G4Media.ro

Mediul de afaceri, replică pentru Ciucă: Veniturile la buget au fost supraevaluate…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Mediul de afaceri, replică pentru Ciucă: Veniturile la buget au fost supraevaluate / Majoritatea marilor companii private își plătesc mereu taxele la timp

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a respins atacul premierului Nicolae Ciucă la adresa marilor companii, pe care acesta le-a acuzat că nu și-ar fi plătit taxele și impozitele, motiv pentru creșterea deficitului bugetar.

,,Confederația Patronală Concordia consideră că declarația premierului cu privire la cauzele deficitului bugetar generează controverse și interpretări nedorite. Din analizele noastre, marii contribuabili din mediul privat au o disciplină fiscală ireproșabilă an de an și nu avem informații care să ne facă să credem că în primul trimestru din 2023 lucrurile ar fi stat altfel. Pentru majoritatea marilor companii private din România care și-au plătit și își plătesc mereu taxele la timp această generalizare înseamnă o nemeritată stigmă. Dacă sunt cazuri punctuale ele trebuie transparentizate pentru a fi remediate. Cifrele din trecut arată că în general nu marile companii din mediul privat sunt cele care acumulează obligații fiscale restante. Dimpotrivă, bunul mers al finanțelor publice depinde de aceste companii și de faptul că achită mereu la timp taxele și impozitele”, a declarat Burnete.

El a arătat că neîndeplinirea țintei de încasări are drept cauză supraestimarea veniturilor bugetare în legea bugetului de stat.

”Este neclar dacă avem de a face cu o colectare slabă cauzată de întârzieri la plată sau o supraestimare a veniturilor. Să ne aducem aminte de avertizările Consiliului Fiscal dinaintea adoptării bugetului pe anul acesta. Încă din decembrie anul trecut Consiliul Fiscal considera probabilă încasarea în 2023 a unor venituri cu 11,3 mld de lei mai mici comparativ cu țintele asumate, reprezentând circa 0,73% din PIB, inclusiv din supraevaluarea unor venituri fiscale, dar nu numai. Iată că vedem această avertizare materializându-se. Pe lângă acestea România are în continuare o problemă nerezolvată cu evaziunea fiscală și cu economia neagră și asta reiese din toate analizele Comisiei Europene privind sumele de TVA necolectate din toată Europa unde România este în capul clasamentului”, a spus Burnete.

Șeful Concordia a mai spus că ”în măsura în care datele Guvernului arată că analiza noastră este incorectă suntem deschiși la dialog pentru a înțelege și corecta, dar și pentru a reconfirma disciplina fiscală a celor pe care îi reprezentăm”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. astia sunt „specialistii” PSDNLUDMR

  2. Guvern de măCiuci. Faci bugetul pr0st, autoritatile nu-s in stare sa colecteze si maCiucii dau vina pe altii.

  3. Să vină domnule să-i controleze pe acești impertinenți ce nu cresc plata taxelor pe măsură creșterii salariului bugetarilor!

  4. Analiza a contributiei totala la bugetul de stat (TVA, impozit pe profit, impozite si contributii pe salarii si accize), pentru perioada 2015-2020, top-ul arata cam asa:
    British American Tobacco
    OMV
    Rompetrol
    MOL
    Romgaz
    Hidroelectrica
    Dacia
    Dedeman
    RCS-RDS

    Nu par sa fie 8 din 10 firme de stat. Dar poate ca te refereai la marii datornici la bugetul de stat. Acolo s-ar putea sa ai dreptate.