Merkel a dat asigurări Ucrainei că nu va avea de suferit din cauza gazoductului rusesc Nord Stream 2
Cancelarul german Angela Merkel a oferit duminică reasigurări Ucrainei că nu va avea de suferit din cauza gazoductului rusesc Nord Stream 2, dar potrivit Kievului discuţiile despre viitorul său ca ţară de tranzit au fost vagi, transmite Reuters, citată de News.ro.
În ultima sa vizită la Kiev înainte de a se retrage din funcţia de cancelar, luna viitoare, Merkel a spus că ”gazele naturale nu trebuie să fie folosite ca armă geopolitică” de către Rusia şi că Germania ar putea impune sancţiuni noi Moscovei, dacă va fi necesar.
„Este important ca Ucraina să rămână un teritoriu de tranzit”, a spus Merkel după discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski.
Ea a solicitat prelungirea acordului de tranzit existent al Ucrainei cu Rusia dincolo de expirarea sa din 2024, adăugând că Germania va sprijini tranziţia treptată a Ucrainei la energia regenerabilă.
Germania a acordat asistenţă financiară şi sprijin diplomatic Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, şi izbucnirea războiului în regiunea estică Donbas între trupele ucrainene şi forţele susţinute de Rusia, în acelaşi an.
Dar Kievul s-a opus unui acord între Berlin şi Washington privind Nord Stream 2, care va transporta gaze către Europa ocolind Ucraina.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden nu a încercat să omoare proiectul cu sancţiuni, aşa cum a presat Ucraina.
Guvernul lui Zelenski consideră că gazoductul este o ameninţare la adresa securităţii europene.
„Cred că este o armă. Cred că este greşit să nu observ că este o armă periculoasă, nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă”, a spus Zelenski într-un comunicat de presă comun.
”În ceea ce priveşte continuarea tranzitului prin Ucraina după 2024, cred că până acum aceste lucruri sunt prea generale”, a mai afirmat acesta.
Vizita lui Merkel a avut loc la două zile după ce l-a întâlnit pe preşedintele Vladimir Putin în ultima sa vizită oficială în Rusia, când a insistat în favoarea menţinerii statutului Ucrainei de ţară de tranzit.
Putin a declarat reporterilor că Moscova este pregătită să prelungească acordul de tranzit dincolo de 2024, dar că are nevoie de mai multe detalii.
Merkel doreşte, de asemenea, mai multe progrese în discuţiile referitoare la pacea dina estul Ucrainei, iar duminică a solicitat negocieri ”în format Normandia” între liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei.
”Acest lucru ar permite progresul, după părerea mea. Mă bucur că Zelenski a spus că va fi pregătit să facă acest lucru”, a spus ea.
Acordul dintre SUA şi Germania a inclus angajamentul de a ajuta ca Ucraina să continue să primească tarife de tranzit odată ce Nord Stream 2 va deveni operaţional.
Şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz, Iuri Vitrenko, a declarat pentru Reuters, luna trecută, că nu crede că Rusia va continua să tranziteze gaze prin Ucraina după 2024.
sursa foto: Facebook\ Bundesregierung
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii