G4Media.ro

„Memoria ruinată”. Rusia a început să dărâme în secret, dar în masă,…

Captura Telegram

„Memoria ruinată”. Rusia a început să dărâme în secret, dar în masă, monumente ale victimelor represiunii URSS și ale militarilor străini  

În Rusia, după ce a început războiul din Ucraina, cazurile de demolare a monumentelor militarilor străini sau ale celor care au fost reprimați îîn perioada URSS au devenit tot mai frecvente. Potrivit relatărilor mass-media, pot fi numărate cel puțin 15 astfel de cazuri – au fost demolate 11 monumente ale străinilor care au suferit represiunea sovietică și patru monumente ale militarilor străini, scrie BBC.

În marea majoritate a monumentelor, monumentele sunt demolate în secret; nu se știe cine face acest lucru și la ordinul cui. Cel mai adesea, autoritățile locale nu reacționează în niciun fel la astfel de știri și, de regulă, nu recunosc implicarea lor în acest lucru.

Ce monumente au fost demolate?

Luni, în Iakutsk (cel mai rece praș de pe Pământ), a dispărut un monument dedicat polonezilor exilați în timpul țarismului și reprimați în URSS. Acesta conținea, de asemenea, plăcuțe cu numele a patru cercetători de origine poloneză care, în perioada țaristă, au fost trimiși în exil în Iakutia și apoi au studiat viața din regiune.

În această vară, lucruri ciudate au început să se întâmple cu monumentul, notează SakhaDay. Mai întâi a fost înconjurat cu un gard, apoi acoperit cu o vopsea albastră, iar apoi semnele cu numele polonezilor au dispărut de pe el. În același timp, nimeni nu știa din ordinul cui și cine a îndepărtat aceste semne – diferitele autorități municipale din Iakutsk nu au răspuns la aceste întrebări, scrie publicația.

Nu se știe unde a dispărut monumentul și cine a ordonat demolarea acestuia.

În urmă cu câțiva ani, s-a pus problema reparării acestuia, dar autoritățile din Iakutsk au refuzat să facă acest lucru deoarece Polonia este o țară „neprietenoasă”.

De la începutul războiului, acesta este al unsprezecelea caz cunoscut de demolare sau deteriorare a unui monument al străinilor reprimați în Rusia. În plus, în majoritatea cazurilor nu se știe cine a demolat sau a distrus monumentele și la inițiativa cui.

În noiembrie 2022, trei monumente comemorative ale polonezilor reprimați au fost deteriorate în regiunea Tomsk. În primul rând, persoane necunoscute au dărâmat semnul de pe monumentul dedicat polonezilor reprimați sub Stalin din Piața Memoriei din centrul orașului Tomsk. Acest lucru s-a întâmplat pe 11 noiembrie, Ziua Independenței Poloniei. De asemenea, a fost dărâmată și o placă comemorativă a orfelinatului polonez.

În aceeași zi, în ziua sărbătorii naționale poloneze, au fost smulse plăcile comemorative cu numele polonezilor supuși represiunii de pe monumentul din satul Bialistok, regiunea Tomsk. Crucea catolică a fost, de asemenea, ruptă de pe monument. În același timp, coroana cu steagul rusesc de pe memorial nu a fost atinsă.

Satul Bialistok a fost fondat în secolul al XIX-lea de către polonezii exilați. În timpul „Operațiunii poloneze a NKVD-ului”, populația masculină din sat a fost împușcată sub suspiciunea că ar fi spionat pentru Polonia. În 1958, victimele represiunii au fost reabilitate.

Crucea și placa comemorativă au fost sparte și în fostul sat polonez Polozov, în regiunea Tomsk. În 1938, 33 de locuitori ai satului au fost acuzați că au colaborat cu o organizație poloneză antisovietică. La acest memorial aveau loc acțiuni în ziua de comemorare a victimelor represiunii politice.

În aprilie 2023, în Teritoriul Perm a fost demolat un monument dedicat coloniștilor lituanieni. Monumentul a fost ridicat cu bani privați în apropierea cimitirului în care erau îngropați lituanieni și polonezi strămutați, notează publicația locală Zvezda. Monumentul se afla într-o pădure, departe de zonele populate. Nu se știe când anume a fost demolat și de către cine.

Acesta nu este primul scandal cu cimitirul polono-lituanian din Galiașor. În 2019, ONG-ul Memorial (recunoscut în Rusia ca „agent străin” și lichidat ulterior de autoritățile ruse) a organizat o expediție la Galiașor cu participarea unor cetățeni din Lituania și Italia;, care au curățat cimitirul. Ulterior, doi cetățeni lituanieni au fost amendați pentru ocuparea neautorizată a parcelelor forestiere, iar un dosar penal a fost deschis împotriva rezidentului local la care au rămas să stea pentru „înregistrarea fictivă a străinilor”. Ulterior, curțile de apel au recunoscut nevinovăția tuturor participanților în aceste cazuri.

