G4Media.ro

Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, intră pentru a cincea…

Sursa foto: Pixabay

Melbourne, al doilea oraș ca mărime din Australia, intră pentru a cincea oară în lockdown

Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, va intra de joi seară în cel de-al cincilea lockdown, au anunţat autorităţile locale, într-un moment în care imensa insulă-continent depune eforturi pentru a ţine sub control un nou focar de coronavirus, informează AFP, preluată de Agerpres.

Măsura se va aplica pe întreg teritoriul statului Victoria, cu capitala la Melbourne, a anunţat Dan Andrews, prim-ministrul acestui stat.

În urma aplicării acestei decizii, numărul australienilor vizaţi de lockdown se ridică la 12 milioane, cei cinci milioane de rezidenţi ai oraşului Sydney fiind deja consemnaţi la domiciliu de la sfârşitul lunii iunie. Australia depune forturi în prezent pentru a ţine sub control un focar de contaminări cu varianta Delta, care a dus la îmbolnăvirea a peste o mie de persoane în decurs de o lună.

Andrews a precizat că a luat decizia celui de-al cincilea lockdown „cu inima grea”, dar estimează că era „o necesitate absolută” pentru statul Victoria.

„Nimic din această epidemie nu este drept”, a spus el, remarcând că, în urma înregistrării a 12 cazuri pe teritoriul statului pe care îl administrează, va fi nevoie ca 10.000 de persoane să fie testate.

„Avem doar o singură dată ocazia de a acţiona rapid şi bine”, le-a declarat el jurnaliştilor. „Dacă aşteptaţi, dacă ezitaţi, dacă vă îndoiţi, va veni un moment când veţi privi în urmă şi vă veţi spune că trebuia să fi făcut mai mult, mai devreme”, a precizat Dan Andrews.

Lockdownul va începe joi seară şi va dura cinci zile.

Australia a fost lăudată în trecut pentru rezultatele bune obţinute iniţial în gestionarea pandemiei, datorate mai ales închiderii stricte a frontierelor imensei insule-continent.

Campania de vaccinare este însă extrem de lentă şi doar 10% din populaţie a fost imunizată, în contextul în care numeroase ţări dezvoltate au început deja să se gândească la lumea post-pandemie.

Spre deosebire de numeroase ţări, care au încercat să controleze circulaţia virusului, Australia a optat pentru o strategie zero-cazuri.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Dupa cum se stie (din spusele d-nei Moldovan) doua saptamini de carantina fac minuni.
    Va dati seama ce minuni trebuie ca face repetarea carantinei? Deja unora le place.

    • De la inceputul pandemiei Australia a avut 912 decese, iar Romania peste 63.000 de decese in exces, la un numar similar de locuitori. Daca facem calculul exact, in Romania au fost de 91 de ori mai multe decese la un milion de locuitori fata de Australia.

      Au fost cam 12.000 de decese in exces in Romania doar in Aprilie si Mai, adica dupa ce Moldovan a propus acea carantina. Ce zici, n-ar fi fost o minune sa evitam cea mai mare parte dintre acele 12.000 de decese?

    • @Vlad, ce densitate de populatie are Australia vs Romania exceptand Melbourne si Sidney? Ok, la noi nr de decese e mare, dar nu din cauza ca nu a fost carantina, ci din cauza sistemului medical la pamant. La noi se poate muri din orice, inclusiv din maini rupte daca iei cine stie ce nozocomiala din spital!
      Pe de alta parte nu stiu cum supravietuiesc cei care au afaceri bazate pe prezenta fizica a clientilor in Australia, cu atatea schimbari de pe o zi pe alta a conditiilor: azi e deschis si functionam, maine somam ca e carantina totala.

    • Da puiule (Vlad), ai dreptate, Romania are, multe tari din Europa au si mai si. Ar fi fost foarte bine sa evitam decesele, ar fi bine sa evitam si alte sute de mii de decese anuale, la draq, ar fi bine sa nu mai murim deloc (nu toti, totusi).
      Ma gindeam doar ca devine o obisnuinta. Acum, in epoca vaccinului.

    • Cit despre carantina Moldovancei (o initiativa izvorita din pura smecherie – sau ticalosie, numerele erau deja in scadere si ea si cu Vladut voiau sa devina eroii natiei) nu cred ca salva nimic, poate ca le facea 20 de mii pe alea 12000 (merg pe cifrele tale ca vad ca-ti place sa te joci cu zecile de mii).

    • Carantina la infinit nu face decat sa amane inevitabilul. Putem sta numai in pat ca sa nu ne calce masina, sa nu alunecam in baie etc. dar vom muri de putoare. Ce zici, Vlad, ti-ar place?

    • @amicu, Dacă numerele erau in scădere, înseamnă că la momentul respectiv se atinsese imunitatea de grup pentru condițiile respective, în combinație cu restricțiile care erau active la acel moment.

      Chiar daca te bazezi pe infectarea naturală pentru a atinge imunitatea de grup cât mai repede posibil, ignorând faptul ca poți depăși capacitatea ATI și că scurtezi viața unor oameni, momentul optim de a introduce un lockdown este când numărul de cazuri începe sa scadă, pentru a accelera acea scădere, din moment ce pragul de imunitate a fost atins deja, și nu mai este nevoie să imunizezi prin trecere prin boala alte persoane riscând decese suplimentare inutile.

