G4Media.ro

Mehmet vs Vlad, în topul Netflix din România: Ce stă în picioare…

Mehmet vs Vlad, în topul Netflix din România: Ce stă în picioare și ce este discutabil din punct de vedere istoric în filmul realizat de un regizor turc

Sezonul II din seria Ascensiunea imperiilor: Otomanii îi prezintă pe Fatih Sultan Mehmet și pe Vlad Țepeș, o docudramă în șase episoade realizată de regizorul turc Emre Șahin. Filmul prezintă aspecte din viața lor, de la copilăria petrecută la curtea otomană la secvențe din evoluția lor ulterioară ca adulți. Pe de o parte, îl avem pe Mehmet al II-lea, care îndeplinește profeția profetului Mahomed în ceea ce privește cucerirea Constantinopolului, iar de cealaltă parte pe Vlad Țepeș, domnitorul valah, crescut și educat la curtea Sultanului.

Mehmet, tânărul de abia 19 ani care a cucerit Constantinopolul, instruit pentru a face față provocărilor politice și strategice pare dezorientat că Vlad, ”fratele lui” cu care a copilărit, se dovedește a fi nerecunoscător otomanilor, care au avut grijă de el.

Serialul începe cu o secvență din 1461: Mehmet este năucit de un vis care-i provoacă teamă cu privire la destinul său. În vis, domnitorul român îl ucide în luptă. Ca și în sezonul 1, Mara Brancovici este cea care-l îmbărbătează și-l sfătuiește în privința pașilor de urmat.

Filmul se bazează pe fapte istorice, dar este completat cu dialoguri improvizate. Din punct de vedere al turcilor, filmul pune accent pe umanitatea imperială, pe rolul Curții în dezvoltarea aptitudinilor lui Vlad Țepeș, cât și în pregătirea sa pentru a fi folositor Imperiului Otoman ca domn supus în Valahia.

Naivitatea turcilor este tipică în perioada Imperiului. Ei preferă să vadă partea pozitivă în dauna faptelor. Pe de altă parte, filmul are legătură cu ideologia neo-otomanistă a lui Erdoğan. Prin acest gen de filme, regimul Erdogan a reușit să le insufle turcilor mândria trecutului, cât și dorința de a reveni acolo unde Imperiul Otoman ajunsese.

Pare că decizia lui Vlad al II-lea din 1442 de a-și lăsa copiii prizonieri lui Murad al II-lea ar fi un fapt banal. Dar nu trebuie să uităm că moda otomanilor de a-și omorî copiii băieți, frații viitorului Sultan, a apărut la Constantinopol.

Filmul îl înfățișează pe Radu, fratele lui Vlad Țepes ca un personaj echilibrat, inteligent, manierat și supus. În antiteză, fratele său, Vlad, apare ca un personaj însetat de sânge și de metode de tortură inumane. Gândul lui Mehment al II-lea cum că” viața ar fi mai ușoară dacă tu ai fi în locul lui Vlad” îl prezintă pe Radu ca un experiment reușit a ceea ce otomanii ar fi așteptat și de la Vlad.

Pentru ca deciziile de atunci să fie cât mai bine înțelese este nevoie ca să tinem cont de mentalitatea vremurilor.  Vlad Țepeș nu mai plătește tribut după instalarea pe tron. Astfel de răzvrătiri erau dese în cadrul Imperiului. Aici se ridică o întrebare: cum de i-a tolerat Mehmet al doilea nesupunerea lui Vlad? Genialul lider Mehmet al II-lea venise cu o tehnică inovatoare chiar și pentru propria sa armată în ceea ce privește cucerirea Constantinopulului. Cum de i-a acceptat atât de ușor firea răzvrătită și l-a pus totuși pe tron, chiar dacă în film Vlad este prezentat ca ”fratele” lui Mehmet?

Clarificarea Sultanului în privința lui Vlad Țepeș și a intențiilor lui are loc după ce domnitorul valah îl oprește pe Hamza Bey venit ca sol, apropiat al lui Mehmet al II-lea. Acesta sfârșește tras în țeapă.
Mehmet cere în film o întâlnire la Giurgiu cu Vlad Țepeș pe care acesta din urmă o refuză.

O altă idee care pare discutabilă este aceea că după ce Vlad Țepeș îi masacrează solii lui Mehemt face o incursiune de 800 km în Bulgaria controlată de Imperiul Otoman, unde ucide femei, copiii, bărbați și incendiază satele.

O primă observație ar fi că Bulgaria nu are 800 km oricum am măsura distanța. Apoi, dacă Bulgaria era controlată de Imperiul Otoman, cum de a reușit un domnitor valah să atace și să ucidă tot ce-i iese in cale?

Sursa: Facebook/ Ionuț Cojocaru

Vlad Țepes este prezentat ca o persoană sigură în tot ceea ce face! Este greu de crezut că nu avea niciun dubiu în ceea ce privește confruntarea cu Imperiul Otoman. Era Imperiul în ascensiune, era forța de temut în ceea ce privea celelalte Imperii. De aceea, fraza din serial ”dacă vrei să cucerești Europa, trebuie să mă învingi! Amândoi știm că va fi sfârșitul tău” nu pare autentică. În film, vedem apoi o scenă cu un Vlad Țepeș colecționar de nasuri și urechi, chiar și în detaliu: 23 844! Greu de crezut…

Episodul al doilea începe cu plecarea lui Mehmet al II-lea către Valahia la 26 aprilie 1462 după ce în prealabil, în ianuarie, Vlad Țepeș deghizat în uniforme otomane cucerește fortăreața de la Giurgiu.  În timp ce Mehmet este preocupat de soarta Imperiului, Vlad este un prinț care masacrează oameni, chiar și la întâmplare.

La data de 4 iunie 1462 începe invazia asupra Valahiei, trecerea Dunării (care în film numai Dunăre nu este) și lupta într-un raport de 3 la 1 dintre combatanți. Cum se face că, dacă tot a avut spioni la Curtea de la Istanbul, Vlad nu a aflat de noua generație de tunuri a Sultanului? Or, în film, Vlad Țepeș este luat prin suprindere.

Dacă era așa de temut Vlad Țepeș, cum este prezentat în film, Mehmet al II-lea putea trimite armata fără a participa activ la lupte. Nu cumva prezența lui Mehmet în fruntea oștirii turcești arată că nu-i acorda în realitate prea mare importanță?

O altă idee care pare din zilele noastre, dar este transpusă în Evul Mediu este faptul atribuit lui Vlad Țepeș că ar fi coordonat un atac biologic în timpul luptei: Vlad Țepeș a deschis închisorile unde erau ciumați, leproși și i-a aruncat în luptă. Să ne imaginăm că în acea perioadă, în Țara Românească erau închisori, că cei care încălcau ”legile” erau judecați și arestați? Că leproșii erau tolerați în închisori?

În ceea ce privește discuțiile din film, unele ridică semne de întrebare. Spre exemplu, Vlad i se adresează lui Mehmet: Voi face ce este mai bine pentru Valahia. Dacă vom ajunge inamici, voi face tot ce pot pentru a te distruge!  Or, în aceste condiții ne putem întreba: De ce l-a mai pus pe tronul Valahiei?

Alte scene aparent contradictorii prezentate în film îi înfățișează, pe de-o aprte, pe Mehmet și Vlad cum se jucau împreună, ca frații, dar vedem în același timp o scenă în care Mehmet se așează pe tron și așteaptă ca Vlad să-i pupe mâna, în semn de supunere. Mai mult, îl ajută să se instaleze pe tronul Valahiei în 1456, după ce acesta a refuzat să lupte de parta sa în lupta pentru cucerirea Constantinopolului. Câtă mărinimie!

Loialitatea soției lui Vlad Țepeș este remarcabilă, ea preferă să se arunce în Argeș decât să fie în compania fratelui său, Radu.

Revenind la bătălia finală dintre Mehmet al II-lea și Vlad Țepeș, aceasta atacă cu 10 000 de oșteni foarte bine pregătiți. Unul dintre istoricii români care apare în partea de documentar a filmului, Andrei Pogăciaș, a ratat șansa de a nu-și critica colegii istorici, fie ei și bătrâni și naționaliști cum i-a etichetat, care susțin că ideea potrivit căreia voievozii români aduceau țărani să lupte este o prostie.

Oastea mică a voievozilor era o certitudine, iar în cazuri speciale se apela și la oastea cea mare, formată din toți cei apți să lupte, inclusiv țăranii. Sau ne imaginăm tăranii la munca câmpului în timp ce pe lângă ei trecea oastea otomană?

Voievozii români creau probleme Sultanului când acesta își avea armatele pe câmpurile de luptă departe de Consntantinopol, pentru a evita un conflict iminent.

