G4Media.ro

DOCUMENT Mediul de afaceri cere statului să pompeze 30 miliarde de euro…

sursa foto: Pexels

DOCUMENT Mediul de afaceri cere statului să pompeze 30 miliarde de euro în economie

Statul ar trebui să pompeze în economie în perioada următoare circa 30 miliarde de euro, dacă vrea să diminueze impactul crizei economice declanșate de epidemia cu COVID-19, spun la unison reprezentanții mai multor asociații patronale precum ANAT, UNTRR, HORA, Romanian Business Leaders sau Consiliul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. În plus, spun aceștia, întregul sistem economic din România riscă să se prăbușească sub presiunea cheltuielilor uriașe din sectorul bugetar dacă nu se iau măsuri similare cu cele din sectorul privat.

„Un calcul simplu ne arată că, dacă economia românească ar fi afectată cu 50% pe lună, în următoarele 3 luni, apoi în continuare cu 20% pe lună, pentru încă trei luni, impactul total în PIB-ul din acest an ar fi de peste 15%. (…) Aceste cifre sunt valabile într-un scenariu care, în prezent, nu mai pare scenariul de bază, ci un scenariu optimist – scenariul de bază devine, pe zi ce trece, unul în care economia globală ar intra într-o recesiune mai lungă, cu un nou vârf al crizei în toamnă, în loc să vedem în Q4 semnele revenirii economice”, scriu reprezentanții mediului de afaceri într-o scrisoare deschisă înaintată atât președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, cât și conducerilor partidelor politice din România.

Puteți citi aici integral apelul făcut de mediul de afaceri pentru salvarea economiei 

Potrivit acestora, Guvernul trebuie să gândească măsuri pentru injectarea în economie a unei sume echivalente cu 15% din PIB, adică undeva la 30 de miliarde de euro. Vorbim aici despre „injecții de cash și forme de garantare a creditării economiei, inclusiv pentru gospodăriile/persoanele afectate, precum și mărirea semnificativă a investițiilor publice – peste nivelul inițial bugetat pentru 2020 – investiții care pot ajuta la repornirea economiei și crearea de locuri de muncă, atât pe zona de infrastructură mare, unde România oricum este încă deficitară, cât și în direcția digitalizării sistemului public, a continuării debirocratizării și a dezvoltării de proiecte de e-guvernare”.

În ceea ce privește măsurile de sprijin deja adoptate de autorități, precum amânarea plății taxelor sau a ratelor pentru persoane fizice și juridice, reprezentanții mediului de afaceri spun că, deși acestea ajută temporar, nu vor preveni colapsul multor companii și nu reprezintă un suport efectiv din partea statului pentru românii de rând și firmele care s-au trezit sau se vor trezi cu veniturile decimate de șocul economic care va urma.

Iar România poate aloca sume importante pentru sprijinirea mediului de afaceri și a populației în contextul în care are un grad de îndatorare cu mult sub cel al altor state din Uniunea Europeană, iar recent autoritățile de la Bruxelles au dat dat liber la cheltuieli statelor membre pentru măsuri de sprijire a economiei.

„Suntem conștienți de faptul că ar putea exista și efecte colaterale în urma unei astfel de intervenții economice majore, consecințe din punct de vedere al monedei naționale, inflației etc., suntem conștienți că sumele împrumutate ar  putea costa mult și să fie lăsate moștenire nedorită următoarelor generații. Dar credem că dacă acest efort nu se va face, consecințele vor fi și mai grave, pe termen lung”, se arată în apelul făcut de 11 asociații patronale, care reunesc firme ce activează în mai multe domenii precum turism, industria ospitalității, transporturi, și numeroși antreprenori.

O intervenție substanțială a statului acum, spun aceștia ar putea ajuta economia să nu intre în recesiune. În caz contrar ne putem aștepta la câteva sute de mii de companii românești, în special cele mici și medii, care vor fi închise în mod voluntar sau vor intra în faliment, cu un impact uriaș la nivelul angajaților lor, societății, dar și la nivelul întregului ecosistem de business din România.

Mediul de afaceri atrage atenția și asupra faptului că deși sectorul privat a trimis în șomaj tehnic sau a concediat peste un milion de angajați, românii care lucrează la stat nu au fost în niciun fel afectați de criza COVID-19, din punct de vedere al veniturilor, până în acest moment. Statul a evitat să ia măsuri de reducere a cheltuielilor cu angajații. Asta în condițiile în care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, recunoaște că se confruntă cu o scădere drastică a veniturilor la bugetul de stat.

Potrivit datelor MInisterului Muncii, până pe 6 aprilie au fost trimiși în șomaj tehnic și și-au văzut veniturile reduse aproape 953.000 de români, iar peste 187.000 au fost concediați și au rămas practic fără niciun venit.