      Acest concept e similar cu cel numit ”suicide burn” folosit la frânarea rachetelor înainte de aterizare. Ideea fiind că cel mai eficient este să aprinzi motoarele pentru frânare cât mai târziu posibil, dar la putere maximă, în așa fel încât când atingi pământul să ai viteză zero.

      Bun, poți argumenta ca încă nu erau suficienți imunizați la momentul respectiv pentru ca acea imunitate de grup să fie suficientă și după ridicarea tuturor restricțiilor. Dar aici vine să ajute vaccinarea. Era timp toată vara să ajungem la un nivel suficient de imunitate de grup prin vaccinare, pentru ca iarna care urmează să fie liniștită.

      Dar cum propaganda anti-vaccin susținută de Rusia, si propagată inclusiv prin intermediul bisericii ortodoxe, a prins foarte bine la noi, e posibil ca într-adevăr aceste decese care au urmat să fi fost inevitabile. Oricum, chiar și așa, ele puteau fi întârziate.

      Cert este că era greu de anticipat la momentul respectiv că vom avea în aceasta vară un ritm de vaccinare similar doar cu cel al țărilor africane, deci un lockdown atunci sau chiar un pic mai devreme ar fi fost ideal, pe baza informațiilor existente la momentul respectiv.

    • @Saracutii

      Și purtarea centurii de siguranță în mașină nu face decât sa amâne inevitabilul, având în vedere că nimeni nu e nemuritor. Deci e o idee proastă să porți centura, nu-i așa?

  2. Vlad,

    Speranta medie de viata in Ro s-a redus ? Adica au decedat, din pacate, cei care mai aveau putin de trait ? Nu-i cinism.

    • Evident ca speranța medie de viață s-a redus, ca cei morți nu mai învie. Studii in Romania nu avem, dar avem studii despre Spania:

      „Annual life expectancy differences between 2019 and 2020 also reflected an overall drop in annual life expectancy of 0.9 years for both men and women. These drops ranged between 0 years in several regions (e.g. Canary and Balearic Islands) to 2.8 years among men in Madrid.”

      Deci reducere a speranței de viață intre 0,9 ani si 2,8 ani, in funcție de regiune, si sex. Si in Italia la fel:

      „The national statistics agency said life expectancy at birth was 82.3 years in 2020, down from 83.2 in 2019.” . Deci o scădere de 0,9 ani. Si in Anglia la fel:

      „Compared with 2019, life expectancy in England in 2020 was 1.3 years lower for males and 0.9 years lower for females.”

      Avand in vedere ca avem unul dintre cele mai mari excese de mortalitate din Europa, raportat la numărul de locuitori, ar fi absurd sa crezi ca la noi situația ar fi alta.

      Din Uniunea Europeana exces de mortalitate mai mare decât la noi au doar 4 tari:

      1. Bulgaria: exces de 0,49% dintre locuitori, locul 2 in lume, dupa Peru cu 0,58%;
      2. Cehia: exces de 0,33% dintre locuitori, locul 10 in lume;
      3. Polonia: 0,32% dintre locuitori, locul 12 in lume;
      4. Slovacia: 0,31% dintre locuitori, locul 13 in lume; dupa ei urmam noi:
      5. Romania: 0,30% dintre locuitori, locul 16 in lume; si dupa noi urmează:
      6. Ungaria: 0,27% dintre locuitori, locul 19 in lume.

      Nu mai lipsea mult sa fim pe locul 2, in spatele Bulgariei, ca sa fim „vecini” la statistici negative si acolo, nu doar la vaccinare.

  3. Stati putin, asta e tara cu crocodili de apa sarata, serpi taipan, paianjeni veninosi, meduze mortale si rechini taur?
    Si inghit galusca asta?
    Ha, ha,ha!

  4. Incompetenta crasa in Australia este de neimaginat. Primul minstru este o cirpa care nu a facut nimic din ce trebuia facut dupa inciderea totala a granitele de 18 luni deja si se pare ca nici la sfirsitul lui 2022 nu vom putea parasi locul. Cel mai usor pt niste imbecili este sa inchida tot fara sa aibe plan de iesire din impas. Politicieni se scuza ca primesc sfat medical ca sa inchida granitele interne pt 1 caz in AW, 2 cazuri in Vic , 1-2 cazuri in QLD. Nu au fost in stare sa aibe o voce cumuna pt toata tara. Aici este o tara cu numele, adevarul este ca sint 7 bucati guvernate de niste idiotzi care nu isi iau nici o raspundere- de ce sa-si ia ? cind au slarii imense din banii platitorilor de taxe si sint aparati de politie care a inceput sa viziteze noapte pe cei care ar vrea sa protesteze. Optziune de vaccin nu exista decit AZ si Pfizer care nu a fost comandat de la inceput pt ca incompetentul a zis ca nu e graba de cumparat. Nu sintem lasatzi sa parasim aceasta tzara decit daca dovedim ca avem ruda de gradul 1 pe moarte cu certificat tradus aici nu de la sursa….. Multe as putea sa spun dar Romania cu toate problemel ei la drepturile omului nu se compara cu dicatura marxisto natzional liimberala in care esti mintzit in fatza si legat de casa si glie.