Meloni avertizează Franţa împotriva oricărei „utilizări” a Italiei în problemele de politică internă, pe fondul acuzațiilor că este „incapabilă” să gestioneze migrația
Premierul italian Giorgia Meloni, acuzată că este incapabilă să rezolve problemele migratorii în ţara sa, a avertizat luni Franţa împotriva oricărei „utilizări” a Italiei în problemele de politică internă, scrie AFP, citată de Agerpres.
„Aş avertiza împotriva folosirii altor ţări pentru a soluţiona probleme de politică internă, pentru că asta nu se face de obicei”, a declarat presei lidera de extremă dreapta.
Precizând că a discutat cu preşedintele francez Emmanuel Macron cu o zi înainte de declaraţiile ministrului francez de interne Gérald Darmanin care a pus sub semnul întrebării modul în care ea gestionează imigraţia, Giorgia Meloni a spus că există o diferenţă clară între discursul pe care Franţa îl ţine „în privat şi în public”.
„Mă face să cred că aceasta este o chestiune de politică internă franceză”, a comentat ea.
Şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, a pretins scuze vineri din partea ministrului Gerald Darmanin, ale cărui afirmaţii despre incapacitatea Romei de a gestiona imigraţia au provocat o nouă criză între Roma şi Paris, care de atunci încearcă să calmeze jocul.
Tajani şi-a anulat joi seară prima vizită la Paris, unde urma să se întâlnească cu omoloaga sa franceză Catherine Colonna, după declaraţiile lui Gerald Darmanin acuzând-o pe şefa guvernului italian Giorgia Meloni că este „incapabilă să reglementeze problemele legate de migraţie pentru care a fost aleasă”.
Catherine Colonna a publicat rapid un mesaj în italiană pe Twitter, afirmând că „relaţia între Italia şi Franţa se bazează pe respect mutual între cele două ţări ale noastre şi între conducătorii lor”. Ea i-a telefonat în acest context lui Tajani.
Imigraţia este de mai mulţi ani un subiect ultrasensibil în relaţiile franco-italiene.
În noiembrie, cele două ţări au cunoscut o amplificare a tensiunilor când guvernul Meloni, abia instalat la putere, a refuzat să permită acostarea unei nave umanitare a ONG-ului SOS Méditerranée, primită în cele din urmă de Franţa, la Toulon, în sud, cu peste 200 de migranţi la bord.
Episodul a suscitat mânia Parisului, care a convocat o reuniune la nivel european pentru că acest scenariu inedit să nu se repete.
De atunci, traversările clandestine de nave se accentuează cu deschiderea unei noi rute maritime între Tunisia şi Italia, aflată în prima linie la porţile Europei.
Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 42.000 de persoane au sosit prin Marea Mediterană în Italia în acest an, faţă de 11.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu