G4Media.ro

Mentalitatea care descătușează voința nelimitată: Oamenii de știință spun că simpla citire…

Sursa: Pexels

Mentalitatea care descătușează voința nelimitată: Oamenii de știință spun că simpla citire a acestui articol poate schimba modul în care gândim

Cu toții ne confruntăm cu zile solicitante, care par concepute pentru a ne testa autocontrolul. Un barman are parte de clienți deosebit de nepoliticoși și exigenți, dar reușește cumva să-și păstreze calmul pe tot parcursul turei. O mamă în supermarket reușește să le vorbească frumos copiilor care țipă, în timp ce bifează și lista de cumpărături.

O persoană la dietă rezistă toată seara în fața borcanului cu prăjituri, chiar dacă dulciurile șoptesc în tăcere „mănâncă-mă”. Mulți oameni cred că voința este fixă și limitată. Cu toate acestea, există strategii care ne pot ajuta să o creștem și să prindem superputeri, la fel ca acești oameni pe care îi admirăm, scrie BBC.

Oamenii de știință spun că simpla conștientizare a limitărilor pe care ni le autoimpunem ne poate ajuta să le depășim, iar acest articol ajută să înțelegem unde ne sabotăm.

În fiecare caz, v-ați fi bazat pe voința dumneavoastră, pe care psihologii o definesc ca fiind capacitatea de a evita tentațiile pe termen scurt și de a trece peste gândurile, sentimentele sau impulsurile nedorite.

Iar unele persoane par să aibă rezerve mult mai mari de voință decât altele: le este mai ușor să-și controleze emoțiile, să evite procrastinarea și să se țină de obiectivele lor, fără a părea că își pierd vreodată controlul de fier asupra comportamentului lor. Într-adevăr, este posibil să cunoașteți câteva persoane norocoase care, după o zi grea la serviciu, au hotărârea de a face ceva productiv, cum ar fi un antrenament – în timp ce mulți alții renunță la obiectivele de fitness și cad pradă tentațiilor mâncării nesănătoase.

Rezervele noastre de autocontrol și de concentrare mentală par să fie modelate de mentalități. Iar noile studii sugerează strategii puternice pentru ca oricine să își dezvolte o mai mare voință – cu beneficii uriașe pentru sănătatea, productivitatea și fericire.

Ego-ul epuizat

Până de curând, teoria psihologică predominantă propunea că voința seamănă cu un fel de baterie. S-ar putea să vă începeți ziua cu forța maximă, dar de fiecare dată când trebuie să vă controlați gândurile, sentimentele sau comportamentul, vă consumați energia acelei baterii. Fără șansa de a se odihni și de a se reîncărca, aceste resurse se descarcă periculos de mult, ceea ce face mult mai greu să vă mențineți răbdarea și concentrarea și să rezistați tentațiilor.

Testele de laborator au părut să ofere dovezi ale acestui proces; dacă participanților li s-a cerut să reziste să mănânce prăjituri lăsate ispititor pe o masă, de exemplu, ei au arătat ulterior mai puțină perseverență atunci când au rezolvat o problemă de matematică, deoarece rezervele lor de voință fuseseră epuizate.

Bazându-se pe termenul freudian pentru partea din minte care este responsabilă pentru a ne stăpâni impulsurile, acest proces a fost cunoscut sub numele de „epuizarea egoului”. Persoanele care aveau un nivel ridicat de autocontrol puteau avea inițial rezerve mai mari de voință, dar chiar și acestea se epuizau atunci când erau puse sub presiune.

Cu toate acestea, în 2010, psihologul Veronika Job a publicat un studiu care a pus sub semnul întrebării fundamentele acestei teorii, cu unele dovezi intrigante că epuizarea ego-ului depinde de convingerile de bază ale oamenilor.

Job, care este profesor de psihologie a motivației la Universitatea din Viena, a conceput mai întâi un chestionar, în care le-a cerut participanților să evalueze o serie de afirmații.

