților și nu postarea mea de pe Facebook. Nu am stat la ușa clinicii dvs. ca să îi opresc pe oameni (sau televiziunile) să intre (cum vă plângeți judecătorilor), ei au luat singuri decizia să vă părăsească. Nu o să vă despăgubesc eu pentru asta, mai ales că în ultimii ani nu am mai făcut consultații individuale cu pacienții, ci am ales să transmit tot ce știu, să fac educație în nutriție.
Cu siguranță justiția va lămuri această situație, între timp fiecare dintre noi este liberă să-și desfășoare activitatea așa cum consideră mai bine, cum îi dictează conștiința. Iar dacă dvs, doamna doctor inginer chimist-nutriționist, vă simțiți amenințată de vorbele mele, nu pot să spun decât că-mi pare rău, dar asta îmi confirmă faptul că am atins un subiect sensibil.
Nu o să tac până când țara întreagă nu va ști cine sunteți cu adevărat. Consultanță în nutriție puteți face nestingherită, consultații NU!! Și nu e o chestiune de semantică, ci de onoare. Profesională. Sau profesionistă?!

P. S.
Iar dacă voi, dragi cititori, s-a întâmplat să fiți induși în eroare de doamna doctor inginer chimist nutriționist Lygia Alexandrescu, vă rog să-mi scrieți. Promit să nu mai las pe nimeni să pățească asta!

Foto: Mihaela Bilic (Contul personal de Facebook)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Doamna bilic eu când eram mic, raportez cu onoare că am fost indus in oroare de tovarășa academician doctor inginer elena Ceaușescu care ar fi vrut să hrănească poporul cu ceva compuși de sinteza. Cred totodată ca n ar fi fost o idee atât de rea, văzând acum după 30 de ani „valoarea” urmașilor celor care au trăit atunci. Ura și la gara. Pardon. In altă țară.

  2. România e țara impostorilor, nimic nou.

  3. Reclama mascata????

    • Bine punctat.
      Ma indoi tare de valoarea de intrebuintare a acestei doctore de televiziune.

      In general, nu cred ca e mare lucru sa fi doctor de sfaturi si sa nu stii, de fapt sa faci mai nimic, in medicina.

      Astazi, la nutritie, mai mult chiar decat la politica ori la fotbal, chiar se pricepe toata lumea. Nu vad ce prost ar merge la bilic sa primeasca sfaturi despre ce sa manance. Stim si noi ce trebuie sa mancam, numai ca fie nu gasim, fie nu reusim sa ne lasam de alimentatia „gustoasa” sau suntem prea lenesi sa facem miscare.
      Cat despre chimista, depinde ce fel de chimista este, pentru ca s-ar putea sa stie mai multe decat bilic

    • Fireste, nici la alexandreasca n-am ce sa caut, ca sa nu fiu inteles gresit. Iar daca mentin glicemia constant peste 150, mai degraba merg la bilic, daca ma mai primeste, dupa acest comentariu

  4. NSREI, Marius, Franklin…., vedeti, doamna doctor Bilic, sub ce alte nume se aseaza Lygia ca sa se-acopere cumva…? Acestia-s oamenii de-acum, de la sfarsit de epoca psd-ista, cei care ar vinde si fecale sub forma de medicamente, doar ca sa-si umfle pusculita de la banca…Haideti, fratilor insirati mai sus cu pseudo-denumiri pitoresti, sa ne asezam la comentarii cu numele noastre reale, usor de gasit la dialog, mai usor de tras la raspundere si…fiecare sa motiveze pentru ce scrie, nu doar….sa stea dupa gard si sa arunce cu piatra…in balta, asteptand sa i-o scoata altii de-acolo….!

    • Amice, bati campii cu gratie. Gratia unui elefant intr-un magazin de portelanuri. Apropos, de ce nu i-a publicat vreo 10 postari de pe fakebook ca sa fie reclama completa? Ca nu prea mai auzisem de Bibilic pin ultima vreme.

      PS. Ce legatura are pzd-ul cu prefectura?

  5. Este, mai degraba, un defect al limbii romane. Chimista chiar e doctor!!!

    In engleza exista distinctia clara intre PhD si physician/[medical] doctor . 💡

    Exact la fel cum se intampla cu si ! Sa fii professor e ceva (esti cadru universitar, cu ceva opera); ai un anumit statut, meritat. La noi, toti se intituleaza profesori (chiar si la gradinita!) … c-asa-i limba. Săracă si apartinand unei societati karaoke careia nu-i trebuie asemenea distinctii. 😈

    • Doamna chimist este „doctor” dar nu si „medic”!
      Asta e problema… si iata ca avem cuvinte in vocabular.
      E drept ca nu te adresezi medicului cu „dom’ medic” dar si atunci, stii la ce te referi.

