G4Media.ro

Memorandumul SUA-Rwanda-Congo dat exemplu de încheiere a războiului de către şeful administraţiei…

Sursa foto: Unsplash / James Wiseman

Memorandumul SUA-Rwanda-Congo dat exemplu de încheiere a războiului de către şeful administraţiei prezidenţiale din Ucraina

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a salutat luni declaraţia de intenţie semnată săptămâna trecută de SUA, Rwanda şi Congo pentru a pune capăt conflictului între cele două ţări africane, dând-o drept un exemplu ce ar putea servi pentru a avansa spre o soluţie negociată în războiul între Ucraina şi Rusia, relatează agenţia de presă EFE şi portalul ucrainean de informaţii juridice Sud.ua, citate de Agerpres.

„Un aspect-cheie al acestui proces este că Rwanda, Republica Democratică Congo şi SUA, ca mediator, au pus la baza viitorului acord de pace principii de drept internaţional recunoscute la nivel internaţional şi consacrate în Carta ONU, a subliniat Iermak într-un mesaj postat pe platforma X.

În documentul semnat la 25 aprilie, cele două ţări africane s-au angajat în faţa SUA să îşi respecte reciproc integritatea teritorială, să nu intervină în afacerile interne ale celeilalte şi să semneze un acord preliminar de pace până cel târziu 2 mai.

„Rusia ar putea urma acest exemplu şi să renunţe la tacticile sale de manipulare, tergiversare şi teroare împotriva populaţiei civile ucrainene şi să accepte o încetare totală şi necondiţionată a focului, ca prim-pas spre încheierea războiului său împotriva Ucrainei”, subliniază Iermak.

Republica Democratică Congo şi Rwanda au o istorie lungă de conflicte legate de sprijinul acordat rebelilor congolezi din Kigali, ale căror trupe au intervenit şi ele pe teritoriul ţării vecine. La fel ca în cazul Rusiei în Ucraina, Rwanda şi-a justificat politica faţă de Congo prin necesitatea de a apăra minoritatea tutsi de acolo.

La fel cum încearcă să facă şi cu Ucraina, administraţia preşedintelui Donald Trump speră să beneficieze de bogăţiile naturale ale Congo în schimbul contribuţiei la pace, iar memorandumul semnat la 25 aprilie se referă la investiţiile pe care acordul dintre cele două părţi le va aduce dacă va fi semnat, notează EFE.

Calificată drept „emblematică”, întâlnirea de sâmbătă de la Vatican între Donald Trump şi Volodimir Zelenski a fost salutată de ambele părţi ca fiind una care ar trebui să intre în cărţile de istorie, dar încă nu este clar cât de mult va ajuta aceasta la încheierea unui acord de încetare a focului între Ucraina şi Rusia, potrivit AFP.

Preşedintele ucrainean a evocat pe reţelele de socializare „o întâlnire foarte simbolică, care ar putea deveni istorică dacă vom obţine rezultate comune”.

Săptămâna care urmează va fi „crucială” pentru a stabili dacă Rusia şi Ucraina sunt pregătite să ajungă la un acord, a declarat duminică secretarul de stat american Marco Rubio, citat de France Presse.

El a subliniat că SUA se apropie de momentul „de a decide dacă vrem să continuăm să fim implicaţi în acest demers sau dacă este timpul să ne concentrăm asupra altor probleme care sunt la fel de importante sau chiar mai importante în unele cazuri”.

Suntem aproape (de un acord), dar nu îndeajuns de aproape”, a declarat Rubio într-un interviu acordat NBC.

Secretarul de stat american a mai spus că există „motive pentru a fi optimişti, dar există şi motive pentru a fi realişti” în ceea ce priveşte şansele de a se ajunge la un acord, la peste trei ani după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

„Singura soluţie la acest război este o înţelegere negociată”, în cadrul căreia fiecare parte va trebui să facă concesii, a reiterat şeful Departamentului de Stat.

Referitor la acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei, premierul ucrainean Denis Şmîgal a declarat luni că, în timpul unei întâlniri cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, la Washington, delegaţia ucraineană a înregistrat duminică progrese în ceea ce priveşte acordul privind mineralele. Ajutorul american acordat înainte de semnarea acestui acord nu va fi luat în considerare în documentul final, aşa cum la început insistase administraţia Trump, conform agenţiei de presă ucrainene Glavred.

Washingtonul şi Kievul au semnat la 17 aprilie un ‘memorandum de intenţie’ în vederea încheierii unui acord complex privind accesul la resursele naturale şi mineralele critice ale Ucrainei, a anunţat atunci Iulia Sviridenko, prim-viceprim-ministru al Ucrainei, citată de AFP. Ea nu a făcut publice detaliile memorandumului, dar a indicat că au loc demersuri pentru un acord final.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.