G4Media.ro

Medicul Vasi Rădulescu: Cine știe să pună un stent? Prețuiți rezidenții, nu…

Medicul Vasi Rădulescu: Cine știe să pună un stent? Prețuiți rezidenții, nu vă mai băgați toți piloșii peste tot!

”Singurul medic șef pe cardiologie intervențională doarme. Nu răspunde la telefon. E timpul lui, știm, dar trebuie să salvăm un om. E Busu de la meteo, actorul! A făcut infarct după un spectacol. A fost resuscitat, e-n terapie intensivă, nu poate fi dus în capitală și are nevoie de cineva să intre cu o sârmuliță până-n inimă, să-i pună un arculeț acolo. Poate cineva s-o facă?”, scrie unul dintre cei mai îndrăgiți medici din România.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. O, Doamne …! Ce mare adevar a spus acest Vasi Radulescu !

  2. În toată țara nu contează competența și meritocrația ci PCR ( pile ,cunoștințe,relații -în special cele politice). Țoată țara este plină de pilangii și învârtiți. Treziți-vă români și susțineți partidele care promovează meritocrația, de exemplu USR. Acest partid pentru alegerile la parlamentul european din 2019, nu a făcut liste și tabele ca psd,alde,pnl etc. ci a organizat o întrecere internă, putându-se înscrie pentru alegeri orice membru de partid. Cei care vor candida la alegerile pe țară vor fi aleși de către toți membrii USR. Deci la acest partid contează competența și cunoștințele acumulate în viață. Înscrieți-vă în acest partid sau susține-ți acest partid la alegerile viitoare. Eu o să votez USR!

  3. Faptele: intr-un oras de provincie, un barbat in varsta de 56 ani sufera de un infarct care necesita stentare in urgenta, procedura se realizeaza in orasul respectiv, ca urmare a unei extra-ordinare activari a lantului medical de interventie, opinia publica, prin vocea unui doctor prezent in media, se scandalizeaza.
    Acuzatiile:
    – medicul sef al unitatii locale de chirurgie cardiovasculara nu poate fi contactat la telefon
    – unul din medicii echipei de salvare alcatuita in extremis, este rezident si refuzat pe post in spitalul local din cauza ca se prefera pilele
    Talcul povestii este asadar ca sistemul e obtuz pentru ca refuza angajarea unui rezident si medicii sefi sunt niste nesimtiti pentru ca nu raspund la telefon cand o vedeta face infarct; iar povestitorul se prezinta ca fiind un cunoscator din interior care striga adevaruri.
    Manipularea:
    – povestitorul, care se prezinta ca medic cardiolog, omite sa ne explice cum ar fi trebuit sa decurga lucrurile in mod teoretic normal, si, mai ales, cum decurg in mod practic lucrurile in zona: cum este tratat de infarct pacientul X din Craiova si imprejurimi intr-o zi normala; face centrul de la Craiova parte din programul national de stentare, are deci obligatia sa puna stenturi pentru toate infarcturile din zona sau nu? pacientul X primeste stent la Craiova sau la Bucuresti? si daca primeste stent la Craiova, se apeleaza in prealabil si sistematic medicul sef al centrului cardiovascular?
    – in text, opinia publica e indrumata sa creada ca medicul sef al centrului cardiovascular de la Craiova are obligatia sa fie disponibil la telefon non stop; ori, persoana disponibila non stop in orice spital din lume nu e medicul sef ci medicul de garda, si asta pe perioade bine definite; nu ne lamurim daca telefonul la care nu a raspuns medicul sef era un telefon de garda sau era un telefon rosu pentru urgente cu vedete; cu atat mai putin ne lamurim cum este organizat serviciul de permanenta sau garda in acest centru cardiovascular; si, in fond, cine l-a sunat pe acest medic sef – coordonarea 112? echipajul de urgenta? altcineva?
    – apropo de rezidenti: persecutia in scoala romaneasca de medicina se traduce, mai ales in specialitatile care presupun gesturi tehnice, prin refuzul de a permite accesul la interventii, refuzul explicatiei, ignorarea sau indepartarea rezidentului – intrus care va sfarsi perioada de studiu intr-o neagra lipsa de indemanare si practica a gestului; rezidentul din poveste stie sa puna un stent ai aceasta e suprema ilustrare a faptului ca nu a fost persecutat in timpul rezidentiatului sau…
    Talcul nespus al povestii este asadar ca accidentul nu se petrece acolo unde se aude zgomotul, ci in liniste la umbra tinichelelor care zornaie; intrebarea reala nu e cine stie sa puna un stent, dar cine are obligatia sa puna un stent? sistemul e obtuz nu pentru ca refuza un post, ci pentru ca refuza pacientilor asistenta medicala indiscriminatorie si adaptata bolii si celor mai bune practici acceptate; in momentul in care sistemul va pune in centrul preocuparilor sale pacientul si se va orienta pe necesitatile acestuia va sti sa dimensioneze posturile, competentele, materialele si chiar sa faca protocoale de management al infarctului la Craiova care sa nu necesite mobilizarea exceptionala a unei echipe improvizate si telefoane disperate date sefilor; indiferenta medicului sef nu e demonstrata de lipsa de raspuns la telefon unui apelant ramas pana astazi obscur ci de lipsa de organizare a serviciului sau de asa maniera incat sa functioneze corect chiar si in absenta sefului; si strigatele de indignare ale povestitorului sunt ecoul unei ipocrizii din alte vremuri, ma rog, dintotdeauna, ceea ce ma face sa cred ca generatia revolutiei morale isi asteapta inca nasterea….