G4Media.ro

Mercenarii lui Putin: Grupul Wagner, noii criminali ai Moscovei

Mercenarii lui Putin: Grupul Wagner, noii criminali ai Moscovei

Reîntoarcerea Rusiei în poziția de actor important pe scena globală se sprijină pe instrumentele diplomatice, informatice, economice și de securitate care ajută Kremlinul să se propulseze peste capacitățile sale reale, scrie Carnegie Endowment for International Peace într-o analiză.

Potrivit sursei citate, unul dintre cele cele mai noi instrumente care compun trusa Moscovei este Grupul Wagner – o bandă de mercenari care acționează  din umbră, loiali Kremlinului și controlați de Yevgeniy Prigozhin, un membru al cercului restrâns al președintelui Vladimir Putin.

Presa de investigație din Rusia și din Occident a urmărit operațiunile grupului din Ucraina și Siria, până în Sudan și Republica Central Africană, iar acum posibil din Libia și Venezuela. Dar în ciuda atenției speciale pe care Occidentul a acordat-o grupului, capacitatea sa de a înțelege rolul și capacitatea grupului Wagner este încă incompletă.

Aceasta, în parte, se datorează campaniei de dezinformare dusă de Rusia și eforturilor Moscovei de a nega responsabilitatea pentru operațiunile grupului. La aceasta se adaugă percepția falsă că Wagner este o companie militară privată, ca Academi (fosta Blackwater) sau DynCorp International.

O analiză detaliată a grupului – incluzând originile sale, legăturile cu regimul Putin sau capacitățile sale – este esențială pentru oamenii politici occidentali dacă vor să înțeleagă forța grupului și amenințarea pe care o reprezintă.

Grupul Wagner nu deschide căi noi Kremlinului în războiul pe care îl poartă, precum nu îl ajută nici să-și crească influența, dar existența sa este emblematică pentru cât de asertivă a devenit Rusia. Wagner este un vehicul pe care Kremlinul îl folosește pentru a recruta, antrena și angaja mercenari, atât pentru a lupta în războaie, cât și pentru a asigura securitatea regimurilor prietene.

Sursele occidentale și rusești numesc grupul o armată privată, dar această informație nu este corectă. Nu este o enitate comercială în adevăratul sens al cuvântului, care operează pe o piață globală. Wagner nu este o companie înregistrată legal în Rusia.

Wagner operează în afara pieței de la începuturile sale, fiind o creație a armatei rusești, construită pentru a servi interesele regimului Putin. Pentru prima dată, Rusia a lansat grupul Wagner în Ucraina, când Kremlinul a trebuit să lupte sub acoperire, să ascundă publicului rusesc daunele de război și să se sustragă repercusiunilor internaționale după ce Moscova a violat suveranitatea națională a unui stat vecin.

Folosirea mercenarilor sau a proxiurilor este o tactică adânc înrădăcinată în istoria Rusiei, cel mai notabil în timpul Războiului Rece. Prin folosirea așa-zișilor voluntari sau a grupurilor de gherilă în Ucraina, Moscova a redus nominal numărul personalului militar activ. Recrutările pentru grupul Wagner au început în 2014, iar Kremlinul a transferat costurile financiar și eforturile de organizare unor actori privați și de stat.

Cu sprijinul probabil al serviciilor militare rusești de intelligence, grupul Wagner a augmentat numărul așa-numiților „omuleți verzi”, trupele fără niciun însemn oficial care au parazitat Crimeea în 2014. Unitatea militară care a precedat grupul Wagner a fost condusă de Dmitry Utkin, un veteran retras din trupele de operații speciale ale GRU. Oficialii militari ruși au dezbătut mult timp dacă armatele private de tip occidental pot fi imitate în Rusia. Reflexul Moscovei este de a copia instrumentele și tacticile pe care crede că Occidentul le folosește împotriva sa.

Citește integral analiza Carnegie Endowment for International Peace în limba engleză aici

Sursă foto: MoldNova.eu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Și voi când scrieți de ruși va gândiți sa puneți poze cu soldați americani?

    • nu ma pricep foarte bine, dar cred ca te inseli, iar in poze NU sunt americani,

    • Băieți, poza inițială a articolului era a unui U.S. Marine:) între timp onor redacția a pus poza unor soldați moldoveni 🙂 a treia încercare precis o sa iasă bine cu ivan in prim-plan

  2. dupa echipament si kalasnikoave sunt rusi , poza e corecta.

  3. Mercenarii unchiului Sam sunt domnișoare de onoare, ai lui Putin sunt criminali !

    • Citeste articolul original. Cel de fata se opreste fix inainte de partile cu adevarat interesante 😉

  4. ,,Aceasta se datorează, în parte, datorită…..'”
    Din cauza foamei!

    • Copy/paste – jurnalismul lui peste prajit denota lipsa de profesionalism si de respect fata de cititori.

      Daca tot vb despre rusi cred ca acum se potriveste gluma: pictor rus, mort la nastere….numiti colegii de armata. „Decat” atat poate fi spus despre cel care a copiat acest text.

      @G4 – calitatea o ia la vale….

  5. Astia au fost pe 10 August 2018 la mitingul reprimat de regimul rromului dragnea cu gaze toxice interzise? Probabil erai cei cu numerele de identificare sterse de pe caschete.
    * Asta vorbeste lumea

  6. Dincolo de titulul bombastic, caracteristic presei de boulevard, articolul se oprește în punctul de unde începe de fapt esențialul despre Wagner. Din moment ce autorul original este analist în Departamentul de Stat al SUA în probleme rusești, aflat la o bursă la Carnegie, el nu se putea opri la jumătatea drumului, astfel că prezintă cam tot ce se poate afla acuma despre această organizație, ba chiar are la sfârșit propuneri concrete cu privire la contracararea sferei și eficienței în operare. Nu este clar, de ce apare astfel la G4 acest ersatz de articol. Aceia care oricum pot avea acces la întreg materialul în limba engleză, nefiind secret, știu că întreg materialul nu putea fi redat aici din lipsă de spațiu. Un extras scurtat pentru cititor ar fi putut prezenta toate fațetele interesante prin care Rusia vrea să-și facă prezența globală, deși are adversari strategici ( China, SUA ) care nu pot fi dezbinați așa de ușor ca Uniunea Europeană, care poate fi considerată parțial scoasă din ”luptă”. Într-adevăr, grupul Wagner, armata de trolli din St. Petersburg, fabricile de fake news, finanțarea unor partide populiste, corupte sau neofasciste, ingerința informatică în alegeri, toate au menirea să propulseze Kremlinul în lume, peste capacitățile sale reale. Și a devenit de temut în acest domeniu, al războiului neconvențional.

  7. vai de capul tau de jurnalist facut pe banda rulanta folosind Google Translate!
    „serviciilor de intelligence”? „a augmentat”? Ce naiba s-a intamplat cu romanescul „servicii de informatii secrete” sau cu „a suplimentat”?