Job le-a dat apoi participanților câteva teste standard de laborator pentru a examina concentrarea mentală, care se consideră că depinde de rezervele noastre de voință. Job a constatat că persoanele cu o mentalitate limitată au avut tendința de a performa exact așa cum ar fi prezis teoria epuizării ego-ului.

După ce au efectuat o sarcină care necesita o concentrare intensă – cum ar fi aplicarea unor corecții mărunte la un text plictisitor – le-a fost mult mai greu să fie atenți la o activitate ulterioară decât dacă s-ar fi odihnit înainte. Cu toate acestea, persoanele cu viziunea non-limitată nu au prezentat însă niciun semn de epuizare a ego-ului: nu au arătat niciun declin în concentrarea lor mentală după ce au efectuat o activitate solicitantă din punct de vedere mental.

Se pare că mentalitatea participanților cu privire la voință era o profeție care se realiza de la sine. Dacă ei credeau că voința lor se epuiza ușor, atunci capacitatea lor de a rezista tentației și distragerii se dizolva rapid; dar dacă credeau că „rezistența mentală se alimentează singură”, atunci asta se întâmpla.

Persoanele cu viziunea non-limitată asupra voinței nu au prezentat niciun semn de epuizare a ego-ului: nu au arătat niciun declin în concentrarea lor mentală după ce au efectuat o activitate solicitantă din punct de vedere mental
Job a replicat aceste rezultate și în alte contexte. Lucrând cu Krishna Savani de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, de exemplu, ea a arătat că convingerile privind puterea de voință par să varieze în funcție de țară.

În ultimii ani, unii oameni de știință au dezbătut fiabilitatea testelor de laborator privind epuizarea ego-ului, dar Job a arătat, de asemenea, că mentalitatea oamenilor în materie de voință este legată de multe rezultate din viața reală. Ea le-a cerut studenților universitari să completeze chestionare de două ori pe zi despre activitățile lor pe parcursul a două perioade săptămânale neconsecutive.

După cum v-ați putea aștepta, unele zile au avut cerințe mult mai mari decât altele, ceea ce a dus la sentimente de epuizare. Majoritatea participanților și-au revenit într-o oarecare măsură peste noapte, dar cei cu mentalitatea non-limitată au înregistrat de fapt o creștere a productivității lor în ziua următoare, ca și cum ar fi fost energizați de presiunea suplimentară. Încă o dată, se părea că convingerea lor că „rezistența mentală se alimentează singură” devenise realitatea lor.

Alte studii au arătat că mentalitățile bazate pe voință ar putea prezice nivelul de procrastinare al studenților în perioada premergătoare examenelor – cei care au avut o viziune nelimitată au arătat mai puține pierderi de timp – și notele lor finale.

Atunci când se confruntau cu o presiune ridicată din partea cursurilor lor, studenții cu viziuni nelimitate erau, de asemenea, mai capabili să își mențină autocontrolul în alte domenii ale vieții; de exemplu, era mai puțin probabil să mănânce fast-food sau să facă cheltuieli impulsive. În schimb, cei care credeau că voința lor se epuizează ușor din cauza muncii, erau mai predispuși să se complacă în aceste vicii – probabil pentru că simțeau că rezervele lor de autocontrol fuseseră deja epuizate de munca academică.

Influența mentalităților bazate pe voință se poate extinde, de asemenea, la multe domenii, cum ar fi fitness-ul. De exemplu, Navin Kaushal, profesor asistent de științe ale sănătății la Universitatea Indiana, SUA, și colegii săi, au arătat că acestea pot influența obiceiurile de exerciții fizice ale oamenilor; persoanele cu convingeri nelimitate despre voință găsesc mai ușor motivația de a face exerciții fizice.

