Mediu de învățare „puțin toxic” și “chiar ne încurajau să plecăm” la facultate în străinătate, spune o fostă elevă olimpică de la Liceul Internațional de Informatică din București, acum studentă în România / ICHB: La noi la școală este o atmosferă foarte plăcută. Elevii noștri parcurg materia de la clasă într-un ritm foarte rapid
Dacă cineva m-ar întreba „ce-ai făcut într-a X-a la chimie”, eu nu pot să-ți zic ce se face la clasă pentru că noi nu știam asta. Ne luau separat cei care voiam să facem strict performanță. Eu cel puțin am avut 10 ore de chimie pe săptămână, spune Maria Dima, fostă elevă olimpică la chimie de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) din București, într-o emisiune de la Radio România Actualități (RRA) din 30 noiembrie. Actuală studentă, Dima a vorbit despre cum a fost să învețe ”într-un liceu în care competiția este în fiecare zi (…) e puțin toxic”. Conducerea liceului neagă existența unui mediu toxic într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro: „dacă ar exista, elevii nu ar sta aici și nu ar depune efort sa fie lideri în clasamentul internațional la materiile de științe” – detalii mai jos.
Întrebată în emisiunea radio cum a fost experiența ei de liceu și despre „secretul succesului” la acest liceu din Capitală, Maria Dima a spus că este vorba de „multă muncă”. „Noi aveam undeva la între 10 și 15 ore de respectiva materie la care noi voiam să excelăm pe săptămână și stăteam acolo și lucram. Adică acum dacă pe mine cineva m-ar întreba ce-ai făcut într-a X-a la chimie, eu nu pot să-ți zic ce se face la clasă pentru că noi nu știam asta. Ne luau separat cei care voiam să facem strict performanță și lucram. Eu cel puțin am avut 10 ore de chimie pe săptămână”, a povestit Dima, în prezent studentă în anul I la Facultatea de Chimie și la Medicină, în paralel.
Dima, originară din Focșani unde a făcut și gimnaziul, a început să studieze la ICHB din clasa a IX-a, după s-a remarcat la Olimpiada Națională de Chimie (ONC) în clasele a VII-a și a VIII-a, etapa națională, după cum a spus aceasta în emisiune.
„Au existat perioade grele, cum ar fi învățând într-un liceu în care competiția este în fiecare zi, te duci acolo și te întâlnești cu competitorii tăi, e puțin toxic, ca să zic așa. Adică eu cel puțin nu știu, nu m-am simțit întotdeauna în largul meu sau nu m-am simțit foarte bine acolo, însă cred că da, este cea mai bună variantă. Adică la Focșani nu cred că puteam să-mi ating potențialul ăsta sau nu cred că aveam posibilitatea să fac chimie la nivelul acesta”, a spus fosta elevă a liceului.
Reprezentanții liceului scriu într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro că „nu reclamă niciun elev de-al nostru că există un mediu toxic. Noi suntem convinși că nici pentru absolventa Dima Maria nu a fost un mediu toxic având în vedere că datorită pregătirii la nivel foarte înalt de aici a ajuns să obțină medalii și distincții și să fie acceptată la cele două facultăți din București fără examen de admitere, anume Facultatea de Medicină și Facultatea de Chimie.
Mai mult, a fost elevă bursieră, fără să plătească taxe școlare către ICHB. La noi la școală este o atmosferă foarte plăcută și cum am mai precizat, spiritul competitiv este de a-i motiva pe elevi, dar până la urmă sunt o echipă – Echipa ICHB – care devine lider absolut în clasamentul numărului de diplome și medalii”.
- În ultimii 23 de ani aproape jumătate din componența lotului României la Olimpiada Internațională de Matematică provine de la acest liceu privat, arată o analiză Edupedu.ro din iulie 2022.
Declarațiile studentei nu sunt primele din spațiul public despre faptul că elevii olimpici nu ar ști ce conține programa școlară obligatorie. În luna iulie, invitați la o emisiune la postul public de radio, elevii olimpici la matematică Andrei Moldovan și Radu Lecoiu, împreună cu profesorul lor Flavian Georgescu, de la același liceu, au vorbit despre pregătirea pentru performanță. Olimpicul Moldovan a declarat atunci că „noi nu facem materia de clasă, o facem doar pe cea de olimpiadă”.
Citește articolul complet pe Edupedu.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii