Mesaj de intimidare pentru Rusia și Iran: US Navy a desfășurat două grupuri navale de luptă în Marea Mediterană
Marina americană a desfășurat două grupuri navale de luptă în Marea Mediterană, în ceea ce analiștii cred că este un mesaj transmis Rusiei și Iranului într-o perioadă de creștere a tensiunilor dintre administrația de la Washington pe de-o parte și regimurile de la Moscova și Teheran pe de cealaltă parte. US Navy a anunțat marți că portavioanele USS Abraham Lincoln și USS John C. Stennis, precum și navele lor de escortă, au început operațiuni navale în regiune.
Este pentru prima dată în ultimii trei ani când două grupuri de luptă, care includ nave, avioane și mii de marinari și soldați, acționează împreună în Marea Mediterană. Presa din Rusia s-a grăbit să critice folosirea de către americani a „forței militare ca instrument politic.”
Potrivit unui comunicat al US Navy, cele două portavioane din clasa Nimitz și grupurile lor de luptă (Carrier strike group – CSG) iau parte la exerciții care includ mai multe scenarii de război, la care participă atât unități aeriene, cât și nave de luptă. Alături de americani, la manevre iau parte „aliați-cheie și parteneri din teatrul european,” între care nave din Spania, Franța și Danemarca. Cele două CSG s-au alăturat astfel flotei a 6-a americane din Mediterană.
Forța combinată a celor două grupuri de luptă cuprinde mai mult de 130 de avioane, 10 nave de luptă și 9.000 de marinari și infanteriști marini, o forță pe care nici o altă putere de pe glob nu are capacitatea de a o aduce împreună, susține US Navy.
În general, pe lângă un portavion, un grup de luptă (CSG) include un crucișător înarmat cu rachete de croazieră, două sau trei distrugătoare, un submarin de atac și o navă de aprovizionare. Raportul notează că USS John C. Stennis a plecat de la baza navală Kitsap-Bremerton (statul Washington) la 15 octombrie 2018, în timp ce USS Abraham Lincoln a părăsit baza de la Norfolk (Virginia) la 1 aprilie în acest an.
Ultima dată când două portavioane americane au operat în regiune în mod simultan a fost în 2016, când grupurile de luptă Dwight D. Eisenhower și Harry S. Truman au fost desfășurate în Marea Mediterană. Acest lucru este, în opinia experților, un semn major al importanței pe care oficialii americani o acordă regiunii, precum și a necesității de a demonstra forța militară a Statelor Unite și a aliaților lor în fața amenințărilor crescute venite din partea Rusiei, Iranului și a altor actori cu interese în zona. Este ceea ce a declarat și amiralul James Foggo III, șeful US Naval Forces US-Africa și al Allied Joint Force Command Naples, care a spus: „În era marii competiții de putere, în special în domeniul maritim, un grup de luptă oferă o flexibilitate operațională extraordinară și agilitate.”
„Două grupuri navale de luptă care operează simultan, în același timp integrând și avansând interoperabilitatea cu aliații și partenerii noștri extrem de capabili din NATO, reprezintă un mijloc de descurajare fără precedent împotriva agresiunii unilaterale, precum și o forță combinată letală,” a adăugat oficialul. „De asemenea, nu trebuie să punem la îndoială angajamentul comun al națiunii noastre față de securitate și stabilitate în regiune.”
Amiralul american a afirmat că „nu vom fi descurajați de vreun adversar potențial și vom susține interesele noastre ca americani și, de asemenea, cele ale aliaților noștri, pe măsură ce navigăm în întreaga lume.”
Rusia și Iran, vizate de americani
Comentatorii consideră că operațiunile combinate ale grupurilor de luptă americane sunt destinate să trimită un mesaj clar Rusiei, care și-a extins prezența militară în zonă în ultimii ani, precum și Iranului, ținta unei politici extreme de agresive dusă de administrația președintelui Trump.
Rusia, mai ales, este vizată de manevrele americane și aliate, în condițiile în care, începând din 2015, Moscova și-a extins constant prezența militară în Marea Mediterană. În acel an, armata rusă a început desfășurarea de forțe în Siria, pentru a sprijini regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.
Importanța regiunii mediteraneene pentru americani și aliații lor europeni, precum și scopul manevrelor militare au fost descrise și de ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Jon Huntsman, care a spus că portavioanele, ce reprezintă fiecare „100.000 de tone de diplomație internațională,” sunt menite să trimită un mesaj.
„Comunicarea și dialogul diplomatic, împreună cu puternica apărare oferită de aceste nave, demonstrează Rusiei că, dacă ea caută într-adevăr relații mai bune cu Statele Unite, trebuie să-și înceteze activitățile destabilizatoare în întreaga lume,” a spus Huntsman.
Ulterior, ambasadorul american a afirmat pentru CNN că „atunci când ai 200.000 de tone de diplomație care navighează în Marea Mediterană – asta este ceea ce eu numesc diplomație, aceasta este diplomația înaintată – nu trebuie să mai spunem nimic altceva. Beneficiezi de toată încrederea de care ai nevoie atunci când te așezi la masa de negociere și încerci să găsești soluții la problemele care ne-au divizat de mulți ani.”
Presa de stat de la Moscova a criticat declarațiile ambasadorului Jon Huntsman, pagina de internet Russia Today acuzându-l pe acesta de „amenințare inutilă cu forța militară” la „porțile” Rusiei și că susține folosirea de către americani a „forței militare ca instrument politic.”
Jurnaliștii de la Russia Today au scris: „în timp ce Moscova a criticat de mult timp consolidarea puterii militare americane în apropierea granițelor sale ca o mișcare ostilă, care înrăutățește și mai mult relația dificilă dintre cele două țări, Huntsman a afirmat că astfel de manevre militare sunt o condiție necesară pentru relaxarea tensiunilor cu Moscova. ”
Pe de altă parte, unii comentatori cred că exercițiile americane mai au o semnificație majoră. Surse militare au declarat pentru pagina DEBKAfile, apropiată de serviciile de informații israeliene, că „această concentrare neobișnuită a puterii navale și aeriene americane în regiune este menită să transmită un avertisment Iranului împotriva unui atac la adresa Statelor Unite sau a aliaților lor din regiune ca răspuns la întărirea sancțiunilor implementate de Administrația Trump asupra exporturilor sale de petrol. Acest nivel de putere concentrată este capabil să contracareze orice încercare iraniană de a interfera cu rutele de transport maritim ale petrolului din Golful Persic spre piețe, prin Strâmtoarea Hormuz, Golful Aden sau Marea Roșie.”
DEBKAfile s-a referit la o declarație făcută de comandanta Flotei a 6-a americane, vice amiralul Lisa Franchetti, care a vorbit de colaborarea cu aliați-cheie în regiune. Ziariștii israelieni cred că, în acest context, forțele americane colaborează în zonă cu aliați britanici, francezi și israelieni pentru a contracara eforturile regimului de la Teheran.
Surse: US Navy, Business Insider, CNN, DEBKAfile, Russia Today/ Sursa Foto: Navytimes.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii