Membrii numiți de ministerul Transporturilor în consiliul de administrație al companiei Aeroporturi București, suspendați din funcție de Tribunalul Ilfov / Decizia nu e definitivă
Membrii numiți de ministerul Transporturilor în consiliul de administrație al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au fost suspendați din funcție, potrivit unei decizii a Tribunalului Ilfov, care a stabilit că numirile au fost nelegale. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.
Numirile au fost contestate în instanță de Fondul Proprietatea, care este acționar minoritar la CNAB.
Care este soluția pronunțată de instanță:
- “Admite în parte cererea formulată de reclamanta FONDUL PROPRIETATEA SA în contradictoriu cu pârâta COMPANIA NATIONALA AEROPORTURI BUCURESTI SA. Dispune suspendarea efectelor Hotărârii nr. 7/19.07.2024 adoptate de către Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA, în ceea ce priveşte punctul 2 lit. b) privind membrii consiliului de administraţie nominalizaţi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi punctele 3-6 din Hotărârea antemenţionată, până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1973/93/2024 înregistrat pe rolul Tribunalului Ilfov. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial astfel cum a fost redus de către instanţă. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Ilfov. Pronunţată astăzi, 09.01.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează Aeroporturile Otopeni și Băneasa, și-a ales, în vara acestui an, conducerea „corporatistă”. Din cei 7 membri ai Consiliului de Administrație, 5 erau funcționari publici, deși legea guvernanței corporative spune că maxim doi funcționari publici pot ocupa posturi în consiliul de administrație al unei astfel de companii, conform informațiilor Economedia.
Cei 6 noi membri ai CA:
- Corneliu Felix Ardelean
- Mirela Birchi
- Georgeta Bumbac
- Gabriel Constantin Bunduc
- Eduard Bachide
- Florin Cosmin Mihălțan
De asemenea, niciunul dintre candidați nu are experiență relevantă în activitatea de audit, deși unul dintre membrii CA trebuie să îndeplinească acest criteriu. Unul dintre membri aleși era Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, iar altul un apropiat al liberalului Lucian Bode.
În octombrie 2021, Georgeta Bumbac, fina baronui PSD Felix Stroe, a fost numită de liberali administrator neexecutiv la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
Pe vremea premierului Viorica Dăncilă, Georgeta Bumbac a fost director general la Ministerul Sănătății. Face parte și din CA la Administraţia Canalelor Navigabile și a fost în CA la CNAIR. Potrivit declarației de avere din octombrie 2021, ea a raportat un venit anual de peste 143.000 de lei de la Ministerul Sănătății, peste 26.000 de lei de la CNAB și peste 85.000 de lei de la Administraţia Canalelor Navigabile.
Este considerată o apropiată a omului de afaceri Cristi Burci, patronul Adevărul, anchetat de DIICOT și fugit în Dubai. Georgeta Bumbac este funcţionar public de peste 20 de ani. A trecut și ea pe la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.
De asemenea, din partea Fondului Proprietatea, acționar minoritar la CNAB, a fost ales Cătălin Diaconu.
Statul român are 80% din Aeroporturi București, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce Fondul Proprietatea are 20%.
„Din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți”, transmite FP.
Fondul a cerut Ministerului Transporturilor să inițieze un nou proces de selecție corect și transparent pentru întregul Consiliu de Administrație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.