Referitor la comparația dintre Vlad Țepeș și Mehmed Pașa Socolovici sau Sokollu Mehmed Pașa ar fi fost de amintit că unul a ajuns un iscusit comandant militar, așa cum și-au dorit otomanii, iar celălalt un răzvrătit care a complotat împotriva lor.

Strategia prezentată în film în privința atacului final este atribuită lui Vlad Țepeș, care are ideea schimbării uniformelor. Se induce ideea că uniformele erau la îndemâna valahilor, iar în luptă este prezentată uluirea soldaților otomani care se văd atacați de ”ai lor”. În luptă doar turcii erau uluiți? Românii cum se recunoșteau printre turci?

Filmul ne demonstrează cât de grea a fost cucerirea Târgoviștei, poate mai grea decât cucerirea Constantinopolului. Pădurea cadavrelor (aproximativ 8 km2), 24 000 de oameni trași în țeapă.
După ce-l înscăunează pe Radu pe tronul de la Târgoviște, Mehmet al II-lea se întoarce neliniștit la Constantinopol, deoarece nu-l prinsese pe Vlad. În 1477 capul lui Vlad ajunge într-o țeapă la zidul palatului Topkapi spre liniștea Sultanului.

Un rol-cheie în viața Sultanului Mehmet al II-lea îl are Mara Brancovici care este infățișată ca un pilon de stabilitate în deciziile sale.

O eroare este folosirea numelui Istanbul. Constantinopol, nu Istanbul. Istanbul se va numi din perioada lui Mustafa Kemal.

Imperiul Otoman este continuarea Imperiului Bizantin după criterii islamice. Sultanul era și Calif. Sultanii s-au folosit de religie pentru a-și confirma strategiile politice. În fond, declinul și dispariția Imperiului a fost reprezentat de această tendință de a cuceri Europa. În loc să-și consolideze ceea ce au cucerit, și-au pierdut măsura și, cu cât înaintau, cu atât au devenit mai vulnerabili.

La o primă vedere, Fatih Sultan Mehmet a cucerit două imperii, 14 țări și 200 de orașe. Luase Imperiul Otoman la 690 000 km2. Imperiul la moartea sa avea 2.214.000 km2, ceea ce înseamnă cât trei Turcii de azi.

Câteva dintre victoriile lui Mehmet al II-lea: Constantinopol 1453, Amsra 1459, Sinop 1460, Trabzon 1461, Konya, Karaman 1466 și zona Anadolu de Est 1473. În Balcani, Belgrad 1459, Peloponez 1460, Țara Românească 1462, Bosnia 1463, Moldova 1476 și Albania 1478.

Tot în timpul său, Imperiul Otoman a încorporat insulele din Marea Egee și peninsula Crimeea.

Pentru turci, Fatih Sultan Mehmet este un simbol. Un cuceritor. Omul care a îndeplinit spusele Profetului, cel care i-a adus pe turci la Strâmtori. Cel care le-a arătat că se poate. Sultanul care le-a dat speranță. Pentru turcii de azi, filmul arată cât de grea era orice cucerire, dar și cât de importantă.

Pentru noi, Vlad Țepeș este domnitorul valah care a încercat. Ca mai tot timpul în Evul Mediu, domnitorii românii chiar dacă și-au dorit, nu au reușit să țină piept unui Imperiu tricontinental. Țara Românească, Moldova și Transilvania erau entități diferite, iar populația acestora nu putea să țină piept unui imperiu în care armata sa era pregătită și experimentată.

Vlad Țepeș care a crescut la curtea otomană, care știa ce reprezintă Imperiul Otoman, cum credea că-l poate învinge? Avea vreo șansă Vlad Țepeș?

Notă: Ionuț Cojocaru este doctor în istorie, specializat în istoria relațiilor româno – turce și spațiul balcanic. A publicat studii și volume despre istoria contemporana a Turciei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. O mizerie de propagandă și nimic mai mult. Periculos regimul turcesc iar Netflix ii ajută

    • O mizerie esti tu, care nu stii sa apreciezi un film istoric bine facut, spre deosebire de excrementele de la Hollywood.

    • Trebuie sa ai o viata mizerabila daca numesti o alta persoana mizerie. O persoana pe care nici nu o cunosti. Atunci cand iti bati joci de propria viata e usor sa iti bati joc si de altii. Trezeste-te, Iliuta, inceteaza sa mai faci rau, viata e scurta si are sens cand faci bine.

  2. Mă tem că şi domnul doctor Cojocaru face unele greşeli în articol!
    I. ,,Filmul nu pomenește nimic despre rolul de Calif al lui Mehmet.” Păi Mehmet Fatih NU a fost Calif al Islamului, în ciuda cuceririi Constantinopolului din 1453 şi a faptului că purta numele Profetului!
    Primul sultan otoman care a fost Calif a fost Selim I Yavuz, nepotul lui Mehmet Fatih şi tatăl sultanului Suleyman Magnificul! De ce ? Pentru că a obţinut controlul asupra oraşelor sfinte ale Islamului, pe care le-a şi cucerit (Mecca, Medina şi Ierusalimul), învingându-i şi scoţându-i din istorie pe mameluci (la 1517, ultimul sultan mameluc de la Cairo este spânzurat de Selim I).

    II. Deşi Mehmet Fatih (Cuceritorul) este un sultan legendar, iconic, la moartea sa Imperiul Otoman nu avea cum să aibă 2.214.000 km pătraţi! Abia după ce sultanul Selym Yavuz, mai sus menţionat, i-a învins pe mameluci şi pe persani şi a cucerit vaste teritorii precum: Egiptul, Syria, Palestina, Libanul, mare parte din Peninsula Arabiei (inclusiv Yemenul), părţi din Imperiul Safevid etc., Imperiul Otoman a depăşit două milioane de kilometri pătraţi! Practic a încorporat un alt imperiu şi o parte din teritoriile persane!
    În perioada lui Mahomet Fatih, otomanii încă nu cuceriseră Rodosul (cucerit de Suleyman), Ciprul, teritoriile menţionate mai sus (cucerite de Selim I), Buda etc.

    III. Mehmet Fatih nu a încorporat Crimeea! Crimeea accepta suzeranitatea otomanilor dar avea o largă autonomie! Legendarul Mengli Ghirai, mare han al Crimeii, a fost socrul sultanului Selim Yavuz, mama sultanului Suleyman Magnificul era fiica lui, tătăroaică din Crimeea! La fel şi în ceea ce priveşte Insulele Egeei, nu toate au fost cucerite din perioada lui Mehmet Fatih.

    Un fapt istoric de netăgăduit este acela că la 1462, un voievod precum Vlad putea crea probleme sultanului Mehmet Fatih şi i-a creat cu vîrf şi îndesat! Cu toate acestea, chiar şi Vlad Ţepeş a ajuns la concluzia că mai bine cade la pace cu otomanii şi de aia l-a închis Matia Corvin (nu cum prezenta istoriografia naţionalistă, că vezi Doamne, s-ar fi falsificat o scrisoare a lui Ţepeş, ca să fie înlăturat).
    Marele Ştefan a căzut şi el la pace cu otomanii iar fiul lui Mehmet Fatih, Bayazid al II-lea i-a trimis şi vreo două mii de achingii în Pocuţia, împotriva ,,fraţilor creştini leşi”, aspect trecut sub tăcere de mulţi istorici mai naţionalişti.

    • Eheheeeeee, mărite sultan, ce cafteală de pomină ți-a tras Dracul ăsta negricios. De pe malul nostru de Dunăre, lucrurile se văd așa: o mână de oameni și un prinț fără parale a rupt dosul unei armate imense super echipată.

      PS: Culoarea valahilor vine de la Roma, nu de la poveștile voastre.

    • Valahia Neagră?

    • Vrei să spui că Vlad a fost închis la cerere de Matei Corvin?!? E de râs, omule. Matei Corvin, și a închis propriul var ca să facă pe plac sașilor din Transilvania… în acel moment era prea orbit de ambițiile lui de împărat dacă s ar fi putut nu doar un simplu rege în Europa… s a trezit prea târziu să l elibereze pe Vlad!…

  3. 23 844 de nasuri și urechi și 8km2 de țepe…
    După Game of Thrones, dacă vii cu 10 urechi și 4 țepe, nu te mai ia lumea în serios.

    • pe vremea lui Vlad țepele se măsurau in km2
      Azi mafioții noștrii le masoară in milioane de euro.

  4. Domnule doctor, ce vrei să spui aici: „Revenind la bătălia finală dintre Mehmet al II-lea și Vlad Țepeș, aceasta atacă cu 10 000 de oșteni foarte bine pregătiți”?
    „Aceasta” e bătălia. Cum atacă ea?
    Dacă ai vrut să zici „acesta”, despre cine vorbești, despre Mehmet sau despre Vlad?

    • „Aceasta” se referă la calitatea pregatirii domnului doctor in istorie.
      Are șanse să devină ministrul istoriei in guvernul dr. Ciuca.