În regiunea Sverdlovsk, în iunie 2023, au fost distruse mormintele coloniștilor polonezi din satele Kostousovo și Ozernoie. Acestea erau mormintele polonezilor care au fost exilați în Urali în 1939. Plăcuțele cu numele și crucile au fost îndepărtate de pe monumente. Monumentele au fost ridicate la inițiativa a doi cetățeni polonezi, ai căror părinți au trăit în exil în aceste sate. Președinta societății poloneze Polaros, Marina Lukas, a legat direct distrugerea monumentului de „situația geopolitică actuală”.

Aceeași poveste s-a întâmplat și în Buriatia. În satul Rechka Mishikha de pe malul lacului Baikal, un memorial al polonezilor exilați a fost distrus – crucea acestuia a fost tăiată. Nu se știe cine a făcut acest lucru.

În Sankt Petersburg, la cimitirul memorial Levașovski, două monumente au fost deteriorate. În februarie, persoane necunoscute au tăiat o parte din placa de pe crucea comemorativă a ucrainenilor supuși reprimării sovietice. Placa avea inscripția „Veșnică amintire a ucrainenilor uciși în mod nevinovat”, dar a fost tăiată, astfel încât au rămas doar cuvintele „Veșnică amintire a ucrainenilor”.

Iar în luna iunie, monumentul dedicat polonezilor a dispărut din cimitir.

Cu toate acestea, există și cazuri în care autoritățile anunță oficial că monumentele dedicate străinilor trebuie să fie demolate.

În satul Pivovariha din regiunea Irkutsk, un monument polonez și o cruce lituaniană care se aflau la memorialul victimelor represiunii politice au fost demolate. Monumentele au fost ridicate cu bani privați. Autoritățile din regiunea Irkutsk au afirmat că în jurul memorialului dedicat victimelor represiunilor politice se efectuau lucrări de amenajare peisagistică, iar monumentele polonez și lituanian împiedicau accesul la memorial și, în plus, au fost ridicate fără aprobare. Monumentele au fost ” transferate pentru depozitare”.

Imperiu vs. memorie

„După 24 februarie, asistăm la o schimbare de atitudine față de memoria, în primul rând, a terorii de stat sovietice, dar și a violenței de stat rusești, prerevoluționare, în general”, comentează pentru BBC cercetătoarea Alexandra Polivanova.

Ea spune că demolarea în masă a monumentelor celor reprimați ca fenomen de masă a început după invazie, dar au existat cazuri similare și înainte. Cel mai celebru – în 2020, la Tver au dispărut două plăci memoriale din fosta clădire NKVD, ridicate în memoria prizonierilor de război polonezi și a cetățenilor sovietici împușcați în această clădire.

„Este important să înțelegem că un monument sau o placă memorială nu sunt doar niște statui sau niște tăblițe, ci un pachet de valori și semnificații pe care cei care le-au ridicat au încercat să le transmită în memoria victimelor terorii de stat sau a rezistenței la aceasta”, spune Polivanova. „Și, desigur, aceste valori ale drepturilor omului contrazic aceste manipulări ale memoriei de către stat. Aceste monumente amintesc de crimele statului împotriva propriilor cetățeni sau a altora; ele desacralizează statul și, în general, spun că acesta poate fi criminal.”

Ea notează că, în majoritatea cazurilor, cercetătorii sunt siguri că autoritățile se află în spatele demolării presupus anonime a monumentelor. De exemplu, la Cimitirul din Leningrad, a fost demolat un monument masiv, pe care „un grup mic de oameni nu ar putea pur și simplu să-l ia cu ușurință”.

Alexandra Polivanova numește faptul că monumentele naționale ridicate în memoria străinilor suferă în primul rând de „desubiectificare și egalizare a suferinței”. „Politicile xenofobe și imperiale ale statului șterg experiența identității individuale. Dar însăși prezența acestor victime este consecința politicilor imperiale ale Rusiei și URSS, în urma cărora polonezii, letonii și lituanienii au ajuns în Tomsk, Irkutsk, Teritoriul Perm sau Iakutia”, spune cercetătoarea.

Monumente ale reconcilierii sau ale discordiei

În Rusia, nu doar monumentele străinilor reprimați sunt demolate, ci și monumentele militare străine. Cu toate acestea, în jurul acestora din urmă, spre deosebire de monumentele celor reprimați, există dispute publice. De la începutul războiului, se știe că au fost demolate patru monumente dedicate soldaților străini.

În ianuarie, un monument dedicat soldaților finlandezi care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Sovietic și al celui de-al Doilea Război Mondial a fost demontat în regiunea Leningrad. Monumentul se afla în Primorsk, în fosta așezare finlandeză Koviisto.

Spre deosebire de toate cazurile anterioare, acest monument a fost demolat în mod oficial – prin decizie judecătorească. Instanța a constatat că piatra de mormânt și plăcuțele cu numele reprezentau o „structură neautorizată”. Instanța a luat această decizie în septembrie 2022, dar nu s-a grăbit să demoleze monumentul. Acesta a fost demontat imediat după vizita lui Vladimir Putin la Sankt Petersburg, notează ziarul finlandez.

