G4Media.ro

Mesaj cu subînţeles al procurorului general: Comisia de la Veneţia a atenţionat…

Mesaj cu subînţeles al procurorului general: Comisia de la Veneţia a atenţionat că „independenţa procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor din vârful ierarhiei”

Parchetul general a emis în această după-amiază un comunicat în care „atrage atenţia asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneţia privind modificările aduse legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi 317/2004, adoptat la data de 20 octombrie 2018, conform căreia independenţa procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor din vârful ierarhiei şi care stabilesc rolul ministrului justiţiei în aceste proceduri, precum şi asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menţinerea rolului CSM şi al Preşedintelui României”.

Mesajul procurorului general vine după ce Antena 3 a anunţat ieri că miercuri, 24 octombrie, la ora 18:00, ministrul Justiţiei Tudorel Toader va anunţa rezultatul evaluării procurorului general, Augustin Lazăr. Evaluarea şefului Ministerului Public a fost demarată pe 25 august. Pe de altă parte, azi a apărut informaţia că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu îl mai susţine pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi că decizia remanierii ministrului va fi luată de liderul PSD, Liviu Dragnea. Vezi aici.

De asemenea, ancheta procurorilor militari în dosarul Jandarmeriei avansează şi nu este exclus să se ajungă la o cerere de aviz pentru urmărirea penală a ministrului de Interne, Carmen Dan, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Context. Dacă mâine, Tudorel Toader decide să ceară revocarea procurorului general, CSM va da un aviz consultativ şi preşedintele României s-ar putea opune doar din punct de vedere al legalităţii, nu şi al oportunităţii, după cum a decis CCR în cazul revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cu alte cuvinte, preşedintele trebuie să verifice, precum un notar, dacă ministrul Justiţiei a respectat procedura, dar nu poate respinge pe fond cererea de revocare. Comisia de la Veneţia a criticat, în schimb, modificarea legilor Justiţiei care acordă prerogative uriaşe ministrului Justiţiei în ce priveşte cariera procurorilor şefi.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Ok, tot te da afara…

  2. Demisule, ai si ceva remarci cu subinteles legate de instrumentarea dosarelor rusoilor de la lukoil pe care i-ati facut scapati?

    • rusofililor?

    • adică de vină pentru DECIZIA INSTANȚEI sunt .. procurorii (avocații acuzării, cum ar fi)? E ca și cum ai încerca să dai vina pe doctori pentru handicapul mintal pe care îl ai tu de când te-a scăpat mămica ta în cap de la etaj..

  3. Doar nu o sta pastrarea in post a lui Tudorel de revocarea lui Augustin ! :))

    PS. Nu de alta dar pana acum nu s-a auzit cum ca Slugarel s-a apucat sa-l evalueze pe Lazar doar asa ca sa-i arate unde mai trebuie sa lucreze pe viitor pt a fi un Procuror General de nota 10 ! 😉 😉 😉

  4. Da , un drob de sare s-ar putea sa le cada in cap .

  5. Statul de drept a fost dizolvat. Mafia lucreaza pentru stergerea urmelor ramase.

  6. Problema cu Lazar este întelesul, nu subîntelesul.