  5. o aiureala turceasca Ca in toate filmele lor istorice isi ridica in slavi eroii si isi etaleaza istoria din puctul lor de vedere Defapt ca si noi care fabricam eroi inexistenti

    • De fapt da-ti doua palme si trezeste-te, istoria noastra e zero barat comparativ cu cea a Imperiului Otoman.

    • @ilie da, istoria ta e un ca.cat, adica istoria Rusiei, propagandist rusnac obosit.

    • Sunt perfect de acord.

      In film Vlad Țepeș este prezentat ca fiind însetat după putere și cucerire, posedat de ambiție. Sultanul, in schimb, este prezentat ca un aducător de pace/stabilitate.

      In realitate Vlad Țepeș lupta pentru independența propriului stat iar turcii, ca întotdeauna, urmăreau sa cucerească și sa subjuge.

      Mi s-au părut teribil de jenanți și “istoricii” romani.

  6. Câteva gânduri despre serialul cu Vlad Țepeș de pe Netflix

    https://historice.ro/cateva-ganduri-despre-serialul-netflix-cu-vlad-tepes/

  7. Recomand cartea ” Constantinopol -ultimul mare asediu- 1453″ de Roger Crowley (editura ALl) – ca o prima documentare.

  8. Raidul de 800 km la sud de Dunăre și cele 23 de mii de capete tăiate sunt luate din scrisoarea din februarie 1462 a lui Țepeș către matei Corvin. Dacă domnul profesor cojocaru contesta documentul respectiv sa vina cu argumente. Altfel tot esafodajul dansului se prăbușește.

    • Daca a scris Vlad in 1462 de 23000 de capete tăiate il cred dar dacă a scris că a facut 800Km jaf in Bulgaria nu.
      Kilometrul a fost inventat in 1793.

  9. Un indiciu despre autorul articolului e afirmația despre închisorile de pe timpul lui Țepeș. E clar că este un semidoct care analizează alți semidocți turci care au făcut o porcărie de serial propagandistic. Nimic mai mult!

  10. Eu vreau sa semnalez altceva cu aceasta serie de la Netflix: Mehmet al II-lea a invadat Valahia asa cum Putin a invadsr Ucraina! Si zau, aceasta serie cel putin, pentru publicul din Turcia, nu face decat sa cautioneze ce face Putin in zilele noastre.

    • Dacii, Mihai Viteazul, Columna, Tudor, Burebista, Stefan cel Mare, Pe aici nu se trece, Drumul oaselor etc. filme proaste si propaganda fantasy. Oricum, de numele lui Tepes se leaga o groaza de tampenii si crime, era sarit de pe fix de-a binelea. Dar avem nevoie si noi „eroi”, chiar si inchipuiti: fara ei n-ar exista nici manuale de istorie.
      Oricum, dpdv istoric, orice ocupatie straina in fapt a insemnat un pas in fata pentru moldo-vlahii intarziati istoric, asa ca mai usor cu critica filmelor straine.

    • @Catedrala:
      „Oricum, dpdv istoric, orice ocupatie straina in fapt a insemnat un pas in fata pentru moldo-vlahii intarziati istoric”
      Dap. Mai ales alea ruso-bolsevice ne-au propulsat, mama-mama…
      Sau nu asta voiati sa spuneti?!?

  11. Ce atâta smiorcaiala? Ca vezi domne, în film a dat o replica pe care în realitate nu avem de unde sa știm ca ar fi spus-o. D-aia e film, ca pe lângă ideea principala sa adaugi scene. Iar ideea principala este ca Imperiul Otoman a cucerit și a supus Țara Românească. Punct. Fără tagada. De fapt, nici nu contau pentru turci răzvrătirea vlahilor sau moldovenilor fiindcă știau ca oricum ii vor învinge. Iar Ștefan cel Mare plătea tribut otomanilor, bătăliile pe care le-a dus el nu trebuie umflate pt ca nu au fost chiar asa în realitate. Dacă era chiar asa bătăios, de ce mai plătea tribut turcilor și cum de mai accepta suzeranitatea Porții? Imperiul otoman a fost un imperiu mare care nu s-a împiedicat de Valahia ori Moldova.

    • ,,D-aia e film” numai că brosti o iau de bună, în rest, nu mai rage ca un buhai, despre eroii noștri mici.

  12. Felicitări g4media.ro ca prezentati și o alta opinie.
    De ce dați vina pe turci?
    Filmul aparține lui Soros. Pogacias e un mic Boia, fără școală dar bun la propaganda.
    E suficient sa vedeți care videouri sau recenzii făcute de Pogacias asta și veți înțelege despre ce e vorba.