Monumentul soldaților finlandezi din Primorsk a provocat un scandal imediat după ce a fost ridicat în 2019. Acesta era format din plăci de granit cu numele soldaților finlandezi căzuți la datorie și o inscripție în finlandeză și rusă: „Pentru eroii căzuți la Koviisto”.

După războiul sovieto-finlandez, Koviisto nu a aparținut pentru mult timp URSS; de la începutul Marelui Război Patriotic, satul a fost ocupat de trupele finlandeze care luptau de partea Germaniei. După război, soldații finlandezi care au fost chemați la datorie din acest oraș au fost înmormântați în cimitirul din Koviisto.

Inițiativa de a deschide memorialul a aparținut autorităților finlandeze, care s-au ocupat de amenajarea peisagistică și de instalarea monumentului. Cu toate acestea, imediat după instalarea sa, s-a dovedit că inscripția „Pentru eroii căzuți din Koviisto” nu respectă acordurile ruso-finlandeze privind conservarea cimitirelor militare, conform cărora personalul militar străin nu poate fi glorificat în Rusia. Acest lucru a provocat o reacție furioasă din partea unor locuitori din zonă.

La câteva săptămâni după instalarea monumentului, inscripția a fost înlocuită cu „Locuitori din Koviisto care au căzut în război”. Cu toate acestea, locuitorilor nu le-a plăcut nici această inscripție; ei au format un grup de inițiativă și au început să scrie scrisori autorităților federale, cerându-le să demoleze monumentul. Ca urmare, cazul s-a încheiat în instanță.

„Ar fi trebuit să ne gândim atunci și să nu permitem acest lucru”, spune Irina Kolotova, fostă directoare a Muzeului de tradiții locale din Primorski. – Au luptat acești oameni împotriva Uniunii Sovietice? Da, au luptat. Războiul sovieto-finlandez a fost un război pentru teritoriu din partea noastră, iar dacă Uniunea Sovietică a atacat teritoriul Finlandei, înseamnă că își apărau teritoriul. Nu există nimic de genul acesta. Monumentul a fost inaugurat ca un monument al reconcilierii, la fel ca toate celelalte monumente din Istmul Karelian. Există mai mult de 20 de astfel de monumente. Și nimeni nu le demolează. Vedeți cum s-a întors lumea cu susul în jos”.

Un alt monument dedicat militarilor finlandezi a fost demolat la Priozersk, în regiunea Leningrad, în luna septembrie a acestui an, în secret. Monumentul din Priozerski, ca și cel din Primorie, a fost ridicat în 2019 în baza unui acord între Finlanda și Rusia. Locuitorii au observat monumentul dispărut și au contactat autoritățile, dar administrația districtului a precizat că nu sunt responsabili și că nu există nicio informație despre locul unde a relocat, a scris Fontanka.

Un lucru similar s-a întâmplat cu monumentele comemorative ale militarilor italieni din regiunile Voronej și Belgorod.

În aprilie, în Voronej Rossosh, persoane necunoscute au distrus un monument de reconciliere cu Italia. Publicația Voronej News notează că monumentul a fost ridicat în anii ’90 de către Italia ca semn al reconcilierii cu Rusia și al recunoașterii de către italieni a vinovăției pentru evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, încă de la început, monumentul nu a fost pe placul unor locuitori din zonă, care l-au numit „monument al fasciștilor” și timp de mai mulți ani au urmărit demolarea acestuia.

Cu toate acestea, nu a existat nicio decizie oficială. Monumentul a dispărut pur și simplu, piedestalul său a fost răsturnat, iar pe el a apărut litera Z pictată.

Un incident similar a avut loc în regiunea Belgorod, unde persoane necunoscute au folosit un tractor pentru a înlătura un monument dedicat soldaților italieni uciși în cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, atacurile forțelor italiene au fost respinse în regiunea Belgorod, iar în anii ’90, rudele italienilor căzuți la datorie au fost de acord să ridice un monument. „Patrioții anonimi” l-au demolat, a relatat Mash.

După demolarea monumentelor din regiunile Voronej și Belgorod, Asociația Monumentelor de Război, o organizație specială care monitorizează mormintele militare străine din Rusia pentru a menține acordurile cu alte țări în care sunt îngropați soldați sovietici, s-a adresat autorităților locale. Asociația a cerut autorităților locale să găsească o „bază legală” care să ateste că monumentul „nu mai este necesar pentru noi”.

„Dacă ceva este incorect, contactați autoritățile relevante, obțineți o decizie și apoi faceți-o. Astfel încât, atunci când italienii ne pun întrebări, să putem răspunde că totul este în conformitate cu legea”, a comentat reprezentantul „Monumentelor de război”, spunând că dacă Rusia demolează monumentele soldaților străini, atunci și alte țări se gândesc să demoleze monumentele soldaților sovietici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Fara onoare.

  2. Esti incredibila lasitatea popurului rus, care inchide ochii la orice atrocitate a piticului autist.

  3. Asa ar trebui sa faca si europa cu monumentele acestor barbari ocupanti si cr!minali de razb0i.