    • „c-asa-i limba”
      Pai limba e ok.
      Educatoare la gradinita, invatatoare la clasele primare si mai departe Professor, referentiar, docent, doctor etc.
      Faptul ca unii ist aroga titluri (si chiar meserii ) false nu are legatura cu limba, ci cu vanitatea si caracterul individual.

    • @Lana: Nu-si aroga nimic. Un bun vorbitor al limbii romane, va folosi, in contexte uzuale, termenul „profesor” pentru oricare din situatii; nu foloseste mai nimeni distinctiile respective. Si asta ESTE o problema cu limba (care este caracterizata mai degraba de folosirea uzuala decat de distinctii obscure publicului larg!)

      PS: Stii ca si „wishful thinking” are o traducere adecvata in limba romana, dar pe care nu o foloseste nici dracu’?! 🙂

      Chiar, tu cum folosesti aceasta idee cand te exprimi in limba romana? :ideea:

  6. Erata: Exact la fel cum se intampla cu TEACHER si PROFESSOR.

  7. Iata ca NU stim, de fapt. 🙂

    Ca daca n-ar fi echivocul asta, n-ar mai fi existat articolul.
    q.e.d. 💡

    • Deci, doamna doctor/medic mentioneaza de nustiu cate ori in articol ca doamna doctor chimist – avand de altfel un CV demn de tot respectul ceea ce face sa fie situatia si mai uimitoare – isi aroga titlul de „medic” si este prezentata ca „medic; despre asta e vorba, nu ca unii confunda doctor cu medic. Trebuia sa faca si un desen?

      Stii bancul ala?
      „Domnu’ doctor, ce fel de doctor esti dumneata?
      Doctor in drept.
      Mda, trebuie sa caut pe altcineva, ca pe mine ma doare stangu’. ”
      (cred ca-l stie toata lumea, ca de vreo >50 de ani il stiu eu) 🙂

    • Chiar la vezi invers pe toate! 🙂

      Daca lumea n-ar face confuzia asta intre medic si doctor, chimista n-ar fi avut nicio sansa sa induca in eroare pe nimeni si discutia asta n-ar fi avut loc.

      Chimista ar fi incercat, fara nicio sansa de succes, sa induca cuiva ideea ca ar fi autorizata de catre Stat sa emita opinii in domeniul medicinii. Drept rezultat, ar fi ras toata lumea de ea, inclusiv medicul in cauza.
      Dar uite ca medicul nu rade, ci considera chiar ca e o problema (lucru considerat aberant in alte conditii).

      Folcloric, ar fi fost ca si cum cineva ar sustine ca Petre Roman e ruda cu autocamioanele Roman (ca sa ramanem in zona glumelor de secolul trecut 🙂 ).

      Clara schema?! 💡 🙂

    • Am inteles punctul tau de vedere: daca cineva este prezentat drept medic noi, astia finca suntem mai redusi vocabularistic intelegem doctor si e totuna daca-i doctor in chimie sau doctor in stâng.
      Poate sa ne faca o frectie.

  8. Macar e chimist aceasta Alexandrescu, cu ceva studii aprofundate.
    Poate nu stiti ca la nutritie si sanatate se pricepe orice MLM-ist vanzator de suplimente „nutritionale” si aparate de pitrocit apa.
    SI sigur stiti ca una ca madame Steer, de pilda, se pricepe si ea la medicina, nutritie si este experta in vaccinuri.
    Sau ca una Ligia Pop este de asemenea specialist in nutritie si vinde cu mult spor tot felul de suplimente „miraculoase”, probabi pentru a suplimenta dieta saracaciosa pe care o recomanda, inclusiv sugarilor.
    SI cati or mai fi.
    Dar cred ca asta e noua tendinta, noua piata urias de mare, formata de aparate, produse si alimente destinate noilor idealuri de trai „sanatos.”
    Secoul trecut a fost secolul dietelor si produselor pentru slabit. Tocmai a inceput secolul dietelor si produselor sanatoase.
    Sa ramanem echilibrati, zic!