G4Media.ro

MedLife: Valul 4 este mai aproape decât se estima, România având riscuri…

Sursa foto: MedLife

MedLife: Valul 4 este mai aproape decât se estima, România având riscuri mari din cauza ratei scăzute de vaccinare. În ritmul actual, vom atinge o imunizare de 70% din populație în circa 4 ani. Recompensa ar putea fi un instrument important pentru vaccinare

MedLife a prezentat, joi, concluziile finale ale studiului privind gradul de imunizare colectivă împotriva COVID-19 la nivel urban. Specialiștii grupului subliniază că valul 4 este mai aproape decât se estima, România având riscuri mari din cauza ratei scăzute de vaccinare, iar în ritmul actual, țara noastră va atinge o imunizare de 70% din populație în circa 4 ani. Recompensa ar putea fi un instrument important pentru vaccinare, se arată într-un comunicat al companiei în domeniul medical.

„Valul 4 este mai aproape decât se estima, România având riscuri mari din cauza ratei scăzute de vaccinare. Totuși, procentul cazurilor grave, respectiv al deceselor cauzate de tulpina Delta, ar putea fi mai mic dacă rata vaccinării va crește, inclusiv prin vaccinarea celor trecuți prin boală. Vaccinarea populației rămâne singura soluție pentru diminuarea impactului acestui nou val al pandemiei”, subliniază compania.

Studiul MedLife a avut ca obiectiv identificarea factorilor care au determinat scăderea numărului de cazuri noi din martie până în prezent și analizarea prespectivelor legate de evoluția pandemiei. Concluziile au la bază un cadru de eșantionare de peste 11.200 de subiecți, din care a fost selectat un eșantion reprezentativ de 943 de persoane din arii geografice cu particularități diferite în ceea ce privește rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și rata de vaccinare. Astfel, din eșantionul extras, 610 persoane sunt rezidente în București, Constanța, Cluj și Timișoara (zona 1), localități reprezentative pentru categoria orașelor mari, care se impun printr-o rată de vaccinare ridicată și 333 de persoane sunt rezidente în Giurgiu, Suceava și Piatra Neamț (zona 2), orașe reprezentative pentru mediul urban mic, unde rata de vaccinare este scăzută.

„Deși ponderea persoanelor care au trecut prin boală este mai mare decât cea estimată oficial, România nu este pregătită pentru un nou val al pandemiei.”

Concluziile studiului au arătat un grad de imunizare colectivă la nivel urban, în România, de peste 60%, pondere care poate explica scăderea dramatică de cazuri noi din ultimile luni. Analiza în comparație a celor două zone vizate indică faptul că imunizarea colectivă, dobândită fie în urma expunerii la infecția COVID-19, fie în urma vaccinării este 64% în mediul urban mare din România, respectiv de 59% în mediul urban mic. Deși cifrele par apropiate, există o diferență mare în ceea ce privește rata de vaccinare și numărul real al infectărilor între cele două zone.

Specialiștii MedLife au anunțat încă de săptămâna trecută faptul că numărul real al infectărilor în mediul urban este mult mai mare față de raportările oficiale. Astfel, jumătate din populația mediului urban mic și o treime din populația mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mult față de statisticile oficiale. Analiza confirmă că majoritatea a trecut prin boală fără să fi știut.

Totodată, studiul evidențiază faptul că nivelul de anticorpi neutralizanți rezultați din imunizarea naturală nu este la fel de mare precum în cazul celor care au trecut prin boală și s-au și vaccinat. Conform medicilor MedLife, din rândul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii orașelor mari și, respectiv, 2% din locuitorii orașelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanți (>=3950 AU/ mL). În schimb, cei care au trecut prin boală și s-au și vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanți în proporție de peste 80%.

Conform studiilor efectuate folosind tehnologia Abbott, în cazul unui titru de anticorpi neutralizanți >=3950 AU/ mL, probabilitatea infectării sau reinfectării cu virusul SARS-CoV-2 scade considerabil, acesta fiind un argument important în lupta cu un nou val pandemic.

