Membrii BCE se contrazic cu privire la perspectivele privind dobânzile după februarie
Oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) au exprimat luni opinii divergente cu privire la viitoarele majorări ale ratelor dobânzilor, sugerând că deciziile ulterioare celor din februarie rămân incerte, potrivit boursorama.com.
În decembrie, BCE a precizat clar că va opta pentru un ritm constant de majorare a ratelor de 50 de puncte de bază pe parcursul mai multor ședințe pentru a combate inflația, însă mai mulți analiști și-au exprimat îndoielile cu privire la hotărârea sa.
Guvernatorii băncilor centrale din Țările de Jos și Slovacia s-au pronunțat în mod explicit în favoarea unei majorări majore în luna martie, însă omologii lor din Italia și Grecia au pledat pentru o mișcare mai prudentă, cu doar câteva zile înainte de perioada de rezervă a BCE înaintea ședinței din 2 februarie.
Peter Kazimir, guvernatorul Băncii Slovaciei, a declarat că mai sunt necesare majorări consecutive de 50 de puncte de bază și că înăsprirea politicii monetare ar putea fi realizată până în vară.
„O scădere a inflației timp de două luni consecutive este o veste bună. Dar acesta nu este un motiv pentru a încetini ritmul”, a declarat el luni. „Sunt convins că trebuie să facem încă două majorări de 50 de puncte de bază”.
Klaas Knot, omologul său olandez, a făcut o declarație la fel de explicită la sfârșitul săptămânii, promițând noi majorări după luna martie.
Însă guvernatorul băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a declarat că incertitudinea cu privire la perspectivele inflației este pur și simplu prea mare, având în vedere volatilitatea pieței, războiul din Ucraina și o posibilă recesiune, astfel încât BCE ar avea de câștigat dacă ar adopta o abordare mai precaută.
„În opinia mea, ajustarea ratelor dobânzilor ar trebui să fie mai graduală, având în vedere încetinirea creșterii economice în zona euro”, a declarat el pentru cotidianul Kathimerini.
Ignazio Visco a mai spus că majorarea dobânzii ar trebui să fie graduală, ținând cont de faptul că prognozele de inflație pe termen lung rămân ancorate în apropierea țintei de 2% a BCE și că nu există semne de spirală prețuri – salarii.
„Nu sunt convins că este mai bine să riscăm o înăsprire prea mare în acest moment, mai degrabă decât una prea mică”, a declarat guvernatorul Băncii Italiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank