Mega-racheta Starship a lui Elon Musk, pregătită pentru al 7-lea zbor de testare
Compania americană SpaceX va efectua miercuri o nouă încercare de a recupera prima treaptă a mega-rachetei Starship, cea mai mare și mai puternică construită vreodată, o performanță tehnică pe care a mai reușit-o o singură dată, transmite agenția AFP, citată de site-ul boursorama.com.
În octombrie anul trecut, compania deținută de cel mai bogat om din lume, Elon Musk, a reușit să realizeze această manevră impresionantă.
Însă, o lună mai târziu, ea nu a reușit să repete isprava în fața președintelui ales Donald Trump, care a participat la test.
Cu o înălțime de 123 de metri, adică de mărimea unei clădiri de 40 de etaje, Starship urmează să decoleze în cel de-al șaptelea zbor de testare la ora locală 16.00 (22.00 GMT) de la una dintre bazele spațiale ale companiei din Texas.
O altă fereastră de lansare este programată pentru joi, la aceeași oră, potrivit autorității americane de reglementare în domeniul aviației.
După decolare, cele două trepte ale rachetei – boosterul, denumit Super Heavy, și nava Starship, care dă numele rachetei – trebuie să se separe, iar boosterul trebuie să înceapă coborârea înapoi spre rampa de lansare.
În loc să aterizeze pe verticală, așa cum fac alte rachete de lansare, aceasta trebuie să fie imobilizată de brațe mecanice instalate pe turnul de lansare. Această manevră este fără precedent în istoria dezvoltării spațiale.
Impactul asupra mediului
Acesta va fi cel de-al șaptelea zbor de testare al Starship, primul soldându-se cu explozii ale navei. Cu fiecare nou zbor, compania își modernizează racheta.
De la ultimul test, au fost făcute „îmbunătățiri majore”, în special la sistemul de propulsie și la scutul termic, a precizat SpaceX pe site-ul său. În timpul zborului de miercuri, se va încerca, de asemenea, o primă desfășurare a încărcăturii în spațiu.
Compania își dezvoltă rachetele cu o viteză amețitoare, bazându-se pe lansări multiple de prototipuri pentru a corecta rapid problemele întâlnite în situații de zbor reale.
Deși această mantră a avut succes, SpaceX dominând acum piața lansărilor orbitale, ea nu este lipsită de critici.
Asociațiile au depus o plângere împotriva autorităților americane, acuzându-le că au evaluat incorect impactul proiectului asupra mediului, în ciuda faptului că baza spațială din Texas este situată în apropierea unor zone protejate.
Cec în alb?
Racheta Starship este concepută pentru a fi complet reutilizabilă, ceea ce va reduce considerabil costurile și resursele necesare.
Cu toate acestea, această caracteristică înseamnă, de asemenea, că rata de lansare poate fi crescută, ceea ce provoacă o poluare fonică semnificativă.
La revenirea sa la putere, Donald Trump este așteptat să ridice o serie de reglementări de mediu, ceea ce îi îngrijorează pe locuitorii din apropierea bazei, care se tem că bogatul Elon Musk va primi un cec în alb.
Antreprenorul, care este și patronul Tesla și proprietarul rețelei sociale X, a cheltuit zeci de milioane de dolari în 2024 pentru a sprijini campania republicanului și a obținut în schimb un post de consilier, ignorând numeroasele sale conflicte de interese cu guvernul.
Dimpotrivă, el intenționează să profite de apropierea sa de viitorul președinte pentru a-și finaliza proiectul de „colonizare a planetei Marte” cu Starship. În timpul campaniei sale, Donald Trump a promis să meargă pe „Marte înainte de sfârșitul mandatului (său)”.
Înainte de a decola spre Planeta Roșie, această mega-rachetă ar trebui să permită inițial NASA să își trimită astronauții pe suprafața Lunii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.