„Este doar o chestiune de timp până când România va trece prin cel de al patrulea val al pandemiei, de această dată provocat de tulpina Delta, care se dovedește a fi mult mai contagioasă. Riscurile sunt foarte mari din cauza numărului foarte mic de persoane vaccinate, comparativ cu alte țări în care valul a demarat în fortă. Întrebarea nu este dacă vom avea un nou val, ci doar când. Așa cum am estimat încă din aprilie, când ne aflam în fruntea vaccinărilor la nivel european, avem sub 30% din locuitori vaccinați, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate față de media din Europa, în condițiile în care majoritatea țărilor europene sunt aproape de ținta de a vaccina 70% din populație. Iar dacă ne uităm în top, vedem că Islanda, Belgia, Olanda au peste 80% din locuitori imunizați prin vaccin”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Care ar putea fi impactul valului 4 într-o țară în care procentul celor trecuți prin infecția COVID-19 este mare și rata de vaccinare, la jumătate față de media europeană?

Există totuși o rază de speranță în România în privința minimizării numărului de cazuri medii și grave, având în vedere că trecerea prin boală și vaccinarea oferă mai multă protecție decât doar infecția cu virusul SARS-CoV-2. Conform studiului, 84% din populația orașelor mari și 79% din cea a orașelor mici, persoane care au trecut prin boală și s-au și vaccinat, au dobândit un titru de anticorpi neutralizanți, se arată în comunicat.

„Pare o urmă de speranță, dar pentru ca aceasta să devină realitate trebuie ca și toate persoanele care au trecut prin boală să se și vaccineze. Ultimele studii științifice au arătat că există o diferență între imunizarea dobândită în urma trecerii prin boală și cea datorată vaccinării. Aparent, imunizarea dezvoltată în urma vaccinării este mai puțin afectată de apariția noilor tulpini. Această constatare este importantă mai ales în contextul următorului val al epidemiei cauzat de tulpina Delta. Dată fiind situația privind nivelul de imunizare din țara noastră, reprezentată de o rata mică de vaccinare, respectiv o rată mare de îmbolnăviri, avem un risc mare în a ne confrunta din nou cu o incidență ridicată de infectări pe zi. Tocmai de aceea, pentru a depăși noul val, este foarte important ca toată populația să se vaccineze, indiferent dacă a trecut sau nu prin boală. De altfel, studiul nostru a arătat că persoanele care au trecut prin boală și s-au vaccinat dezvoltă în majoritatea cazurilor un titru mare de anticorpi neutralizanti, important în lupta cu noile tulpini”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale, MedLife.

Dacă datele referitoare la mediul urban mic s-ar extrapola și la mediul rural, există probabilitatea să se fi înregistrat un număr mult mai mare de infectări decât raportările oficiale, din cauza testării deficitare coroborată cu lipsa de încredere a populației în severitatea bolii, se mai arată în comunicat.

„Într-un scenariu în care mediul rural s-ar putea să se fi comportat asemănător cu orașele mici în ceea ce privește numărul mare al infectărilor, România ar putea deveni, pe parcursul valului 4, un experiment internațional: cum va afecta tulpina Delta populația unei țări în care rata îmbolnăvirilor COVID-19 este foarte mare și rata vaccinării, foarte scăzută. Există, de asemenea, posibilitatea ca virusul să se comporte diferit de la un județ la altul, de la un oraș la altul, îmbolnăvirile urmând să aibă traiectorii total diferite în funcție de numărul persoanelor trecute prin boală coroborat cu cel al celor vaccinate. Bucureștiul, de exemplu, un oraș cu imunitate colectivă de 68%, dintre care 44% din locuitori s-au vaccinat și 33% au trecut prin boală, diferă foarte mult de Giurgiu, unde aproape jumătate din populație a trecut prin boală și doar 13% s-a vaccinat. La fel, sunt diferite Cluj de Dej, Timișoara de Lugoj ș.a.m.d”, a completat Mihai Marcu.

