G4Media.ro

Mega-dosarul creditelor false cu prejudiciu de 15 milioane de euro din Sintești:…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Mega-dosarul creditelor false cu prejudiciu de 15 milioane de euro din Sintești: câteva pedepse cu executare, parțial ispășite, cele mai multe cu suspendare, fapte prescrise

Înalta Curte a pronunțat verdictul final în dosarul Sintești în care 59 de persoane din comuna ilfoveană au fost deferite Justiției în 2013 pentru împrumuturi de la bănci cu documente false, potrivit deciziei instanței.

Acuzațiile au vizat infracțiuni de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani. Prejudiciul se ridică la 15 milioane de euro.

O parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate.

Sumele de bani împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate”, arătau procurorii DIICOT în 2013.

Cel mai mult a primit liderul grupării, Daniel Ruse: 5 ani și 2 luni de detenție, însă instanța a constatat că a executat deja 3 ani de pedeapsă. Pentru infracțiunea de înșelăciune, judecătorii au constatat că fapta e prescrisă.

Pentru un alt lider, Mihai Stan, zis “Toma lui Mariţa” , instanța a încetat procesul penal pentru că fapta de grup infracțional organizat s-a prescris. Inculpatul a fost arestat preventiv mai bine de un an, din martie 2013 până în aprilie 2014.

Alți membri ai grupării au primit pedepse cu suspendare cu obligația dea a presta muncă în folosul comunității la Primăria comunei Vidra sau Sala de sport Creţeşti. În cazul a 3 inculpați, procesul penal a încetat întrucât au decedat în cei 7 ani de procese și anchete.

Instanța a dispus recuperarea de la inculpați a prejudiciului de 15 milioane de euro în dauna unor bănci precum BRD, Unicredit, Bancpost sau Porsche Leasing. Vezi decizia privind latura civilă aici.

Comuna ilfoveană Sintești este celebră pentru clanurile de interlopi care se ocupă de afaceri precum colectarea ilegală de fier vechi, arderea de deșeuri, înșelăciuni. Săptămâna trecută, o razie a Gărzii de Mediu la Sintești s-a soldat cu câteva amenzi pentru localnici care ardeau ilegal cabluri pentru a recupera cuprul. Fumul produs de incineratoarele ilegale poluează de ani buni Bucureștiul.

Foto: Palat din Sintești (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Statul roman e doar o vaca de muls pentru baieti destepti, nimic altceva, totul e o pacaleala, avem institutii degeaba, justitia e degeaba, politia e degeaba.

    • Karaoke – se numeste.

      Ca nu poti sa zici Republica Stat Esuat. Da’ Republica Karoake e la fix. Ar trebui organizat referendum acu’, pe 6, pentru schimbarea numelui tarii.

  2. Prescrierea faptelor trebuie scoasă din Justiție. Mai bine mai târziu decât niciodată ! Nu e valabil și pentru infracțiuni ?

  3. Polițiștii, procurorii si judecătorii sunt idioți utili pentru politicieni si oameni cu bani. Eu personal am depus plângere si toate documentele pentru ca am fost înșelat, era nevoie de 2 3 ore ale unui polițist, procuror pentru a confirma doar cele reclamate si 10 minute ale unui judecător pt a lua o decizie. Am primit la 10 ani de la reclamație un plic de la instanța ca fapta s a prescris. Multumesc pe aceasta cale tinerilor pensionari milițieni, precum și imbuibatilor procurori si judecători beneficiari de pensii speciale. Sa va stea în gât!

  4. Statul român a ajuns o caricatură. Până și niște analfabeți din Sintești sau Țăndărei au ajuns râdă de „justiția” românească. Furi milioane de euro și scapi pentru că pensiile speciale nu sunt în stare să finalizeze un dosar. Asta dacă nu au luat șpagă să lucreze prost ca în Dosarul Țăndărei. Observă cineva că în mai toate dosarele se lucrează prost și ineficient? Oare de ce? Oare este greșeală de fiecare dată sau este și o mică intenție pe undeva?

    Dacă nu sunt în stare să încheie un dosar în termenul legal să mărească de 10 ori termenele de prescripție. Așa ar fi logic și firesc. Dar nu, e mai bine să furi și să scapi nepedepsit și să nu se recupereze prejudiciul. Ce fel de stat este ăsta? – Un stat eșuat, o colonie. „Justiția” nu este în stare să rezolve dosarul, infractorii scapă, pentru că intervine prescripția.

    Dacă sunteți incompetenți, măriți termenele de prescripție! Nu pensiile speciale!

  5. IN romania HOTII, INFRACTORII SUNT PROTEJATI.

    dorneanu PRIMESTE DE LA CONTRIBUABILI DOUA SALARII, PATRU SPORURI SI TREI PENSII.
    PROBABIL A TRECUT DE 30000 DE EURO PE LUNA.

    romania ARE DEFICIT BUGETAR DE PESTE 90 MILIARDE. UNDE AU AJUNS BANII ?

  6. „recuperarea de la inculpați a prejudiciului de 15 milioane de euro ”

    Hahaha, prinde orbul, scoate-i ochii.