    • Da ba, Soros are interesul sa-l denigreze pe Vlad Tepes! O sa urmeze o serie cu Andri Popa magnat pe feude si Terente impotent pe leacuri cu telina.

  13. „Dacă era așa de temut Vlad Țepeș, cum este prezentat în film, Mehmet al II-lea putea trimite armata fără a participa activ la lupte. Nu cumva prezența lui Mehmet în fruntea oștirii turcești arată că nu-i acorda în realitate prea mare importanță?”

    Din contra. Prezenta Sultanului-Calif in fruntea armatei insemna ca s-a declarat Jihadul Islamic si se intampla numai cand campania era de maxima importanta strategica.
    Doar nu se obosea sultanul sa se duca dupa orice agarici, tâlhar la drumul mare.

    Si nu este numai cazul sultanului, orice imparat din istorie, indiferent de perioada sau imperiu asa gandea. Sa vedem in istorie de cate ori au plecat imparatii bizantini personal in campanie impotriva persilor, sau turcilor selgiucizi, sau bulgarilor, sau normanzilor?
    Asa gandeste si astazi orice sportiv de performanta, se duc sa se dueleze cu pestii cei mari, nu cu pestisorii.

    Supunerea voievodatelor romane nu avea vreo valoare economica sau strategica in sine. Scopul sultanilor era sa ajunga la Roma, via Belgrad-Buda-Viena.
    Dar voievodatele erau pe flancul de est si nu puteai sa pleci in campanie prin vest lasandu-ti flancul descoperit. De-aia aveau nevoie aici de pace, de voievozi supusi. Daca le voiau cu orice pret, le transforma in pasalacuri cum a facut cu toate statele balcanice, inclusiv cu ungaria. N-avea moldova sau valahia cu ce sa reziste.

    „Vlad Țepeș care a crescut la curtea otomană, care știa ce reprezintă Imperiul Otoman, cum credea că-l poate învinge? Avea vreo șansă Vlad Țepeș?”

    Evident ca nu era dement sa plece singur la lupta. A crescut la curtea otomana, si a primit o educatie bunicica pentru vremea aia. Sigur intelegea politica si echilibrele de putere.
    A crezut in sprijinul ungurilor si al papalitatii.
    Erau la numai 8 ani de la caderea Constantinopolului. Nu era absurd sa crezi ca lumea crestina si-a bagat mintile in cap, a inteles pericolul iminent al imperiului islamic si o sa isi ia revansa.
    Din pacate s-a inselat. Lumii crestine i-au mai trebuit 200 de ani sa se trezeasca la realitate, la portile Vienei.

    Una peste alta, ca pasionat de istorie medievala, cred ca este un documentar echilibrat.
    Sigur ca are unele licente artistice. Unele dialoguri nu sunt verosimile, unele scene nu sunt verosimile, dar una peste alta este echilibrat.

    Insusi faptul ca au folosit 5 consultanti istorici: 1 turc, un britanic, 2 romani si o italianca arata ca s-au straduit sa prezinte faptele echilibrat.

    Iar imaginea lui Vlad, a Targoviste si a Valahiei mi se pare ca iese foarte bine din documentarul asta.

  14. I-am batut pe turci in sec. 15-16-17-18 de ne-am luat independenta in 1877.
    I-am blocat de-au ajuns la Timisoara, Budapesta, pina la portile Vienei.
    Nuff said.

  15. „Dacă era așa de temut Vlad Țepeș, cum este prezentat în film, Mehmet al II-lea putea trimite armata fără a participa activ la lupte. Nu cumva prezența lui Mehmet în fruntea oștirii turcești arată că nu-i acorda în realitate prea mare importanță?” ce drac de logica e asta, d-nul istoric?

  16. România are nevoie acum de un Vlad Țepeș mai mult decît atunci.

  17. Cât mai costă un doctorat în istorie, dl Cojocaru?

  18. În sfârșit 90% dintre comentarii sunt la subiect si îl dezvolta !