Propuneri care ar putea contribui la schimbarea traiectoriei intenției de vaccinare

MedLife propune autorităților o serie de măsuri pentru creșterea ratei de vaccinare.

„În acest moment, este din ce în ce mai clar că Europa se închide încet în fața persoanelor nevaccinate și că destinațiile unde proporția vaccinărilor nu este de 50-60% vor fi foarte curând evitate. În România, nu numai că numărul persoanelor vaccinate este foarte mic, la nivelul țărilor din lumea a treia, dar mai grav este că tendința se păstrează și că diferențele se măresc de la o zi la alta. Practic, suntem țara cu cel mai mic procent de persoane care așteaptă doza a doua. Dacă tendința se păstrează, România va atinge o rată a imunizării de 70% în aproximativ 4 ani. De aceea, adițional campaniilor targetate de informare, România ar putea folosi recompensa ca un instrument important în creșterea ratei de vaccinare. Serviciile cu valoare adăugată, de la facilități fiscale la discounturi preferențiale în zona de entertainment & shopping, ar putea conduce la creșterea ratei de vaccinare în orașele mari, în timp ce în orașele mici, recompensa în servicii de bază, de la tichete de masă, la facilități de transport sau utilități ar putea avea mai mult câștig de cauză. Nu în ultimul rând, trebuie observată creșterea substanțială a ratei de vaccinare în țările care au impus restricții pesoanelor nevaccinate sau care nu au un test PCR recent”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Mai mai multe detalii cu privire la context, metodologie, eșantionare și rezultatele detaliate aici. 

Citește și

Majoritatea țărilor europene au vaccinat între 60 și 90% din populația adultă cel puțin cu prima doză. România rămâne la mare distanță, cu doar 30% din adulți vaccinați

Sursa foto: MedLife

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. „Elefantul cat Tara” : Daca n-aveam deja o imunizare de minim 70%, tinand cont de ce rata de propagare, ‘R'(2.5X Alpha), are noua mutatie, aveam cazuri ca in Italia.

    Care sa fie explicatia ca totusi nu se moare pe capete, in stil latin, c-o tulpina de 2.5x mai contagioasa si considerand ca igiena romanului a ramas constanta iar ‘rata de miserupism’ a crescut semnificativ ?

    Teoretic, imunitatea de grup se cam duce la toamna, deci ‘Winter is Coming’ …

    • SOLUTIA : Cautati vaccinul care se dizolva in Bere !! Rata de vaccinare 233%, toata Europa.

    • Nu uita ca inca nu s-au ridicat toate restrictiile. Inca sunt obligatorii mastile in spatii inchise, de exemplu. Daca s-ar ridica toate restrictiile, s-ar putea ca nivelul de imunitate actual sa nu fie suficient, chiar si vara.

    • La cum am vazut ca se respecta … Trebuia sa fim morti cu totii …

    • Nu, nu sunt 100% sigur, altfel n-as fi spus ”s-ar putea”. Oricum, în magazinele din zona mea se poartă măștile. Ce-i drept, unii mai sub nas, sau chiar sub bărbie, dar și în iarnă era la fel.

  2. „Recompensa ar putea fi un instrument important pentru vaccinare.”
    Doar daca toti cei vaccinati primesc recompensa.
    In caz contrar recompensam doar nesimtitii si iresponsabilii.