Un studiu realizat de Zoë Francis, profesor de psihologie la Universitatea din Fraser Valley, a găsit rezultate surprinzător de asemănătoare. Urmărind mai mult de 300 de participanți timp de trei săptămâni, ea a descoperit că persoanele cu mentalități non-limitate sunt mai predispuse să facă exerciții fizice și mai puțin predispuse să ia gustări, decât cele cu mentalități limitate. În mod revelator, diferențele sunt deosebit de pronunțate seara, când solicitările sarcinilor de peste zi au început să își pună amprenta asupra celor care cred că autocontrolul se poate epuiza cu ușurință.

Întărirea voinței

Dacă aveți deja o mentalitate non-limitată cu privire la voință, aceste constatări ar putea fi un motiv de mulțumire de sine. Dar ce putem face dacă am trăit cu presupunerea că rezervele noastre de autocontrol se epuizează cu ușurință?

Studiile lui Job sugerează că simpla cunoaștere a acestei științe de ultimă oră – prin intermediul unor texte scurte și accesibile – poate contribui la schimbarea convingerilor oamenilor, cel puțin pe termen scurt. Cunoașterea, se pare, este putere; dacă este așa, simpla citire a acestui articol ar fi putut deja să înceapă să vă întărească rezistența mentală.

S-ar putea chiar să îmbunătățiți acest lucru povestindu-le și altora despre ceea ce ați învățat; cercetările sugerează că împărtășirea informațiilor ajută la consolidarea propriei schimbări de mentalitate, fenomen cunoscut sub numele de efectul „a spune înseamnă a crede”, contribuind în același timp la răspândirea atitudinilor pozitive și în rândul celorlalți.

Lecțiile despre natura nelimitată a voinței pot veni de la o vârstă fragedă. Cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la Universitatea din Pennsylvania au conceput recent o carte de povești pentru a-i învăța pe preșcolari ideea că exercitarea voinței poate fi energizantă, mai degrabă decât epuizantă, și că autocontrolul poate crește cu cât îl exersăm mai mult.

Copiii care au auzit această poveste au dat dovadă de un autocontrol mai mare la un test de „gratificare amânată”, în care li s-a oferit șansa de a renunța la o mică recompensă pentru a primi mai târziu o recompensă mai mare, în comparație cu colegii lor care au auzit o altă poveste.

O strategie utilă pentru a vă schimba mentalitatea ar putea fi să vă amintiți un moment în care ați lucrat la o sarcină solicitantă din punct de vedere mental pentru simpla plăcere a activității. Ar putea exista o sarcină la serviciu, de exemplu, pe care ceilalți par să o considere dificilă, dar pe care dumneavoastră o considerați satisfăcătoare.

Sau poate că este vorba de un hobby – cum ar fi învățarea unei piese noi la pian – care necesită o concentrare intensă, dar care pentru dumneavoastră pare fără efort. Un studiu recent a constatat că angajarea în acest tip de rememorare schimbă în mod natural convingerile oamenilor către o mentalitate non-limitată, deoarece aceștia văd dovada propriei lor rezistențe mentale.

Pentru a vă oferi dovezi suplimentare, ați putea începe cu mici teste de autocontrol care să aducă o schimbare dorită în viața dumneavoastră – cum ar fi evitarea gustărilor timp de câteva săptămâni, deconectarea de la social media în timp ce lucrați sau o mai mare răbdare cu o persoană iubită iritantă. Odată ce v-ați dovedit că voința dumneavoastră poate crește, s-ar putea să vă fie mai ușor să rezistați apoi altor tipuri de tentații sau distrageri.

Nu trebuie să vă așteptați la miracole imediat. Dar, cu perseverență, ar trebui să vedeți cum vă schimbați mentalitatea și, odată cu ea, o mai mare capacitate de a vă stăpâni gândurile, sentimentele și comportamentul, astfel încât acțiunile dumneavoastră să vă propulseze spre obiectivele dumneavoastră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...