Mediul de afaceri se așteaptă ca numărul celor trimiși în șomaj tehnic sau disponibilizați să crească în perioada următoare până aproape de 2 milioane de persoane.

„Reducerea cheltuielilor aparatului de stat trebuie să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criză. (…) Considerăm că solidaritatea între sistemul public și mediul privat în această situație este absolut necesară, nu doar pentru că sub presiunea cheltuielilor uriașe din zona bugetară întregul sistem economic din România se va prăbuși în această criză, ci și pentru faptul că, după terminarea acestei crize, mediul privat va fi defavorizat pentru că românii vor vedea încă o dată că a fost mult mai bine și mai sigur să fie angajați în sistemul public din România și nu în economia reală, în mediul privat de business”, scriu în apelul lor reprezentanții mediului de afaceri.

Aceștia propun crearea unui grup de criză economică din care să facă parte reprezentanți ai Guvernului, ai partidelor politice, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sistemului bancar și care să analizeze posibilitatea unei injecții consistente de fonduri în economie.

FOTO: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. O sa votez PSD la alegerile parlamentare pt. ca vreau sa primeasca ei (nu PNLul, nu USRul, ci PSDul) rafala de gloante in piept: vreau sa concedieze PSDul bugetari, vreau ca PSDul sa mareasca taxe, vreau ca PSDul sa faca inflatie, vreau ca PSDul sa taie salarii, vreau ca PSDul sa fie nevoit sa faca privatizari pe pret mic. Avand in vedere ultimii ~10 ani mi se pare fair ca PSDul sa deconteze rezultatele acestei crize.

    • Da psd va creste taxe, aia e clar

    • Nu va tăia nimic de la buget, cum de altfel nici pnl nu o va face. Se vor împrumuta cat pot ,de unde pot pt a pastra salariile si pensiile,cum a facut si pana acum.. Nu ii intereseaza de investiții

  2. tot aud de taieri de salarii de la stat, dar nu zice nimeni de unde: de la politie si armata care e pe strazi , de la medicii din spitale, de la cercetatorii care stau in laboratoare, de la profesorii care fac tot ce pot sa nu se piarda un an din viata copiilor. deja am enumerate cam 80% din aparatul de stat. Si probabil am ratat pe unii care lucreaza sa diminueze efectul pandemiei. Statul nu are constructori, vanzatori de taraba sau ospatari sa-i dea repede afara. Deci de unde se doreste concedierea sau diminuarea salariilor? Demnitari? ok dar diminuarea la demnitari nu ajunge nici ptr un transport de ventilatoare.Ar fi un gest foarte bun de imagine

    • Neeee
      De la aparatul administrativ care taie frunze la caini pe mii de euro/luna in primul rand. Mai apoi, de la tot angajatul din politie si armata pensionat la 45 de ani si re-angajat la stat.

  3. Ideea concedierii de bugetari e la fel de realizabila ca cea cu 300 de parlamentari. Sectorul privat e pe cont propriu, ca de obicei.

  4. Masuri de Criza Urgente

    Reducerea cheltuielilor aparatului de stat trebuie să devină o prioritate pentru a trece cu bine prin criză.
    Solidaritatea între sistemul public și mediul privat în această situație este absolut necesară, nu doar pentru că sub presiunea cheltuielilor uriașe din zona bugetară întregul sistem economic din România.
    Solutia este reducerea cheltuielilor cu pensiile de stat care nu se bazeaza pe contributivitate.
    Romania cere la unison modificarea conditiilor de pensie-varsta crescuta de pensionare la aparatul bugetar-de stat- dar si anularea beneficiilor la pensionarea bugetarilor inainte de a implini varsta si stagiul complet de cotizare care obligatoriu trebuie implementat si la stat.
    Dincolo de orice interes,consider de bun simt urmatoarele masuri doar pentru 12 luni
    Impozitarea progresiva a pensiilor de depasesc 2500 de lei
    Anularea sporurilor,diurnelor,normei de hrana si pastrarea salariului integral
    Reducerea salariilor bugetarilor cu functii de executie
    Reducerea posturilor ineficiente din administratia locala si centrala
    Stoparea retrocedarilor Anrp si a platii de despagubiri pana in 2021
    Cresterea pensiilor minime,cea mai mica pensie din Romania sa fie 1500lei o prioritate.
    Plata indicelui de corectie conform CCR 702/2019 din 10.02.2020 a pensionarilor care au fost in pensii de invaliditate si ulterior au iesit la pensie la limita varsta cu plata indicelui de corectie.O urgenta .
    Cresterea progresiva cu 10% la pensiei de 1600-2000 lei
    Cresterea progrsiva cu 5% la pensia intre 2000-2600lei
    Cresterea progresiva cuu 1% la pensia intre 2600-3000lei
    Restul pensiilor peste 3001-6000lei plafonate
    Pensiile ce depasesc 60001 lei impozitate gradual
    Anularea cresterii de 40% a pensiilor pana in 2022 conform Legii prorogate.