  3. Era să mă sperii, dar am văzut că informația vine de la Medlife și m-am liniștit !

    Medlife e ghidat de un singur gând : profit !
    Tot ce debitează este ca să manipuleze în direcția în care le iese lor vreun ban. Să mai facă niște teste Pcr, să mai dea niște paturi goale ministerului ca „rezervă” pentru bolnavi Covid, etc

    • tot ce anunta medlife este in nota : probabil sa fie foarte rau , posibil sa fie mult mai contagios…

      cand aparuse tulpina britanica se zicea ca nu scapa niciun membru al familiei neinfectat, acum ca a aparut delta aflam ca britanica infecta 2 din 5 si indiana nu iarta pe nimeni

  4. Din tainele naturii: deși virusul nu este sensibil la căldură ( vezi India, Indonezia, Brazilia ), iar tulpina delta este prezentă în România de vreo 2-3 luni, totuși „valul patru” așteaptă să treacă … sezonul estival și alegerile interne din partidele de guvernământ pentru a se prăvăli peste noi ! Vezi și: https://www.youtube.com/watch?v=Rhmnn8_dQZM .
    Singura modalitate de a mări acceptanța vaccinării în mod semnificativ este aceea prin care responsabilii guvernamentali să-și asume material, financiar și politic eventualele efecte adverse ale administrării vaccinului și publicarea listei de boli și istorice medicale pentru care nu este recomandată administrarea vaccinului. Nu cheltuieli inutile pe propagandă și marketing pentru vaccinuri, nu recompense materiale sau discriminări pozitive.

  5. Așa e românul cârcotaș. Dacă vorbește lumea medicală sare în sus că minte din interese economice. Cine vreți să vă avertizeze, o firmă de încălțăminte? Nu au cerut teste sau vaccinuri. Au studiat și au concluzionat. Să vedem la toamna cine a avut dreptate! Atunci se va spune că nu au avertizat suficient.

    • Lucrez în sistemul de sănătate, nu studiază nimic medical Medlife (ca dealtfel toată România, nu te poți baza pe un „studiu” românesc, chiar dacă cercetătorul ar fi ok, datele pe care se bazează sunt denaturate, vezi miile de morți ascunși, care se bagă acum la bucată), iar concluziile și le trag doar de la departamentul contabil.

  6. Asteptam cu interes valul 7.

  7. Vaccinarea ca vaccinarea dar nerespectarea masurilor de stopare a raspandirii a bolii a dezvoltat deja incubatia virala.

    • La ce „măsuri de stopare a răspândirii bolii” te gândești postacule ?
      Ți-e dor de carantină, ca orice bugetar care se respectă ? Era bine să stai acasă și să vină salariul pe card neschimbat și Glovo la ușă ?

  8. si cum explica cash-life de ce tarile din top vaccinati sint fruntasi in numarul de infectati?

    • O explicatie ar fi ca in tarile unde s-a vaccinat mai bine ca la noi numarul celor imunizati prin boala e apropiat de cel din statisticile oficiale,iar la noi chiar e posibil sa fie si de 10 ori mai mare in zonele urbane.Cand la noi se atingea recordul urias de 48 de mii de teste in Uk se faceau 1 milion de teste si pe deasupra mai faceau si anchete epidemiologice.In concluzie s-ar putea sa fim bine imunizati prin boala sau vaccin la 5 milioane de vaccinati,vreo 8-9 milioane de infectati si la o populatie reala de vreo 16-17 milioane de locuitori. Vedem la toamna…Important e ca ne incadram printre natiunile caritabile,toti bogatii tin vaccinurile sub cheie ,noi ajutam tarile care duc lipsa de vaccin. Asa se aude si de Romania prin Asia si Africa.

  9. Tot calculul este gresit. Acest 70% in patru ani prespune ca populatia doreste sa se vaccineze si nu au cum. Problema este ca nu doresc sa se vaccineze. La un calcul mediu de 10k persoane care doresc sa se vaccineze pe zi pana la sfarsitul anului o sa avem in jur de 6-7 milioane total persoane vaccinate la sfarsitul anului. Din ianuarie 2022 teoretic vaccinarea va incepe de la zero pentru ca a trecut un an de la vaccinare, prin urmare despre ce vorbim?