  19. Propaganda Sultanului de acum, eRdohan

  20. din punctul meu de vedere articolul e probabil scris fie la oboseala fie la alt tip de „oboseala”. Destul de lipsit de logica din multe puncte de vedere. De ex: „Pare că decizia lui Vlad al II-lea din 1442 de a-și lăsa copiii prizonieri lui Murad al II-lea ar fi un fapt banal. Dar nu trebuie să uităm că moda otomanilor de a-și omorî copiii băieți, frații viitorului Sultan, a apărut la Constantinopol.”

    ce a vrut sa zica autorul?! eu jur ca nu inteleg . nu e singurul paragraf lispsit de orice logica

  21. “Noaptea de Pomina” s a desfasurat pe raza Satului Ungureni, Comuna Corbii Mari, Judetul Dambovita. Locul unde au campat otomanii se numeste “Boanga”. Este pe malul raului Arges. Un loc unde raul este de mica adancime. “Boanga” era un loc cu numerosi arbori seculari, presarat de poiene. La 30 km de Targoviste.

  22. Ciudat articol… Am si eu cateva observatii…
    1) Incursiunea din Bulgaria e detaliata chiar de Tepes, cand ii scrie lui Mathias Corvinus… Cele 23884 de morti sunt pomenite tot acolo…
    De ce vi se pare asa de greu de crezut ? Mihai Viteazu nu a purtat campanii victorioase la sud de Dunare in 1594-1596, cand Imperiul Otoman era cam la apogeu ?… Daca ne uitam si mai in urma, Decebal nu a trecut si el Dunarea ? Nu inteleg, de ce nu ar fi putut si Vlad Tepes face la fel ? Iar cei ”800 km prin Bulgaria” nu cred ca trebuie considerati in line dreapta, cum pare ca ati inteles dvs., ci traseul sau prin Bulgaria, in urmarirea turcilor, posibil sa fi avut 800 de km….Mai greu cu kilometrajul exact pe vremea aceea…
    2)Mai spuneti ”Nu cumva prezența lui Mehmet în fruntea oștirii turcești arată că nu-i acorda în realitate prea mare importanță ?”… Pai daca nu ii pasa, chiar s-ar fi obosit sa se deplaseze pana la Targoviste ? Oare nu luptau ienicerii mai cu spor daca era sultanul cu ei ? Dupa logica dvs, Mehmet cand a asediat personal Belgradul in 1456, se astepta la o victorie usoara… Asta desi se stie ca Belgradul era o fortareata extrem de puternica…Iar la asediul Constantinopolelui de ce a participat ? Se astepta cumva la o victorie usoara ?…
    3) O afirmatie destul de dubioasa este si aceasta ”O eroare este folosirea numelui Istanbul. Constantinopol, nu Istanbul. Istanbul se va numi din perioada lui Mustafa Kemal.” Numele de Istanbul era folosit cu siguranta de sute de ani… Probabil in paralel cu Constantinopole… Uite ce zice Wikipedia… Some Ottoman sources of the 17th century, such as Evliya Çelebi, describe it as the common Turkish name of the time; between the late 17th and late 18th centuries, it was also in official use. The first use of the word Islambol (Ottoman Turkish: اسلامبول) on coinage was in 1730 during the reign of Sultan Mahmud I
    4) 2.2 mil de km2 pe timpul lui Mehmet e cam deplasat…. Doar pe timpul lui Suleiman Magnificul se cam ajunge acolo… Zice Wikipedia ”By the end of Suleiman’s reign, the Empire spanned approximately 877,888 sq mi (2,273,720 km2), extending over three continents.”
    5) Pe timpul lui Mehmet, Crimea dominata de tatarilor era, in cel mai bun caz, doar vasala turcilor…Mai erau si niste colonii genoveze pe acolo…
    6) Spuneti ”Filmul se bazează pe fapte istorice, dar este completat cu dialoguri improvizate.” Pai si ce ati fi vrut, sa nu aiba dialog deloc ?…Pai atunci nu mai era film…
    In concluzie, un articol intortocheat, care face o serie de afirmatii destul de chestionabile… Si cam sufera de lipsa de coerenta…

  23. Pana la urma este doar un film la categoria documentare. Urmand ideea turcilor, si eu pot sa scriu acum scenariul episodului final, pe baza faptelor istorice, cu asistenta de specialitate de la turci si de la romani.

    Sa-i intrebăm pe istorici cum s-a simțit in Valahia campania asta.
    Pai putem să facem un exercitiu de imaginație și să umplem filmul cu un balast de 2 ore de discursuri militariste, triumfaliste, de imbărbătare, la mese de sărbătorire a victoriei.

    Acum sa-i intrebam care au fost urmările aceastei dezastuoase campaniii militare condusă de insusi măritul sultan ?
    – Cu decizia de a nu incerca sa răzbune pierderile din campania asta ?
    – Cu umilitoare capete plecate asupra ingroparii definitive a ambitiilor de a mai anexa Valahia vreodata ?

