Meloni promite să sfideze ambițiile expansioniste ale Chinei și Rusiei, dacă o alianță de dreapta va câștiga alegerile din Italia de luna viitoare
Italia va căuta să limiteze expansiunea economică a Chinei și va continua să sprijine militar Ucraina dacă o alianță de dreapta va câștiga alegerile de luna viitoare, a declarat lidera naționalistă Giorgia Meloni pentru Reuters.
Meloni se află în „pole position” pentru a deveni următorul prim-ministru al țării, partidul său, Frații Italiei, fiind prognozat să conducă un bloc conservator spre o victorie cuprinzătoare la scrutinul național din 25 septembrie.
Următorul guvern va trebui să se confrunte cu un peisaj internațional în schimbare rapidă, în care atât Rusia, cât și China sfidează Occidentul, a declarat Meloni, adăugând că, sub conducerea sa, Italia nu va fi „veriga slabă” a alianței occidentale.
„Ucraina … este vârful icebergului unui conflict al cărui obiectiv este revizuirea ordinii mondiale. Rusia este mai zgomotoasă în prezent, iar China este mai tăcută, dar penetrarea sa ajunge peste tot”, a declarat ea într-un interviu.
În 2019, Italia a fost prima mare națiune industrializată care a devenit parte a Inițiativei Belt and Road a Chinei – un proiect colosal menit să îmbunătățească raza de acțiune comercială a Beijingului.
Până în prezent, puține lucruri au ieșit din acest pact, care a fost semnat în timpul unei vizite de stat în Italia de către președintele chinez Xi Jinping, iar Meloni a declarat că nu va căuta să îl urmărească.
„Nu există nicio voință politică din partea mea de a favoriza expansiunea chineză în Italia sau în Europa”, a spus ea, adăugând că se opune inițiativei Europei de a promova vehiculele electrice, spunând că politica ar favoriza China, un producător major de baterii pentru vehicule electrice.
Deși Meloni a susținut în mod constant Ucraina în conflictul cu Rusia, principalii săi doi aliați politici, liderul Ligii, Matteo Salvini, și șeful Forza Italia, Silvio Berlusconi, au pus la îndoială decizia Romei de a trimite arme Kievului.
Meloni a declarat că nu are nicio intenție de a renunța la sprijinul actual pentru Ucraina, afirmând că imaginea clișeizată a Italiei ca fiind o națiune ușoară, cu „spaghete și mandoline”, trebuie să înceteze.
„Vreau ca Italia să fie puternică pe tabla de șah internațională”, a spus ea, vorbind din biroul său parlamentar cu vedere spre Roma.
Semnale de alarmă
Partidul Frații Italiei al lui Meloni își trage rădăcinile dintr-un partid post-fascist creat de susținători ai dictatorului din al Doilea Război Mondial, Benito Mussolini.
Principalul ei adversar politic, Enrico Letta, șeful Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat luna aceasta că dreapta naționalistă din Italia reprezintă o amenințare la adresa democrației europene.
Ulterior, a apărut o înregistrare video în care Meloni, în calitate de activist politic adolescent, îl laudă pe Mussolini ca fiind „un bun politician”. Întrebată în legătură cu comentariul, ea a declarat că opiniile sale s-au schimbat din anii 1990 și l-a acuzat pe Letta că a răspândit în mod iresponsabil o teamă nejustificată în străinătate cu privire la posibila sa alegere.
„De fiecare dată când au loc alegeri, se trage semnalul de alarmă fascist. Puteți vedea cât de ridicol este atunci când dezgroapă videoclipuri făcute când aveam 15 ani”, a spus ea.
Meloni a comparat partidul său cu Partidul Republican din Statele Unite și cu Partidul Conservator din Marea Britanie. Cu toate acestea, ea a declarat că nu intenționează să le urmeze exemplul în domenii politice cheie, cum ar fi decizia SUA din 2020 de a-și muta ambasada israeliană la Ierusalim sau încercarea Marii Britanii de a trimite solicitanții de azil în Rwanda pentru a-i descuraja să traverseze Canalul Mânecii.
Peste 800.000 de migranți au ajuns în Italia începând din 2011, majoritatea prin intermediul unor ambarcațiuni din nordul Africii.
Meloni a declarat că cea mai bună modalitate de a opri sosirile ar fi încheierea unui acord cu Libia, similar celui încheiat cu Turcia în 2016, prin care Uniunea Europeană plătește Ankara pentru a găzdui refugiații și a-i împiedica să încerce să ajungă în Europa.
Ea a înlăturat preocupările legate de abuzurile galopante privind drepturile omului din Libia, spunând că organizațiile internaționale ar putea administra tabere de refugiați și ar putea ajuta la identificarea solicitanților de azil legitimi care ar fi apoi trimiși în țări din Uniunea Europeană.
Recent, încă din 2014, Frații Italiei au cerut desființarea monedei unice europene euro. De atunci, a revenit asupra acestui lucru, iar acum susține „adeziunea deplină” a Italiei la integrarea europeană.
Cu toate acestea, Meloni a declarat că guvernele anterioare au fost prea referențiale față de Bruxelles și a promis o abordare mai fermă.
„Înseamnă pur și simplu să explicăm că apărarea intereselor naționale este la fel de importantă pentru noi ca și pentru francezi și germani”, a spus ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.