    Referitor la salariu

    Salariu minim pe economie 1500 lei net
    Sustinerea mediului de afaceri cu plata a 1/2 din salariu daca realizeaza productie de alimente/sanitare/confectii.
    Sustinerea mediului de afaceri care face export cu impozit 2%
    Sustinerea mediului de afaceri daca angajeaza someri cu plata 1/2 salariu 2 ani
    Sustinerea mediului de afaceri cu credite de 0.1% dobanda
    Sustinerea mediului de afaceri cu rambursare Tva dupa 6 luni.
    Sustinerea mediului de afaceri cu certificat de excelenta bun platnici daca sunt la zi cu taxele
    Nu in ultimul rand AMNISTIE FISCALA persoane fizice si juridice cu debite anterior datei de 2018.

  5. Oare pensionarii cu pensia minima de 704 lei cum trăiesc??
    Toate s-au scumpit in super market.
    Azi eram in Auchan si o babuta săracă avea în coș 2 pâini și o sticlă de ulei .
    Cauta mălai si un kg era 4 lei.
    I am oferit la iesire câteva conserve,si o pungă de cartofi ,2 cutii de bulion cand am iesit in parcare.
    Cu un baston își sprijinea bătrânețea.Copii nu are,nu are nepoți.

    Are pensie de 704 lei și a muncit 35 ani la croitorie.
    Pensia minima pe economie care o are peste 1 milion de români.

    Oare pentru acești oameni amarati ce face Guvernul Orban????
    Voi puteti să trăiți cu 704 lei?
    Oare cum va mai rabdă pământul politicieni și pensionari speciali nesimțiți!!!

  6. SUPERB
    dar sunteti gata, baieti, sa mai si platiti pentru pachetul asta „Orban, gen” ? [ma refer la alalalt Orban, desigur]. sau dupa aia incepeti sa schelalaiti ca libertate, nene, impozite mici, stat minimalist, piata libera? injectie de cash inseamna nationalizare [urat cuvant, nu?] adica sttaul are parte din afacerile voastre – banci, whatever.

  7. …stati lejeri, al nostru Orban e vopsit…nu va ia nimeni afacerile. O sa faca exact ce sugereaza Deloitte – sprijiniti consumatorul, ca ala consuma chestii de import. nu producatorul. ca, explica marele strateg, asa e economia noastra [ma rog, a voastra – ar zice el] – bazata pe consum [de import]

  8. Si totusi…. 30 de mld de eur? Da’ ce e statul, sac fara fund? Mediul de afaceri ar face bine sa-si caute si alte surse de combatut criza decat mana intinsa.
    Cu 30 de mld de euro statul poate face 3-4 autostrazi la pretul supralicitat cu care contruieste el de obicei. Si am iesi mult mai castigati decat sa pompam banii astia in mediul privat… Serios acu, daca mie imi da faliment afacerea, eu ca si capitalist feroce ma duc cu mana intinsa la stat sa cer bani?!?

  9. Buna seara!Greg Lascăr și Bogdan!!!Pe langa faptul ca sunteti habarnisti, mai sunteți și infantili?Citiți vreodată ceva?Macar eticheta de pe sticle?Luați va rog celebrele ordonanțe 29,30,32,33 si 37/2020 si constatati singurei ce face statul pentru sistemul privat!!!Dacă pentru voi si altii ca voi,faptul ca guvernul pnl acorda AMÂNAREA(să nu cititi SCUTIREA!!!) plății utilităților publice în contextul în care furnizorii sunt de acord,AMANAREA plății taxelor pe constructii și pentru mașini până în iunie 2020 precum și o bonitate între 5-10% pentru plata impozitului pe profit,respectiv pe veniturile microintreprinderilor sunt considerate FACILITATI,și pentru aceste facilități aveti impresia ca se caciuleste sistemul privat,va înșelați amarnic!!!Sa aveti voi si cei care gandesc ca voi,parte de aceste FACILITATI!!!!Si,uitasem de cea mai surprinzatoare:posibilitatea de a accesa credite de investitii sau linii de credit cu 80-90% garantii de stat DAR,in conditii de indeplinire a unor criterii pe care,nici in conditii normale,multi privati nu pot sa le indeplineasca!!!Deci,sa aveti voi zile pentru binele pe care vi-l face pnl-ul si,cand sistemul privat romanesc,va beneficia de ceea ce credeti voi(nu de ceea ce sunt conditionati!!) sa fiti in apropiere pentru a primi si voi!!!!Va doresc sănătate și putere să indurati ,umilirea sistemului privat romanesc!!!