    Să mă contrazică orice istoric daca nu-i place.

  24. După 2000 de ani inca santem ORTODOXI și pe plaiurile noastre străbune si asta datorita Domnului si noua ,apa trece pietrele rămân,imperiile se nasc și mor ,cei care vin se contopesc cu marele neam românesc sau își dau seama că e bine sa nu ne supere pentru că mai devreme sau mai târziu plătesc scump.

  25. Vlad Tepes e infatisat cu figura tipica de rrom. Sa fie doar o intamplare?
    Altceva: Vlad e infatisat si ca vampir in episoadele 3-6? Am vazut numai primele doua episoade si nu apare ca vampir.

  26. „Vlad Țepeș care a crescut la curtea otomană, care știa ce reprezintă Imperiul Otoman, cum credea că-l poate învinge? Avea vreo șansă Vlad Țepeș?” zice autorul.

    La curtea otomană Vlad era pe de o parte ostatic, pe de altă parte bursier. A primit o educaţie de lider, tocmai pentru că aşa era văzut acolo: ca o rezervă a Imperiului Otoman pentru tronul Țării Româneşti. Că otomanii s-au înşelat în ce priveşte supuşenia lui e altă problemă. Și tocmai pentru că fusese educat acolo, credea că-i poate învinge. De fapt în film se şi face comparaţia între atacul de noapte şi bătălia de la Gaugamela. E drept că pentru asta îi trebuia şi ceva noroc, dar nu l-a avut.
    Tocmai pentru că îi cunoştea pe turci, Vlad credea că îi poate învinge. Aş face o comparaţie: Arminius (conducător al germanilor, pe care istoricii lor l-au germanizat în Hermann) a învins 3 legiuni romane în anul 9 în Bătălia din Pădurea Teutoburgică, făcându-l pe Octavian Augustus să stabilească graniţa imperiului pe Rin (ar fi vrut-o pe Elba). La fel ca Vlad, Arminius fusese ostatic-bursier la Roma. Cunoştea armata romană, dar şi slăbiciunile ei.

    „Avea vreo şansă Vlad Țepes?” Da, o şansă mică avea, dacă îi reuşea atacul de noapte.

    Filmul e bun, chiar dacă transformă conflictul într-o afacere personală dintre Mahomed şi Vlad. Evident că e dedicat lui Mahomed, dar Vlad este remarcabil iar lupta lui apare legitimă. Cruzimea lui nu e prezentată schematic; nu e un însetat de sânge; ceea ce face e pentru a inspira teamă, în mod voi conştient.

    Ce nu se spune în film e că pedeapsa tragerii în ţeapă a fost învăţată de Vlad la turci. E posibil ca cei doi fraţi ostatici sau doar Radu cel Frumos să fi fost abuzaţi sexual acolo. Despre Radu există ipoteza că ar fi fost bisexual. Poate că Vlad plătea cu aceeaşi monedă.

    Oricum până acum este portretul lui Vlad cel mai apropiat de ceea ce probabil chiar a fost. Pentru că până acum în filmele străine era doar tiranul crud sau vampirul, iar în filmele româneşti era doar voievodul viteaz şi drept.

  27. Nu am citit de f mult timp ceva mai ridicol ca acest text scris de un istoric român.
    Cu tot regretul, dl care a scris acest text a facut istorie pe wiki

  28. Ce tradatori sunt Valahi , il ei pe nespalatul de valah Tepes din mizerie il speli , educi si culmea ii dai si un scaun domnesc sa conduca hoardele de valahi nespalati , ce face acest vlad nespalatul …se intoarce in potriva turcilor cu gloate de valahi la jefuit in imperiul Otoman , sa nu-l spanzuri pe nespalat ..

  29. „Să ne imaginăm că în acea perioadă, în Țara Românească erau închisori, că cei care încălcau ”legile” erau judecați și arestați?”
    Nu se întâmpla asta nici dupa 600 de ani in domnia lui Klaun Iohanis.

  30. Pai asa.i cand vrei sa speli nespalatii cu forta si sa te folosesti de ei ca de niste nespalati, prosti ,risti sa ramai dezamagit sau chiar sa nu mai ramai,vezi mai Nou AFGANISTANUL.

  31. Pai asa.i cand vrei sa speli nespalatii cu forta si sa te folosesti de ei ca de niste nespalati,risti sa ramai dezamagit sau chiar sa nu mai ramai,vezi mai Nou AFGANISTANUL.